Ingen ska vara utanför - därför utbildas scoutledarna

Många som inte trivs i skolan eller på andra fritidsaktiviteter trivs i Scouterna. Bland annat tack vara Scoutmetoden som är grunden för hur scouter lär sig och utvecklas genom praktiska erfarenheter. Genom att själva prova, får varje scout chansen att testa på utmaningar och växa som individ.

Att så många trivs beror säkert också på ledarutbildningen Anpassat ledarskap. Utbildningen ger scoutledare verktyg att leda grupper där barn och unga har olika behov och förutsättningar. Den fokuserar på att skapa en inkluderande miljö där alla, oavsett bakgrund eller funktionsvariationer, kan delta på sina egna villkor. Ledarna lär sig att anpassa aktiviteter och kommunikation för att varje barn ska känna sig delaktigt.

Det kan handla om att justera tempot, vara tydligare i instruktioner eller erbjuda alternativ som gör det möjligt för alla att delta oavsett förutsättningar. Dessutom lär sig ledarna att förebygga situationer där någon kan känna sig utanför och hur de kan bemöta exkludering på ett effektivt och respektfullt sätt.

Scouterna ska vara en trygg fritidsaktivitet. Därför genomgår alla Scoutledare webbkursen "Trygga möten" i syfte att ge ledare kunskap och mod att agera mot övergrepp, mobbning och kränkningar för att barn och ungdomar ska ha en fritid fri från kränkningar och övergrepp, i alla former. Ungdomar och barn behöver få en trygg plats att utvecklas och vara sig själva, därför är det extra viktigt att stötta de barn som annars inte har ekonomiska förutsättningar att delta i Scouterna.

Fler artiklar

Så förebygger Scouterna psykisk ohälsa hos unga

Att redan i unga år drabbas av psykisk ohälsa ökar risken för långvariga negativa konsekvenser, som till exempel hemmasittande, socialt utanförskap, framtida ohälsa och missbruk. Samtidigt visar forskning att de unga som får kunskap om psykisk hälsa mår bättre och löper mindre risk att utveckla psykisk ohälsa i framtiden.

Att vistas i naturen minskar psykisk utmattning och stress

Stockholms 12-åringar vistas mindre i grönområden än för tio år sedan. Trots naturens positiva hälsoeffekter kommer många barn sällan, eller aldrig, ut i naturen. För barn i socioekonomiskt utsatta områden är siffran ännu högre. Forskning från Lunds universitet visar att barns bakgrund påverkar deras relation till naturen.

Inget barn ska behöva uppleva ekonomisk utsatthet

Vart tionde barn i Sverige har inte råd att delta i fritidsaktiviteter och i socioekonomiskt utsatta områden gäller det så många som tre av tio barn. Det här tycker Scouterna är oacceptabelt och något som måste förändras. Alla barn har rätt till en trygg och meningsfull fritid, där de kan växa som individer.

Fem anledningar till att stötta Scouterna

Hos Scouterna får barn och unga vara ute i naturen, lära sig knyta knopar och göra upp eld. Men scouting handlar om mycket mer än så. Barn som är med i Scouterna får ökat självförtroende, stärkt psykisk hälsa och bättre förutsättningar i framtiden. Här listar vi några riktigt bra grejer som Scouterna bidrar till!

Årets Scouthjälpen

Årets insamlingskampanj Scouthjälpen 2025 går till Scouternas stödfond som ger ekonomiskt bidrag till medlemskap och utrustning till barn och unga. Under första halvåret 2024 har antalet ansökningar ökat med 100 procent. Skänk minst 100 kr till Scouthjälpen och ge dem som annars inte har råd möjlighet att delta i Scouterna. Som tack får du årets tygmärke som en symbol för ditt stöd.

Stötta Scouthjälpen – ge en gåva idag

Personerna på bilderna är modeller och är inte kopplade till artiklarna.