Cykling är hälsosamt och ett bra sätt öva koncentration, balans och kroppskännedom. Cykling fungerar bra som utgångspunkt för diskussioner om trafik, trafikregler, olika transportsätt och klimatförändring samt kondition och hur man lever hälsosamt. Cykelmöten och cykelhajker är bra och enkelt sätt att variera friluftslivet och scoutmötet med scouterna. Kolla in cykellekarna för idéer om vad ni kan göra på ett cykelmöte.

Bra att tänka på är att alla i din avdelning kanske inte har cykel eller att kanske någon kan glömma att ta med. Låt inte det hejda er, ni kanske jobbar hellre med en cyklingsstation på ett möte snarare än att alla cyklar samtidigt och en ledare tar med en extra cykel. Cykelhajker förekommer i vissa kårer redan i spåraråldern men blir vanligare i äventyrarålder. Många väljer att göra delar av en hajk med cykel då till exempel hälften vandrar och hälften cyklar, sammanstrålar på samma lägerplats och byter färdsätt nästa dag.

 

Spårare

Spårare

Spårarscouterna övar på att vara utomhus och cykel är ett jättebra sätt att öva balans, kroppskännedom och medvetenhet. Om ni inte vet om alla har cyklar kan ledarna låna ihop ett gäng och så har ni en station under mötet med cykellekar och en enklare cykelhinderbana. Cykla på lätta underlag och områden utan trafik då barn under 12 år inte bör cykla i trafik. På andra stationer kan de lära sig att sätta fast saker som måste finnas på en cykel till exempel reflexer och ringklocka. Kom ihåg att du som ledare är en förebild så ska scouterna ha cykelhjälm så ska ledarna också använda det.

Upptäckare

Upptäckare

Upptäckarnas cykling är i stort sett lika som spårarnas. De kan fortsätta att leka olika cykellekar som en fysisk utmaning och öva självinsikt och självkänsla. Om ni gör cykelhinderbanor kan upptäckarna själva få komma på hinder och sträckning. Rollspel är oftast roliga och uppskattade sätt öva och fundera över trafikvett. Det går också att lägga in cykelaktiviteter som en del av ett läger eller hajk.

Gå genom cykelns delar och låt alla smörja sina kedjor och lära sig hur man lagar punktering. Ni kan även pimpa cykeln, måla ringklockor (det finns billiga på t ex Biltema) och tillverka egna dekorationer.

Cykelutflykter och korta cykelhajker fungerar utmärkt med scouter från upptäckarålder.  Målet kan vara en fin plats för att grilla kanelbullar, ett besök hos den lokala naturskyddsföreningen eller hos någon annan organisation på orten.

Tänk på att barn under 12 år inte rekommenderas att cykla i trafik så fortsätt att hålla er till cykelbanor, otrafikerade vägar och stigar. Enkla skogsstigar med små rötter brukar även vanliga cyklar klara och det är lite spännande.

Äventyrare

Äventyrare

Äventyrarna kan cykla i trafik och cykelgeocaching och cykelorientering är ett bra sätt att öva på cykling och följa karta. Låt scouterna ge förslag hur de ska cykla och läsa karta ett säkert sätt. En variant på cykelorientering är att ni skickar sms med olika uppgifter som de ska lösa och de kräver cykel. När de löst det sms:ar scouterna tillbaka och får en ny uppgift.

Testa gärna olika cyklar som elcykel, enhjuling, bmx och tandemcykel på ett möte. Fråga runt i kåren om någon har lite olika typer av cyklar som ni kan låna.

Många äventyrare genomför en cykelhajk eller del av hajk med cykel för att uppleva friluftsliv på ett nytt sätt. Några scouter tipsade om att kombinera cykling med annat färdsätt t ex vandring, paddling eller segling.

Cykling kan även vara ett sätt att ta sig till scoutstugan när ni har läger där, så har ni löst skjutsningen dit på ett smidigt sätt. Diskutera när ni behöver äta och dricka på ett cykeläventyr. Är det annorlunda än vandring eller paddling? Hur fungerar det med packning? Om ni inte cykelväskor kan man surra vattentäta packpåsar på pakethållaren.

Utmanare

Utmanare

Utmanare kan verkligen använda cykeln för att variera scoutmötena och hajker. Att välja cykel som transportmedel blir ett medvetet sätt att ta hand om sin kropp. Har ni inte all utrustning som krävs för en hajk så kolla in artikeln nedan om hur scoutpatrullen från Håbo löste det med liten budget. Flera utmanarlag cyklar till ett bestämt mål på hajken och tillbringar hela hajken på ett ställe tills det är dags att cykla hem. Variera gärna paddling, cykling och vandring på en hajk.

Cykling kan lätt bli en grund för utmanarscouters samhällsengagemang. Det är ett transportmedel som är bra för både miljön och hälsan och en personlig utmaning kan vara att cykla överallt några veckor och inte åka buss. Fokus blir förståelse för omvärlden och ta hand om sin kropp.

Utmanarlag cyklar ibland till scoutläger som en del av lägerupplevelsen. Planera tillsammans och vad de måste göra för att klara en sådan cykelhajk. Är lägret i ett annat land så blir det verkligen ett sätt att få förståelse för omvärlden, kontakta scoutkårer i landet och hälsa på dem på vägen.