Snöbivack

Snöbivack är en aktivitet i Scouternas aktivitetsbank. Att bo i snöbivck är spännande och intressant. Skulle du och dina kamrater överaskas av snöstorm är det livsviktigt att veta hur man bygger en skyddande bostad. Vanligast är snökantsgrottan, en s k snöka.

För vem passar aktiviteten?

Åldersgrupper: .

Gruppstorlek: .

Så genomför du aktiviteten


Först sök upp en driva som är minst 4-5 meter, men tänk på att inte bugga i en driva som är högre än 5m från toppen till dalbotten – Lavinfara!

Sedan ska du börja att gräva ett dike rakt in i drivan. Efter någon meter så börjar du vigda diket till ett rum (du ska kunna stå rakt). Forma taket till ett valv så att det blir starkt och så att du slipper takdropp. Se till att snökan har bra ventilation eftersom, det går åt mycket syre speciellt när man lagar mat.

Britsarna i snökan ska göras så breda och långa att man inte kommer i kontakt med snöväggen, man ska inte bli kall och våt. Skär ut ljusnischer i väggen med plats för stearinljus.

Om man gör ingångshålets överkant lägre äm britens höjd får man ett varmluftslås och kan låta ingången vara öppen – ingen risk för koloxidförgiftning.

Gör ett ventliationshål i snökans vägg nära eldstaden. Låt staven sitta kvar i hålet.

Ingången till snökan stängs omsorgsfullet med stora snöblock.