Det senaste året har Programgruppen jobbat hårt på att se över Scouternas märken. Scouter och scoutledare från hela Sverige har frågat som vad som saknas i vårt märkessystem. Genom enkäter och omröstningar kommer det nu äntligen en hel hög nya märken! Det kommer att släppas en omgång nya märken varje månad i Scouternas Nyhetsbrev och de kommer efterhand bli tillgängliga i scoutshoppen.

De kommande månaderna kan ni vänta er en första bild på och få mer information om våra nya märken: Behörighetsmärken för båt, Bevis Förarintyg, Bevis Kustskepparintyg, Bevis HLR, Bevis Stormkök, Bra kompis, Bygga avancerat, Dass, Dykning, Fota, Förebild, Genus/HBTQ, Grottning, Hållbarhet, Inkludering, Instrument, Isvett, Klimat, Klättring, Koda, Livrädda, Lägerbål, Materialvård, Musik, Sjövett, Snö, Vara ute själv och Överlevnad.

Lokala Märken

Lokala Märken

I samband med alla nya märken som släpps kommer vi också att släppa instruktioner till hur vår nya märkeskategori ”Lokala märken” kommer att fungera. Ett lokalt märke syns tydligt genom att ramen runt alltid är vit men i övrigt har samma form som Scouternas nationella märken. Lokala märken kan varje kår själva ta fram och tillverka, kanske även dela med sig och byta med andra scoutkårer.

 

Mer information om Lokala Märken kan du läsa här>>

 

Mallar som stöd till lokala märken

Mall för lokala bevismärken – EPS

Mall för lokala Bevismärken – PNG

Mall för lokala Intressemärken – EPS

Mall för lokala Intressemärken – PNG

 

Färger

Vi vill också tipsa om ett par färger som använts i samband med framtagningen av scouternas nya märken. Dessa går att använda i symboliken i era märken.

 

Lokala bevismärken

Bakgrund – Pantone 547

Symbolik – Pantone 534 C (marinblå) och Silver

 

Lokala intressemärken

I intressemärken går det bra att kombinera färger så som ni själva önskar, här är förslag på några färger:

 

Mörkröd Pantone 1815C
Röd Pantone 762C
Orange Pantone 158C
Gul Pantone 604C
Grön Pantone 7738C
Mörkgrön Pantone 327C
Ljusblå Pantone 2925C
Blå Pantone 534C
Rosa Pantone 213C
Lila Pantone 254C
Brun Pantone 463 C

 

Nya Bevismärken

Nya Bevismärken

Här kan du läsa mer om Scouternas nyaste tillägg till kategorin Bevismärken.

 

Bevismärkena ger scouten tillträde till något (till exempel att använda kniv) efter att han eller hon har visat att de kan utföra det på ett säkert sätt. Det är ledarens uppgift att bedöma om, och när, det är lämpligt att jobba med och dela ut märket. Det finns rekommendationer för i vilken ålder de är lämpliga att arbeta med men i slutändan är det du som ledare som bestämmer när scouten är mogen för att börja använda till exempel kniven.

Nya bevismärken

Stormkök

Förarintyg

Kustskeppare

Nya Intressemärken

Nya Intressemärken

Varje månad fram till oktober kommer nya intressemärken att publiceras i samband med Scouternas nyhetsbrev. Intressemärkena kommer gå att läsa här på Leda Scouting-sidorna.

 

 

 

Nu finns de första tillskotten till märkessystemet publicerade, och fler kommer snart. Håll utkik!

Lägerbål

Överlevnad

Vara ute själv

Fota

Dass

Livrädda

Sjövett

Materialvård

Bygga Avancerat