Öva vintermatlagning på olika sätt

Öva vintermatlagning på olika sätt är en aktivitet i Scouternas aktivitetsbank. För att lära sig vilka utmaningar man ställs inför när man ska laga mat på vintern och vilka sätt som fungerar bäst.

För vem passar aktiviteten?

Åldersgrupper: 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout.

Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers.

Så genomför du aktiviteten


Välj ett tillfälle då det är kallt, minst fem minusgrader.

Testa hur olika kök och eld fungerar när det är kallt

Uppgiften är att smälta snö med olika metoder. Låt de gärna gissa hur lång tid varje sätt tar. Ni kan dela upp så att olika patruller gör olika metoder om ni inte har material för alla att prova allt.

  • Spritkök med flytande bränsle, Tenol
  • Spritkök med flytande bränsle, T-röd
  • Spritkök med gas
  • Bygga vanlig eld på snö (med ett isolerande lagen mellan snö och brasa). Trefot med kastrull.

Vilket var lättast/gick snabbast? Stämde det överens med det som scouterna innan trodde?

Laga mat

Välj ett av sätten och laga en enklare rätt ute. Gärna någon som kräver att skära och hacka något och lite tillagningstid. Jobbar ni med matmärken så är det här ett bra tillfälle att utveckla det.

Att fundera på efteråt (eller innan också):

  • Hur gick det att hacka olika saker i fem minusgrader? Hur ska man göra det utan att frysa?
  • Skillnad på att laga mat när det är varmt och när det är kallt?
  • Hur diskar man lättast när det är kallt?