Nu börjar det riktiga äventyret

I scouterna får du äventyr och kompisar. Tillsammans upptäcker och utforskar vi världen i och med hjälp av naturen.

För att bli scout trycker du på ”Hitta scoutkår” och fyller i en intresseanmälan hos den kår du vill börja i. Enkelt!

Hitta scoutkår nära dig

Vad är Scouterna?

Scouting är att ha kul och göra äventyr med sina scoutkompisar. Ofta är vi i naturen men ibland gör vi helt andra saker. Det viktigaste är att det är roligt och att alla får vara med.  

Vi är 76 000 scouter i Sverige. De lokala föreningarna kallas scoutkårer och det finns nästan 1000 stycken över hela landet. Bli scout redan idag genom att kontakta din närmaste scoutkår>>.

Oftast startar scoutkårernas verksamhet i anslutning till skolornas höstterminsstart men självklart går det, i mån av plats, bra att börja mitt i en termin. Många scoutkårer behöver fler vuxna som hjälper till och ibland kan du få gå före i kön om en vuxen anmäler sig samtidigt!

Scouterna är äventyr och kompisar

"Det bästa med Scouterna är att träffa nya kompisar"

I filmen träffar vi Hunnebergs scoutkår som är ute på äventyr tillsammans.

Olika sätt att vara scout på

Spårare 8-9 år

Lär dig nya saker och träffa nya kompisar redan från första dagen i Scouterna. Hitta på nästan vad som helst, från att leka nya lekar och bygga kojor i skogen som man kan sova i, till att pyssla och laga mat.

Den stora spårarboken

Mer om spårarscouting

Upptäckare 10-12 år

Tillsammans med kompisar upplever du äventyr och lär dig nya saker. Som upptäckarscout får du lära dig något nytt nästan varje dag, det är alltid roliga grejer men också sånt som är väldigt bra att kunna.

Boken Upptäckten

Mer om upptäckarscouting

Äventyrare 12-15 år

Äventyr på riktigt! Åk på läger och träffa scoutkompisar från hela världen. Du lär dig något nytt nästan varje dag och alla får vara med och ta plats. Scouting är inte skola, vi lär genom att göra.

Äventyrarnas handbok

Mer om äventyrarscouting

Utmanare 15-18 år

Upplev äventyr i friluftslivet, engagera dig i samhällsfrågor och knyt nätverk utanför kåren. Som utmanarscout händer mycket i livet. Då är det skönt att koppla bort vardagen med Scouterna.

Inspiration i boken Våga utmana

Mer om utmanarscouting

Rover 19-25 år

Roverscouting utmanar gränser. Du har samlat erfarenheter och väljer vad du vill utveckla vidare. Med ett tydligt färdval och en mentor vid din sida kan roverscouting hjälpa dig att bli den du vill vara.

Inspiration i boken Vägvis

Mer om roverscouting

Ledare och kår

Det är aldrig för sent att bli scout och det finns massor av olika roller du som vuxen kan ha i Scouterna. Gör skillnad för andra samtidigt som du skapa äventyr för andra och utvecklar ditt ledarskap.

Mer om Ledare och kår

Familjescouting

Familjescouting är ett sätt att möta nya kompisar och uppleva äventyr. Genom Familjescouting får barn under åtta år tillsammans med en eller flera vuxna på ett roligt och lekfullt sätt möta scouting.

Mer om Familjescouting

Engagera dig

Välkommen att engagera dig ideellt på nationell nivå i Scouterna. Här får du möjlighet att utvecklas som individ och att påverka scoutings verksamhet på en och samma gång!

Mer om Engagera dig

Vad folk säger om oss

"Det bästa med Scouterna är att träffa nya kompisar, vara ute i naturen och sova utomhus i tält.”

Eddie Levin, 13 årScout - Äventyrare

“Vi har lärt oss att tälja, sätta upp tält och laga mat.”

Saga Welén, 9 årScout - Upptäckare

“De lär sig att ta hand om andra och om sig själva. De lär sig att vara sig själva genom livet.”

Victoria Lowe, 34 årFörälder till en spårare

Vanliga frågor

Är du nyfiken på hur scouting funkar kan du läsa på hemsidan under Leda scouting. Under fliken ”Scout, Ledare & Kår” hittar du massor av info från riksorganisationen. Vill du veta mer om verksamheten på scoutkåren? Kika på kårens hemsida eller kontakta en avdelningsledare eller ordförande för mer info.

Absolut. Som scout har du fördelen att jobba med scoutmetodens olika delar som gör verksamheten utvecklande och unik. Även om du inte är scout kan du ha glädje av våra aktiviteter. I Aktivitetsbanken har vi lagt upp aktiviteter för olika typer av tillfällen och grupper som alla kan testa.

