Deltagandemärke

Början

Deltagandemärke Utmanare

Märkeskrav

  1. Den första personliga utmaningen äger rum under en ensamhajk som ni gör i patrullen. Ni som är nya i utmanarnagår iväg var och en för sig och är helt ensamma ett tag, en förmiddag eller eftermiddag kan vara lagom. Ha med dig din utmanarbok ut, och läs igenom texterna om de 14 målspåren ordentligt. Läs om ett målspår i taget. När du har läst om ett målspår fyller du delen som handlar om det målspåret i ditt profilkort som du hittar på utvikssidan i början av boken. Då får du chans att verkligen tänka igenom vad det målspåret betyder för dig och hur långt du har kommit i din utveckling inom det målspåret. Gå igenom alla målspåren på samma sätt. Pausa emellan, fika, gå en sväng - låt det ta tid!
  2. När du har tänkt igenom alla målspåren går du tillbaks och återsamlas med din patrull. Ni avslutar hajken tillsammans, och pratar om vad ni vill göra och vad ni vill ha ut av er tid i Utmanarna.
  3. När det kommer in nya scouter i patrullen i början av ett scoutår får de naturligtvis göra sina ensamhajker och fylla i sina profilkort. Ni som har gjort det innan kan välja att göra om det igen, och följa er utveckling år från år i profilkorten. Ni som är gamla i patrullen kan också börja hajken tillsammans och förbereda en välkomstceremoni eller fest för de nya när de kommer till samlingspunkten. När ni träffas kommer ni allihop, nya och gamla utmanare, överens om vad ni ska fokusera på under året. Känns det otäckt att vara ensam?
  4. Om det bara känns lite otäckt – utmana dig själv och våga testa! Det är genom att klara av saker man först inte trodde man kunde göra som man växer. Du kan se till att ni är i närheten av varandra, så att ni kan träffas om det behövs.
  5. Om det känns alldeles för otäckt – gör hajken tillsammans med en kompis, men var helt tysta under tiden. Att färdas, slå läger och laga mat ihop utan att prata med varandra är också en ny utmaning för de flesta!

För dig som är

Utmanare 15-18 år