Besök våra programvärldar!

Välkomna till ett fartfyllt dagsprogram! På denna sida hittar du våra världspresentationer, information om specialdagen, praktisk information om världarna och mycket mer!

Välkomna in i vår värld!

Från Jamboree17 till ett mystiskt fält i Norra Åsum

Efter att tälten packats ner och fältets städats efter Jamboree17 började en liten patrull scouter sin resa hem igen. Patrullen hade bestämt sig för att vandra hem tillsammans, för de bodde inte så långt från lägerplatsen på Rinkabyfältet. Efter att ha vandrat en stund började scouterna känna sig trötta och behövde vila en stund. De hade trotts allt varit på jamboree i en hel vecka och träffat nya kompisar från hela Sverige och Världen, de hade spelat spel i hubben, gjort roliga utmaningar och skrattat i tältet hela nätter, inte konstigt att de var trötta.

Framför sig ser scouterna ett träd, det är ganska litet men kastar precis tillräckligt med skugga för att svalka patrullen från den solens sommarvärme. En efter en tar scouterna av sig sina väskor och sätter sig runt trädet. Patrulledaren tar upp kartan och ser att de kommit fram till Norra Åsum. De tittar ut på området runt sig och tänker att de nästan kan se hur ett scoutläger står där på fälten och mellan träden. Medan de sitter och pratar känner scouterna sig allt tröttare. Snart sover alla gott under det lilla trädet och börjar drömma.

I drömmen vandrar patrullen in i mystiska världar, främmande, drömlika men ändå så lik vår egen. I en värld går de över hängbroar mellan höga träd där hus hänger från de höga grenarna. Här verkar folket respektera naturen så mycket att de knappt vill gå på marken, men samtidigt vill de utforska mer och se vilka möjligheter deras värld innehåller.

Nästa värld är den förras motsats, här möts patrullen av en enda stor stad fylld med teknik och skyltar med regler. Allt verkar redan vara bestämt. Var du får gå, hur snabbt och åt vilket håll. Vilken färg ens kläder får har och om du får sjunga eller inte. Alla följer samma regler och allting verkar var bestämt in i minsta detalj. Långt bort i horisonten tror en av scouterna att de skymtar ett träd, men precis när de ser det går färden vidare till nästa värld.

I den tredje världen möts scouterna av ett stort hav med mång, många små öar och mellan öarna seglar tusentals båtar fram och tillbaka. Patrullen får åka med en båt. Det är tydligen friheten på havet som driver folket i världen men de känner knappt någon utanför sin egen grupp av båtar.

Patrullen besöker en sista värld där alla verkar göra precis det de själva vill. Det finns tält, och hus, hängmattor och luftballonger. Stora blommor växer lite överallt och i närheter strömmar en stor flod förbi. Ingen verkar förstå hur deras eget val påverkar andra. Alla borde ju vara lika lyckliga över ett tält, även om det står på den bästa odlingsmarken, eller att hängmattan hänger i det bästa klätterträdet.

Till slut vaknar patrullen upp från sin äventyrliga dröm. Som en vanlig dröm försvinner snart mycket av det de sett från deras minnen och scouterna bestämmer sig för att vandra vidare. På vägen från fältet och det lila trädet pratar patrullen glatt om glimtar från olika drömlika världar, om konstiga folk, hängande hus och flygande bilar.

För varje steg patrullen går från trädet ökar deras längtan tillbaka igen. Med en sista titt tillbaka på det lila, lugna trädet bestämmer sig patrullen för att de snart ska komma tillbaka igen. Och nästa gång ska de ta med fler scouter! Det ska bli ett jättestort läger. Och tillsammans ska vi utforska vad som gömmer sig vid Drömmarnas träd.

Här kan du ladda ner info om Jamboree22s specialdag!

Vilken stadsdel går till vilken värld när?

MåndagTisdagTorsdagFredag
LärkanAeroBlinkMetroBrigg
DyngbaggenBlinkMetroBriggAero
HackspettenMetroBriggAeroBlink
SolitärbietBriggAeroBlinkMetro