Du är äventyret

Oavsett vem du är eller var du kommer ifrån finns det ett äventyr för dig i Scouterna. Där stigarna tar slut, i branten upp för ett berg och när vi kastar loss mot ett öppet hav väntar det på dig. Vad väntar du på?

Packa kikaren och ta sikte på din närmaste kår. Tryck på ”Hitta scoutkår”, fyll sen i dina uppgifter hos den kår du vill börja i. Vi ses!

Hitta scoutkår nära dig

Vad är Scouterna?

I Scouterna formas och växer vi med våra äventyr. Det betyder att allt vi gör ute också sätter spår inom oss. När vi utforskar och upplever naturen hittar vi mod, självförtroende och vänner för livet.

Idag är vi över 80.000 barn och vuxna, från norr till söder i 245 av landets kommuner. Här hittar du din närmaste scoutkår>>.

Olika sätt att vara scout på

Spårare 8-9 år

Lär dig nya saker och träffa nya kompisar redan från första dagen i Scouterna. Hitta på nästan vad som helst, från att leka nya lekar och bygga kojor i skogen som man kan sova i, till att pyssla och laga mat.

Den stora spårarboken

Mer om spårarscouting

Upptäckare 10-12 år

Tillsammans med kompisar upplever du äventyr och lär dig nya saker. Som upptäckarscout får du lära dig något nytt nästan varje dag, det är alltid roliga grejer men också sånt som är väldigt bra att kunna.

Boken Upptäckten

Mer om upptäckarscouting

Äventyrare 12-15 år

Äventyr på riktigt! Åk på läger och träffa scoutkompisar från hela världen. Du lär dig något nytt nästan varje dag och alla får vara med och ta plats. Scouting är inte skola, vi lär genom att göra.

Äventyrarnas handbok

Mer om äventyrarscouting

Utmanare 15-18 år

Upplev äventyr i friluftslivet, engagera dig i samhällsfrågor och knyt nätverk utanför kåren. Som utmanarscout händer mycket i livet. Då är det skönt att koppla bort vardagen med Scouterna.

Inspiration i boken Våga utmana

Mer om utmanarscouting

Rover 19-25 år

Roverscouting utmanar gränser. Du har samlat erfarenheter och väljer vad du vill utveckla vidare. Med ett tydligt färdval och en mentor vid din sida kan roverscouting hjälpa dig att bli den du vill vara.

Inspiration i boken Vägvis

Mer om roverscouting

Ledare och kår

Det är aldrig för sent att bli scout och det finns massor av olika roller du som vuxen kan ha i Scouterna. Gör skillnad för andra samtidigt som du skapa äventyr för andra och utvecklar ditt ledarskap.

Mer om Ledare och kår

Familjescouting

Familjescouting är ett sätt att möta nya kompisar och uppleva äventyr. Genom Familjescouting får barn under åtta år tillsammans med en eller flera vuxna på ett roligt och lekfullt sätt möta scouting.

Mer om Familjescouting

Engagera dig

Välkommen att engagera dig ideellt på nationell nivå i Scouterna. Här får du möjlighet att utvecklas som individ och att påverka scoutings verksamhet på en och samma gång!

Mer om Engagera dig

Vanliga frågor

Absolut. Som scout har du fördelen att jobba med scoutmetodens olika delar som gör verksamheten utvecklande och unik. Även om du inte är scout kan du ha glädje av våra aktiviteter. I Aktivitetsbanken har vi lagt upp aktiviteter för olika typer av tillfällen och grupper som alla kan testa.

Scouternas riksorganisation är religiöst och partipolitiskt obunden. Scouterna är en demokratisk rörelse för alla. Det finns scoutkårer med olika fokus och intressen. Gemensamt för alla är scoutmetoden och ungas utveckling genom äventyr och gemenskap. En del scoutkårer är kopplade till kyrkoverksamhet, andra inte. Ta reda på vilka scoutkårer som finns nära dig och hitta den som bäst matchar dina intressen.

Det finns scoutkårer med olika fokus. Sjöscoutkårer spenderar mycket tid med segling vid kusten. De flesta heter sjöscoutkår som del av sitt namn. Gå till Hitta scoutkår-kartan och leta upp kårer vid kusten nära dig. Klicka dig vidare till de olika kårernas egna undersidor för att hitta kontaktuppgifter till dem.

Du måste inte ha något särskilt för att börja i Scouterna. Men det finns några saker som kan vara bra att ha eller låna efter ett tag. Till exempel: regnkläder, sovsäck, liggunderlag, ett par vattentäta vandringsskor, stövlar eller kängor, matbestick, något att äta från som till exempel tallrik eller kåsa, vattenflaska och scoutdräkt (t-shirt, piké eller skjorta och halsduk). Om ni ska iväg på hajk eller läger kan du även få tips på bra utrustning i vår packlista.

Fråga hur lång kölistan är och hur stor chansen är att du kan börja nästa termin. Om det finns fler scoutkårer nära dig kan du kontakta fler för att se om de har plats. Om kåren har kö betyder det ofta att de skulle behöva fler ledare för att kunna ta emot fler scouter. Många scoutkårer ger förtur till barn vars föräldrar går med som ledare. Om du är intresserade av att vara med som ledare, fråga scoutkåren om möjligheterna. Kanske är ni några föräldrar som kan tänka er att starta en ny avdelning på kåren?

Kontakta en scoutkår och anmäl intresse. Kåren kommer att kontakta dig inom kort och berätta när, var och hur då kan börja. Om det finns flera scoutkårer nära dig kan du kontakta alla och vänta på svar. Sök din närmaste scoutkår här.

Alla kan gå med. De flesta scoutkårer har verksamhet för scouter från 8-24 år. En del erbjuder aktiviteter för barn från 6 år eller familjescouting där även de yngsta kan delta med sällskap av en vuxen. Vuxna är alltid välkomna att engagera sig. Kåren kanske vill ha fler ledare, en kassör, chaufför, kock, skeppare eller stugfogde. Kontakta din närmaste kår så får du reda på hur du kan delta.

Scouterna är en barn och ungdomsorganisation. Scouternas syfte är att göra barn och unga till trygga och ansvarsfulla samhällsmedborgare. Scoutprogrammet sträcker sig till 25 års ålder.

 

Många vuxna engagerar sig för att stödja ungas utveckling, på olika sätt. Det är fantastiskt roligt och utvecklande, och förutsättning för verksamheten. Vuxna engagerar sig tex som scoutledare, i lägerplanering och genomförande, i ideella arbetsgrupper lokalt eller nationellt, som materialansvariga eller styrelsemedlemmar. För Scouternas ideellt engagerade finns ledarutbildningar via Scouternas folkhögskola och mötesplatser via riksorganisationen och regionalt. Syftet är alltid att utveckla barn och unga.

Scouting är en ganska billig fritidsaktivitet. Terminsavgiften är olika i varje scoutkår eftersom kåren själva bestämmer den. Kostnaden kan vara allt mellan 90 kronor och 1050 kronor per termin beroende på vilken kår du går med i. Vanligast är att avgiften ligger mellan 300-500 kronor per termin. Att åka på läger och övernattningsaktiviteter brukar oftast kosta extra för utgifter som mat och transport. Scouterna har en stödfond där medlemmar kan söka bidrag till terminsavgift, läger eller utrustning vid behov. Fråga på scoutkåren.