Plopp i sjön – godisdragg

Plopp i sjön – godisdragg är en aktivitet i Scouternas aktivitetsbank. Patrullen får lösa ett ”angeläget” problem. Det är alltid motiverande med godis (Plopp i detta fall). Problemet hittades på under en paddelhajk och det var ett infall för att stimulera patrullen att hitta på lösningar på enkla problem.

För vem passar aktiviteten?

Åldersgrupper: 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout.

Gruppstorlek: 1-8 pers.

Så genomför du aktiviteten


Roligast när det är kallt i vattnet.

En ledare sänker en påse godis-Plopp (eller lufttät påse med godis) i sjön på 2 meters djup ca 1 meter från stranden. Sänk genom att fästa snöre eller surrgarn runt en sten så att stenen inte kan glida ur. Patrullen ska nu försöka fiska upp den ur sjön, de får bara veta att påsen ligger inom ett visst område, t ex 2 *5 meter. Platsen bör vara så att godispåsen går alla fall skönja nere i djupet. Be scouterna ta upp påsen. De ska enas om en lösning som de sedan genomför.

Tips

Våra scouter fäste en liten sten på mitten av ett långt snöre. Snöret fungerade som en dragglina som de fäste i paddlar och sänkte utanför godispåsen. De bytte sedan paddlar med varandra så att dragglinan bildade en ögla runt snöret som fjättrade påsen vid stenen, och kunde sedan försiktigt dra upp påsen.

Säkerhet

Snöre, lufttät godispåse i plast, sten, strand, helst brant. Snöre för draggning samt slanor eller paddlar kan vara till god hjälp.

Aktiviteten är gjord av

Mikael Sandborg  och Henrik Lindstahl, Hanekinds scoutkår.