Du är äventyret

Oavsett vem du är eller var du kommer ifrån finns det ett äventyr för dig i Scouterna. Där stigarna tar slut, i branten upp för ett berg och när vi kastar loss mot ett öppet hav väntar det på dig. Vad väntar du på?

Vad är Scouterna?

I Scouterna formas och växer vi med våra äventyr. Det betyder att allt vi gör ute också sätter spår inom oss. När vi utforskar och upplever naturen hittar vi mod, självförtroende och vänner för livet.

Idag är vi över 80.000 barn och vuxna, från norr till söder i 245 av landets kommuner.

Hur funkar det?

Ett vanligt scoutmöte brukar vara 1-2 timmar på eftermiddagen eller kvällen oftast på en vardag. På helgen åker vi ibland på övernattning och på somrarna åker scouter ofta på läger.  

Vi upplever stora och små äventyr när vi sover borta för första gången eller klättrar i berg med nya kompisar. Under våra äventyr lär vi känna varandra och oss själva samtidigt som vi blir bättre på att ta hand om naturen. Det bygger relationer för livet! Scouternas metod handlar bland annat om att testa själv, learning by doing, och att samarbeta i små grupper. 

Vad gör vi på Scouterna?

Att vara medlem i Scouterna innebär framför allt en massa rolig verksamhet, allt från att lära sig att vara en bra kompis till att göra upp eld. I Scouterna är vi ofta ute i naturen och vandrar, paddlar kanot, åker skidor eller skridskor. Vi åker på hajk och sover i skogen, kanske i ett vindskydd som en har byggt med sina kompisar. I Scouterna får du många äventyr och samtidigt växa inuti, bli modigare, öva samarbete och kritisk tänkande.

Vad gör vi på Scouterna?

Vi lär oss tillsammans

Vi är utomhus så mycket som möjligt och samarbetar i små grupper, patruller. Vi får lära oss om naturen, oss själva och om varandra.

Det innebär att vi varje dag bidrar till ett öppet samhälle präglat av mångfald och respekt, något som är mer aktuellt än någonsin. Att vi har 100 års erfarenhet av aktivt uteliv innebär också att vi har erfarenheter vi gärna delar med oss av – allt från gruppdynamik och ledarskap till personlig utveckling och stärkt självkänsla.

Olika åldersgrupper

I Scouterna har vi fem åldersgrupper: spårare, upptäckare, äventyrare, utmanare och rover som gör det lättare för scouten att få en verksamhet som passar dem.   

I takt med att scouten växer och blir äldre anpassas också verksamheten efter det. Det är för att du som scout ska få växa på ditt sätt och på flera olika sätt.

Läs mer här

Är det kö?

Kontakta en scoutkår och anmäl intresse. Kåren kommer att kontakta dig inom kort och berätta när, var och hur då kan börja. Fråga hur lång kölistan är och hur stor chansen är att du kan börja nästa termin. Om det finns fler scoutkårer nära dig kan du kontakta fler för att se om de har plats.  

Om kåren har kö betyder det ofta att de skulle behöva fler ledare för att kunna ta emot fler scouter. Många scoutkårer ger förtur till barn vars föräldrar går med som ledare. Du som vill bli ledare behöver inte kunna något från början, för precis som scouterna själva lär du dig på vägen. Om du är intresserad av att vara med som ledare, fråga scoutkåren om möjligheterna. 

Scouterna kostar allt mellan 100-1000 kr men oftast ca 500 kr/termin. Läs mer på kårens hemsida. 

Hitta scoutkår

Vanliga frågor

Absolut. Som scout har du fördelen att jobba med scoutmetodens olika delar som gör verksamheten utvecklande och unik. Även om du inte är scout kan du ha glädje av våra aktiviteter. I Aktivitetsbanken har vi lagt upp aktiviteter för olika typer av tillfällen och grupper som alla kan testa.

