För att vi ska kunna vara många som är scouter tillsammans är det viktigt att vi funderar över vem Scouterna fungerar och passar för, och vad vi kan göra så att alla som delar våra värderingar ska kunna vara med. Vi är alla i Scouterna för att utvecklas och växa. Samtidigt bär vi alla på olika erfarenheter, kunskaper och förutsättningar som påverkar vår möjlighet att utvecklas och ta plats. Därför är det viktigt att vi alla arbetar med öppenhet och tillgänglighet, på olika sätt i scoutverksamheten.

Metoder & aktiviteter

Metoder & aktiviteter

För att kunna välkomna fler i Scouterna behöver vi också göra det enklare för fler att delta i vår verksamhet. För dig som är ledare betyder det också att uppmärksamma hur du agerar, och hur du kan bli mer inkluderande i ditt ledarskap.

Här hittar du metoder och verktyg att använda när du vill planera en mer inkluderande och tillgänglig verksamhet så att fler känner sig välkomna i Scouterna. Materialen går både att använda med dina scouter och tillsammans med ditt ledarteam.

Lokalt engagemang – starkare tillsammans

Scouternas vision är unga som gör världen bättre. Det innebär bland
annat att vi som scouter själva engagerar oss i vår omvärld. Det syns bland
annat tydligt i scoutmetoden – lokalt och globalt samhällsengagemang. När
det gäller lokalt och globalt samhällsengagemang är det scoutens personliga
engagemang som är det viktiga.

Ladda ner Lokalt engagemang – starkare tillsammans »

Femstegsmodellen

Femstegsmodellen är ett verktyg för att reflektera och diskutera över vilka vi är som är med i Scouterna, vilka som inte är här och vad vi kan göra för att fler ska känna sig välkomna i Scouterna. Modellen kan göras vilket sammanhang som helst, t.ex. i ledarteamet, med dina scouter, i kårstyrelsen eller i planeringen inför ett sommarläger. Femstegsmodellen finns i två versioner till; för utbildnings- och arrangemangsteam och för andra organisationer utanför Scouterna.

Ladda ner femstegsmodellen för kåren » 
Ladda ner de andra versionerna på Scoutservice »

Om Scouternas mångfaldsarbete

Om Scouternas mångfaldsarbete