Fairtrade

Vi på Scouterna tycker att det är viktigt att leva efter våra värderingar. Därför är vi medlemmar i Fairtrade.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor

Om Fairtrade-märkta produkter

FairtradeNär du handlar Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med olika handelsavtal, ger trygghet för alla som inte har så stora marginaler att leva på. Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie som används till att utveckla skolor, nya bostäder och hälsovård. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter i de flesta svenska butiker, men också på caféer, hotell och andra ställen där det serveras mat och dryck. Det finns Fairtrade-märkt kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, bollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.

Scouterna och Fairtrade

Medlemsorganisationerna äger föreningen för Fairtrade och har det yttersta ansvaret för dess verksamhet och framtid. Som medlemsorganisation ställer sig Scouterna bakom föreningens plattform och visionen om en världshandel som grundar sig på respekt för mänskliga rättigheter och som främjar en bättre framtid för människa och miljö.

”Vi är väldigt glada över att få Scouterna som medlemsorganisation. Som en av Sveriges största och viktigaste ungdomsrörelser kommer de att bidra till Fairtrades arbete både med sitt engagemang och sin kunskap om ungdomars villkor runt om i världen.” – Hewan Temesghen, generalsekreterare i Fairtrade Sverige

”Scouterna kämpar för en bättre värld och vi engagerar oss för rättvisa, miljö och medmänsklighet. Vi bryr oss både lokalt och globalt, därför känns det självklart för oss att vara medlemmar i Fairtrade. Vi arbetar för att alla våra textilprodukter ska innehålla Fairtrade-märkt bomull. Först ut var våra scoutskjortor och det känns jättebra.” – Anna-Karin Hennig, generalsekreterare för Scouterna.

Fairtrade Sverige är den svenska representanten i Fairtrade International.

Läs mer

Läs mer om Fairtrade på www.fairtrade.se