Scouternas riksorganisation är religiöst och partipolitiskt obunden. Scouterna är en demokratisk rörelse för alla. Det finns scoutkårer med olika fokus och intressen. Gemensamt för alla är scoutmetoden och ungas utveckling genom äventyr och gemenskap. En del scoutkårer är kopplade till kyrkoverksamhet, andra inte. Ta reda på vilka scoutkårer som finns nära dig och hitta den som bäst matchar dina intressen.

Det finns scoutkårer med olika fokus. Sjöscoutkårer spenderar mycket tid med segling vid kusten. De flesta heter sjöscoutkår som del av sitt namn. Gå till Hitta scoutkår-kartan och leta upp kårer vid kusten nära dig. Klicka dig vidare till de olika kårernas egna undersidor för att hitta kontaktuppgifter till dem.

Du måste inte ha något särskilt för att börja i Scouterna. Men det finns några saker som kan vara bra att ha eller låna efter ett tag. Till exempel: regnkläder, sovsäck, liggunderlag, ett par vattentäta vandringsskor, stövlar eller kängor, matbestick, något att äta från som till exempel tallrik eller kåsa, vattenflaska och scoutdräkt (t-shirt, piké eller skjorta och halsduk). Om ni ska iväg på hajk eller läger kan du även få tips på bra utrustning i vår packlista.

Fråga hur lång kölistan är och hur stor chansen är att du kan börja nästa termin. Om det finns fler scoutkårer nära dig kan du kontakta fler för att se om de har plats. Om kåren har kö betyder det ofta att de skulle behöva fler ledare för att kunna ta emot fler scouter. Många scoutkårer ger förtur till barn vars föräldrar går med som ledare. Om du är intresserade av att vara med som ledare, fråga scoutkåren om möjligheterna. Kanske är ni några föräldrar som kan tänka er att starta en ny avdelning på kåren?

Kontakta en scoutkår och anmäl intresse. Kåren kommer att kontakta dig inom kort och berätta när, var och hur då kan börja. Om det finns flera scoutkårer nära dig kan du kontakta alla och vänta på svar. Sök din närmaste scoutkår här.

Alla kan gå med. De flesta scoutkårer har verksamhet för scouter från 8-24 år. En del erbjuder aktiviteter för barn från 6 år eller familjescouting där även de yngsta kan delta med sällskap av en vuxen. Vuxna är alltid välkomna att engagera sig. Kåren kanske vill ha fler ledare, en kassör, chaufför, kock, skeppare eller stugfogde. Kontakta din närmaste kår så får du reda på hur du kan delta.

Scouterna är en barn och ungdomsorganisation. Scouternas syfte är att göra barn och unga till trygga och ansvarsfulla samhällsmedborgare. Scoutprogrammet sträcker sig till 25 års ålder.

 

Många vuxna engagerar sig för att stödja ungas utveckling, på olika sätt. Det är fantastiskt roligt och utvecklande, och förutsättning för verksamheten. Vuxna engagerar sig tex som scoutledare, i lägerplanering och genomförande, i ideella arbetsgrupper lokalt eller nationellt, som materialansvariga eller styrelsemedlemmar. För Scouternas ideellt engagerade finns ledarutbildningar via Scouternas folkhögskola och mötesplatser via riksorganisationen och regionalt. Syftet är alltid att utveckla barn och unga.

Scouting är en ganska billig fritidsaktivitet. Terminsavgiften är olika i varje scoutkår eftersom kåren själva bestämmer den. Kostnaden kan vara allt mellan 90 kronor och 1050 kronor per termin beroende på vilken kår du går med i. Vanligast är att avgiften ligger mellan 300-500 kronor per termin. Att åka på läger och övernattningsaktiviteter brukar oftast kosta extra för utgifter som mat och transport. Scouterna har en stödfond där medlemmar kan söka bidrag till terminsavgift, läger eller utrustning vid behov. Fråga på scoutkåren.