Elefanthoppet i kanot

Elefanthoppet i kanot är en aktivitet i Scouternas aktivitetsbank. Elefanthoppet är ett roligt sätt att ”paddla” en kanot (kanadensare) framåt utan att använda paddel. Det är onekligen ett klumpigt sätt att föra fram en kanot (därav namnet) men det är väldigt roligt och ett bra och lekfullt sätt att öva in och skapa känsla för balans och trygghet i kanoten.

För vem passar aktiviteten?

Åldersgrupper: 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout, 19-25 år Roverscout.

Gruppstorlek: 1-8 pers.

Så genomför du aktiviteten


http://www.scouterna.se/wp-content/uploads/gravity_forms/6-3c1a98e32672589bb18fc3fac3f8cc5e/2013/11/Elefanthoppet-med-pilar.png

Ofta säger man ”Stå aldrig upp i en kanot!”. Det säger man för att kanoter kan vara ranka och känner man inte balansen kan man riskera att välta. Att stå upp i kanoten är i själva verket rätt så praktiskt, man får bra uppsikt och det kan vara skönt att sträcka på benen lite. Öva istället på att stå upp i kanoten och hitta balansen så att du blir trygg i att stå. För detta är Elefanthoppet utmärkt!

Elefanthoppet passar utmärkt att göra när man leker med kanoterna in vid stranden en sommar dag och det inte gör någonting om man skulle råka hamna i vattnet. Om man vill skulle man kunna arrangera ”Elefanthopps-stafett” eller någon annan kreativ lek/tävling.

Så här gör du

Elefanthoppet bygger på att det bara är en person i kanoten. Den ställer bredbent sig så långt bak i kanoten som möjlig men där den fortfarande har god balans. Sedan pressar personen ner kanoten ände (den ände där personen står) genom att snabbt och kraftfullt böja på knäna, för att sedan snabbt resa sig, och börja om rörelserna. Genom att upprepa dessa rörelser kommer kanoten åka framåt tack vare att vattnet under kanoten pressas undan. Om man vill och vågar kan man försöka sig på att svänga kanoten genom att luta den åt sidan med då är det risk att man välter och det är inte säker att man får kanoten att svänga.

Det bör vara vindstilla när man gör Elefanthoppet, för när kanoten är så pass baktung som den är när man gör Elefanthoppet kommer vinden ta tag i en höga ändan av kanoten och ställa den i vindögat.

Ha alltid med paddeln i kanoten. Elefanthoppet för en inte alltid dit man vill och ibland kan det vara nödvändigt att rätta till kursen eller paddla tillbaka dit man kom från. Det är ju som sagt inte helt lätt att vända med Elefanthoppet.
Genom att hålla paddeln i handen får man dessutom ytterligare balans och känns det som man är på väg att välta kan man stoppa paddeln i vattnet för att stabilisera eller snabbt sätta sig ner.

Detta material behöver du

  • Kanot (kanadensare)
  • Paddel
  • Flytväst

Scoutmetoden

Learning by doing
Friluftsliv

Säkerhet

Flytväst
Nära land
Lite vind

Aktiviteten är gjord av

Josef Hegart, Redo för naturen