Scouternas riksorganisation är religiöst och partipolitiskt obunden. Scouterna är en demokratisk rörelse för alla. Det finns scoutkårer med olika fokus och intressen. Gemensamt för alla är scoutmetoden och ungas utveckling genom äventyr och gemenskap. En del scoutkårer är kopplade till kyrkoverksamhet, andra inte. Ta reda på vilka scoutkårer som finns nära dig och hitta den som bäst matchar dina intressen.

Det finns scoutkårer med olika fokus. Sjöscoutkårer spenderar mycket tid med segling vid kusten. De flesta heter sjöscoutkår som del av sitt namn. Gå till Hitta scoutkår-kartan och leta upp kårer vid kusten nära dig. Klicka dig vidare till de olika kårernas egna undersidor för att hitta kontaktuppgifter till dem.

Du måste inte ha något särskilt för att börja i Scouterna. Men det finns några saker som kan vara bra att ha eller låna efter ett tag. Till exempel: regnkläder, sovsäck, liggunderlag, ett par vattentäta vandringsskor, stövlar eller kängor, matbestick, något att äta från som till exempel tallrik eller kåsa, vattenflaska och scoutdräkt (t-shirt, piké eller skjorta och halsduk). Om ni ska iväg på hajk eller läger kan du även få tips på bra utrustning i vår packlista.

Fråga hur lång kölistan är och hur stor chansen är att du kan börja nästa termin. Om det finns fler scoutkårer nära dig kan du kontakta fler för att se om de har plats. Om kåren har kö betyder det ofta att de skulle behöva fler ledare för att kunna ta emot fler scouter. Många scoutkårer ger förtur till barn vars föräldrar går med som ledare. Om du är intresserade av att vara med som ledare, fråga scoutkåren om möjligheterna. Kanske är ni några föräldrar som kan tänka er att starta en ny avdelning på kåren?

Kontakta en scoutkår och anmäl intresse. Kåren kommer att kontakta dig inom kort och berätta när, var och hur då kan börja. Om det finns flera scoutkårer nära dig kan du kontakta alla och vänta på svar. Sök din närmaste scoutkår här.

Alla kan gå med. De flesta scoutkårer har verksamhet för scouter från 8-24 år. En del erbjuder aktiviteter för barn från 6 år eller familjescouting där även de yngsta kan delta med sällskap av en vuxen. Vuxna är alltid välkomna att engagera sig. Kåren kanske vill ha fler ledare, en kassör, chaufför, kock, skeppare eller stugfogde. Kontakta din närmaste kår så får du reda på hur du kan delta.

Scoutdräkten kan användas vid all scoutverksamhet men också gärna utanför scouterna. Att bära scoutdräkt eller scoutkläder utanför scoutverksamheten är ett bra sätt att visa upp Scouterna och vårt varumärke. Tänk dock på att när du använder scoutdräkt ses du som en representant för Scouterna och förväntas alltid uppträda i linje med Scouternas värderingar och policys.

Världsscoutmärkena är tillhörighetsmärken och visar vilken världsorganisation vi tillhör. Det finns två olika världsscoutorganisationer, WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) och WOSM (World Organization of the Scout Movement). Scouterna är medlemmar i båda organisationerna. Just nu ser vårt medlemskap ut så att alla kvinnliga medlemmar i Scouterna är med i WAGGGS och alla med en annan könstillhörighet än kvinnlig är medlemmar i WOSM. Du väljer själv vilket märke som du vill ha på skjortan utifrån vilken världsorganisation du tillhör. Det är dock inte tillåtet att ändra eller på annat sätt modifiera WOSM:s eller WAGGGS märken, du kan alltså inte göra en egen variant av dessa märken.

Europamärket är ett tillhörighetsmärke som visar var ifrån i världen vi kommer vilket är både kul och användbart, speciellt när vi träffar scouter från andra delar av världen. Däremot finns det inga krav om vilka märken varje scout väljer att sy på sin skjorta. För rekommendationer på hur du placerar märkena, läs mer i dokumentet Märkbart.

Det finns inte en officiell märkesordning. Olika kårer och samverkansorganisationer har till viss grad olika traditioner för vilka märken man använder och hur de placeras på dräkten, inga specifika regler kring detta finns. I broschyren Märkbart finns bra tips och rekommendationer för hur du använder Scouternas märken. Se broschyren här!

