Foto: Anton Nilsson

World Scout Jamboree 2023

En världsscoutjamboree är en stad. En stad där rådande konflikter lämnas hemma, där nya vänskapsband knyts och där varje steg är ett äventyr större än något annat. En stad som vilar på scoutrörelsens värderingar och som finns till för att ge världens ungdomar en livsomvälvande upplevelse. Den ger verktyg, vänner och viljan som behövs för att förverkliga drömmarna på hemmaplan.

Världsscoutjamboreen 2023 i Sydkorea

I augusti 2023 samlas åter igen tiotusentals scouter från hela världen på en gemensam jamboree. Den här gången arrangeras världsscoutjamboreen av scouterna i Sydkorea. Temat är ”Draw your Dream” och drömmen börjar nu!

Coronapandemin har det senaste året stängt världens gränser och berövat miljontals barn och unga den skola och utbildning de har rätt till. Sällan har behovet av att träffas över gränser varit så stort.

Till en världsscoutjamboree reser du, tillsammans med alla svenska deltagare och funktionärer, som en del i den svenska kontingenten. Nya patruller och avdelningar sätts ihop och tillsammans ger vi oss iväg på vårt livs äventyr.

Datum

Själva jamboreen äger rum 1-12 augusti 2023. Svenska kontingentens resa startar ca en till en och en halv vecka före jamboreen, med en rundresa i området. Sedan kommer vi hem några dagar efter att lägret slutat.

Plats

SaeManGeum, Sydkorea. Den nyanlagda lägerplatsen ligger precis vid havet på Koreahalvöns västkust, ca 30 mil söder om huvudstaden Seoul.

Deltagare

På jamboreen i Korea får scouter födda tidigast 22 juli 2005 och senast 31 juli 2009 vara med som deltagare. (Sverige kan inte påverka dessa regler.)

Avdelningsledare och IST

Den som är äldre kan vara med som funktionär på jamboreen, så kallad IST (International Service Team) eller som avdelningsledare för en svensk avdelning.

Kontingentledning

För den som vill vara med i planeringsarbetet kommer alla uppdrag annonseras på den här sidan - håll utkik där!

Ansökan och kostnad

Ansökan till att delta i svenska kontingenten öppnar i slutet av 2021 och stänger någon gång i mitten av våren 2022. Om det är fler som söker än vad det finns platser för kommer ett urval ske baserat på ett antal fördelningskriterier för att få en jämn spridning av scouter. Det är alltså inte först till kvarn som gäller och en ansökan innebär tyvärr inte en garanterad plats till jamboreen.


Kostnaden för att delta i svenska kontingenten till jamboreen i Sydkorea är inte fastställd än men en preliminär uppskattning är att den förhoppningsvis kommer vara något lägre än till den förra världsscoutjamboreen i USA, då avgiften för deltagare var knappt 40 000 kronor.