Knopduellen

Knopduellen är en aktivitet i Scouternas aktivitetsbank. Det är bra att kunna knopar snabbt och under tidspress under pressade situationer som  när regnet forsar och vindskyddet skall monteras. Knoptävlingar är ett sätt att öva på att göra knopar snabbt.

För vem passar aktiviteten?

Åldersgrupper: 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout.

Gruppstorlek: 16 eller fler, 8-15 pers.

Så genomför du aktiviteten


Ledaren går igenom vilka knopar som kommer att användas. Scouterna får därefter en stund på sig att träna, och kanske också lära sig någon/några nya knopar.

Därefter får alla varsitt knoprep (=snöre) och skall på ledarens signal slå angiven knop. Den patrull där alla är snabbast får 3 poäng, den som är 2:a får 2 poäng och alla andra patruller som klarat att slå knopen får 1 poäng.

Efter grundomgången summeras poängen och man går vidare till slutspelet, där den med högst poängsumma möter den med minst, den med näst mest den med näst minst osv.

I slutspelet läggs två knoprep mitt emellan de två duellanterna. De får veta vilken knop som skall slås och skall sedan springa fram till repet, slå knopen och få den godkänd. Först till 3 vinna knopar vinner och går vidare.

Tillslut är det dags för final, och avdelningens knopmästare skall koras.

Detta material behöver du

Knoprep

Att tänka på

Tänk på att berätta varför vi övar knopar – när de ska användas. Det finns inget egenvärde i att kunna en massa knopar…