Alla delar av scoutdräkten (skjorta, piké och t-shirt) är likställda och räknas alla som scoutdräkt. Vid vissa samlingar kan en arrangör besluta att scoutdräkt ska bäras men arrangören kan inte besluta om vilken del av scoutdräkten som ska bäras. Det är upp till varje scout om man vill bära skjorta, piké eller t-shirt tillsammans med halsduken.

Vid all scoutverksamhet bör scoutdräkt eller scoutkläder bäras. Det innebär att det ska synas tydligt av klädseln att man är scout. Med scoutkläder menas profilplagg med ordet scout, Scouternas logotype eller samverkansorganisationernas logotype väl synlig. En arrangör kan besluta om hur scoutdräkt ska bäras under ett arrangemang eller del av verksamhet, som högtider och ceremonier.
Vid viss representation anger inbjudan en formell klädkod, t ex kostym, då följer vi klädkoden men kompletterar kostymen eller klänningen med scouthalsduken.

Scoutdräkten består av Scouternas kort- eller långärmade t-shirt, kort- eller långärmade skjorta, eller pikétröja. Färgen är majolica blå med Scouternas logotyp väl synlig. En halsduk hör till dräkten. Scouternas officiella halsduk är mörkblå med Scouternas logga på ett gult band. Samverkansorganisationer och scoutkårer kan besluta om egna halsdukar. För de som gått Treklöver-Gilwell-utbildningen finns en speciell halsduk, som kan användas istället för andra halsdukar och läggs ovanpå kragen.
När du representerar Scouterna utomlands ska Scouternas officiella halsduk användas som en del av scoutdräkten.

Scoutdräkten är ett sätt att visa att vi alla tillhör Scouterna. Scoutdräkten skapar gemenskap, stärker vår identitet och är en del av vårt symboliska ramverk. Scoutdräkt används i olika utföranden i hela världen och visar på att vi tillhör en global rörelse.

Scouterna är en barn och ungdomsorganisation. Scouternas syfte är att göra barn och unga till trygga och ansvarsfulla samhällsmedborgare. Scoutprogrammet sträcker sig till 25 års ålder.

 

Många vuxna engagerar sig för att stödja ungas utveckling, på olika sätt. Det är fantastiskt roligt och utvecklande, och förutsättning för verksamheten. Vuxna engagerar sig tex som scoutledare, i lägerplanering och genomförande, i ideella arbetsgrupper lokalt eller nationellt, som materialansvariga eller styrelsemedlemmar. För Scouternas ideellt engagerade finns ledarutbildningar via Scouternas folkhögskola och mötesplatser via riksorganisationen och regionalt. Syftet är alltid att utveckla barn och unga.

You pay your fee to our bank account 256-2554 but you also need our data for international payment, IBAN and BIC. Our IBAN is SE36 8000 0831 3950 3103 1148 and BIC is SWEDSESS.

Tag i första hand kontakt med din scoutkår för avregistrering.

Skicka ett mejl till support@scouterna.se med ditt namn och medlemsnummer så får du en kopia av fakturan via e-post.

Du betalar en avgift till Scouterna, eventuell samverkansorganisation och distrikt. Det ingår en försäkring i avgiften till Scouterna och det är därför viktigt att man betalar sin medlemsavgift. De flesta medlemsavgifter innehåller även kårens lokala avgift.

Vi ber dig mejla till support@scouterna.se med en kopia på din betalning så ska vi titta närmare på påminnelsen. Ange även medlemmens namn och medlemsnummer.

Gå till www.scoutnet.se eller kontakta din scoutkår.

Skicka ett mejl till support@scouterna.se och ange varför du anser att det är fel belopp, ditt medlemsnummer, namnet på din kår samt vilken faktura det gäller.

Det är din scoutkår som sätter medlemsavgifterna. Vi hänvisar till din scoutkår i denna fråga.

Logga in på www.scoutnet.se där kan du uppdatera dina uppgifter.

Vi brukar skicka ut medlemsavier i början av månaderna (förutom under loven).

Kontakta din nya kår så får du hjälp med det.

Kontakta din scoutkår så får du hjälp med avregistrering.

Scouting är en ganska billig fritidsaktivitet. Terminsavgiften är olika i varje scoutkår eftersom kåren själva bestämmer den. Kostnaden kan vara allt mellan 90 kronor och 1050 kronor per termin beroende på vilken kår du går med i. Vanligast är att avgiften ligger mellan 300-500 kronor per termin. Att åka på läger och övernattningsaktiviteter brukar oftast kosta extra för utgifter som mat och transport. Scouterna har en stödfond där medlemmar kan söka bidrag till terminsavgift, läger eller utrustning vid behov. Fråga på scoutkåren.