Eldning och matlagning bidrar till grunden för ett tryggt friluftsliv: varm, torr och mätt. Eldning i alla former är dessutom en av de absolut populäraste aktiviteterna på scoutmötet och hajken. Gör gärna det så mycket som dina scouter vill, en del gör det varje möte, men se till att turas om så att alla får öva. Testa de olika eldtyperna och vad som behövs för att elda säkert och utan spår. Matlagning över öppen eld är det svårt att bli för bra på, så använd gärna elden till matlagning och inte bara till lägerbålsmys.

Stormköket är naturligtvis mycket praktiskt att laga mat på och fungerar för allt från köttbullar och makaroner till pizza, kladdkaka och muffins. Även stormkök behöver vi öva på och det är bra att behärska de olika varianterna och välja rätt om det är kallt. På båtar och på läger används fler typer av kök, till exempel gasol- och fotogenkök. De möjliggör mer avancerad matlagning och bakning. Utifrån vilka kök er kår har, så anpassa vad ni behöver öva på.

Laga mat som scouterna tycker om och utmana er själva, vad går inte att laga?

Scouternas kokböcker

Scouterna har två kokböcker: Scouternas kokbok och Sjöscouternas kokbok, som innehåller recept för friluftslivet. Du köper dem i Scoutshopen.

Scouternas kokbok Kokbok_sjoscouternas

Hantera stormkök rätt

Se filmen från Din säkerhet.

Spårare

Spårare

Spårarscouterna tycker att det riktigt spännande med eld och en del avdelningar eldar varje möte för att det är så uppskattat. Du och scouterna eldar tillsammans och du är med när spårarna samlar in lämpligt material, täljer stickor för att starta eld och testa att tända. Ett bra sätt att jobba med eld med spårare är att ta märket Tända, då de lär sig att tända lyktor, stormkök och vad man ska göra när man bränner sig.

Spårarna kan lära sig att sätta ihop och använda stormköket och laga mat genom att följa enklare recept tillsammans med ledaren. Grillning är lätt och populärt. Variera gärna korven med grillade kanelbullar, grillspett, varma äpplen eller något annat som ni tycker är gott.

Upptäckare

Upptäckare

Upptäckarscouterna kan göra egen eld själva. De lär sig vad som behövs för att elda och börjar lära sig olika eldtyper, som pagod, pyramid och nying. Koka såpvatten är en klassiker som introduktion för att lära sig hur det är att koka något över öppen eld. Men det finns massor av andra saker att laga som t.ex. hajkbomber, nässelsoppa, steka egenplockad svamp eller äppelknyten i eld.

Upptäckare kan laga enklare rätter på stormkök som köttbullar, makaroner och tacos. De behöver god tid på sig att laga mat, så öva på att laga enkla rätter och värma choklad på scoutmötet för att behärska stormköket till fullo. Inför hajk är de med och bestämmer delar av maten, gärna genom röstning.

 

Äventyrare

Äventyrare

Äventyrarna fortsätter med eldning och lär sig mer om hur olika material brinner och behärskar alla eldtyper. Ett eldningsmöte kan varieras på många sätt, ge olika förutsättningar och försvåra naturligt när det är mörkt, blött eller när det saknas tillgång till bra tändmaterial från början.

Det är kul att variera matlagning både på möten och på hajken, över såväl öppen eld som med stormkök. Äventyrarna klarar av det mesta inom eldning och matlagning men behöver öva och repetera någon gång inför hajk. Det kan även ta lite tid för patrullen att samordna sig i patrullen och komma igång, så lägg in det i er planering.

För att utvecklas inom matlagning, låt patrullerna bestämma själva vad de ska laga och äta på hajken. Ett tips är att de ska presentera sina menyer för ledarna och gärna att varje måltid ska vara varm. Kom alltid överens innan på scoutmötet och hajken om vad kriterierna är för att eldning och matlagning ska vara avslutat, så att patrullen hjälps åt tills allt är klart och undanplockat.

 

Utmanare

Utmanare

Eldningens tjusning håller i sig och som utmanare eldar man gärna. Som ledare stöttar du utmanarna att öva på att bli helt självgående och ta totalansvar för eldning, matplanering och matlagning.

För en del utmanare är annorlunda matlagning eller gourmetmatlagning det som lockar i friluftslivet. Testa att laga vegetariskt eller en Nobelmiddag över öppen eld. Prova att bygga ugnar för brödbak, fisk i kokgrop eller annan primitiv matlagning utan grytor och stekpannor.

Mat kan också vara en grund för diskussion och att ta ställning. Kolla vad det finns för märkningar på mat och ta reda på vad just ditt utmanarlag tycker är viktigt – Fairtrade, Krav eller andra märkningar?

 

Aktiviteter och lekar

Aktiviteter och lekar