Det senaste året har Programgruppen jobbat hårt på att se över Scouternas märken. Vi har frågat scouter och scoutledare från hela Sverige om vad som saknas i vårt märkessystem. Genom enkäter och omröstningar kommer det nu äntligen en hel hög nya märken! Så ladda ner märkesbroschyren Märkbart eller gå in på scoutshoppen och botanisera bland alla nya märken: Behörighetsmärken för båt, Bevis Förarintyg, Bevis Kustskepparintyg, Bevis HLR, Bevis Stormkök, Bra kompis, Bygga avancerat, Dass, Dykning, Fota, Förebild, Genus/HBTQ, Grottning, Hållbarhet, Inkludering, Instrument, Isvett, Klimat, Klättring, Koda, Livrädda, Lägerbål, Materialvård, Musik, Sjövett, Snö, Vara ute själv och Överlevnad.

Lokala Märken

Lokala Märken

Nu finns instruktioner till hur den nya märkeskategorin ”Lokala märken” kommer att fungera. Ett lokalt märke syns tydligt genom att ramen runt alltid är vit men i övrigt har samma form som Scouternas nationella märken. Lokala märken kan varje kår själva ta fram och tillverka, kanske även dela med sig och byta med andra scoutkårer.

Mer information om Lokala Märken kan du läsa här>>

 

Mallar som stöd till lokala märken

Mall för lokala bevismärken – EPS

Mall för lokala Bevismärken – PNG

Mall för lokala Intressemärken – EPS

Mall för lokala Intressemärken – PNG

 

Lokala behörighetsmärken
Båtfyran

Båtfemman

Båtsexan

Mall för lokala Behörighetsmärken – EPS

Mall för lokala Behörighetsmärken – PNG

 

 

Färger

Vi vill också tipsa om ett par färger som använts i samband med framtagningen av scouternas nya märken. Dessa går att använda i symboliken i era märken.

 

Lokala bevismärken

Bakgrund – Pantone 547

Symbolik – Pantone 534 C (marinblå) och Silver

 

Lokala intressemärken

I intressemärken går det bra att kombinera färger så som ni själva önskar, här är förslag på några färger:

 

Mörkröd Pantone 1815C
Röd Pantone 762C
Orange Pantone 158C
Gul Pantone 604C
Grön Pantone 7738C
Mörkgrön Pantone 327C
Ljusblå Pantone 2925C
Blå Pantone 534C
Rosa Pantone 213C
Lila Pantone 254C
Brun Pantone 463 C

 

Nya Bevismärken

Nya Bevismärken

Här kan du läsa mer om Scouternas nyaste tillägg till kategorin Bevismärken.

 

Bevismärkena ger scouten tillträde till något (till exempel att använda kniv) efter att han eller hon har visat att de kan utföra det på ett säkert sätt. Det är ledarens uppgift att bedöma om, och när, det är lämpligt att jobba med och dela ut märket. Det finns rekommendationer för i vilken ålder de är lämpliga att arbeta med men i slutändan är det du som ledare som bestämmer när scouten är mogen för att börja använda till exempel kniven.

Nya bevismärken

Stormkök

HLR

Behörighetsmärke Båtettan

Behörighetsmärke Båttvåan

Behörighetsmärke Båttrean

Förarintyg

Kustskeppare

Nya Intressemärken

Nya Intressemärken

Klättring

Klimat

Grottning

Överlevnad

Hållbarhet

Dykning

Vara ute själv

Inkludering

Fota

Bra Kompis

Dass

Förebild

Livrädda

Musik

Sjövett

Instrument

Materialvård

Koda

Bygga Avancerat

Isvett

Lägerbål

Snö

Genus/HBTQ

Uppdaterade märken

Uppdaterade märken

I samband med att märkessystemet uppdateras och nya märken publiceras revideras även nuvarande märken som inte används så mycket eller som behöver förändras för att passa verksamheten bättre. Här kan du läsa om alla förändringar som kommer att göras av nuvarande märken.

Dessa förändringar kommer att göras vid årsskiftet. Fram tills dess kommer alla nuvarande märken gå att beställa i scoutshoppen som vanligt, tills dess att upplagan tar slut.

 

Märken som kommer tas bort

Två märken kommer att tas bort helt då de i dagsläget inte används av så många kårer. Det gäller intressemärkena Blogga samt Rekrytera. Vissa delar av innehållet i de två märkena kommer dock att tas med i några av de reviderade märkena.

 

Märken som kommer att uppdateras

Flera märken kommer att få en uppdatering. Alla förändringar utgår från hur mycket märkena används samt kommentarer som kommit in under programgruppens undersökningar under 2019.

  • De tre internationella intressemärkena Möte, Lära, Lyssna kommer att läggas samman till ett internationellt märke.
  • Intressemärket chatta kommer att uppdateras till ett nätsäkerhetsmärke med större fokus på hur vi hanterar en allt större närvaro på nätet.
  • Miljö: Återvinn samt Miljö: Sortera kommer slås samman till ett märke.
  • Då och Nu kommer att få en uppdaterad design.
  • Beskrivningen för Fixa kommer uppdateras med ytterligare ett innehåll kopplat till scouting på sjö och vatten.
  • Intressemärket Finna kommer att döpas om till Navigera samt uppdateras med innehåll kopplat till scouting på sjö och vatten.
  • Intressemärket Rädda kommer få en uppdaterad innehållsbeskrivning för att bättre passa ihop med det nya bevismärket HLR.

 

Patrullmärken

Patrullmärkena får också en uppdatering! Här handlar det främst om att det kommer nya patrullmärken kopplade till sjö och vatten.

Nya Patrullmärken:
säl, valross, tumlare, val, späckhuggare, haj, abborre, gädda, igelkott, manet, bläckfisk, sjöstjärna, sköldpadda, groda.

Patrulllmärken som kommer tas bort:

sillgrisslan, gräsanden, tranan, stora björn, ödlan, tjuren, kräftan, faunen, kentauren, sjömannen, griffonen, dimetron, anklysarurus, diplodic, stegosarurs, vattenbuffeln, elefanten, antilopen, noshörningen.