Scouternas friluftsliv

Vi är inte ute i skogen bara för att vi gillar det, friluftslivet är även en metod för att hjälpa oss att växa som människor. När vi är ute i skogen och lagar mat och vandrar får vi chansen att öva på ledarskap, känsla för naturen, problemlösning och egna värderingar.

Vårt friluftsliv sker framförallt i grupp med patrullen. Det är den gemensamma upplevelsen som är det centrala. Orkar man inte gå så långt som patrullen tänkt kan den stanna tidigare. Många scoutledare trycker på att det enkla friluftslivet är det viktiga för att uppnå våra mål och det är det som görs i störst utsträckning. Det behöver inte vara top-notch eller dyrt som isklättring eller utförsåkning. Laga mat över öppen eld i ett vindskydd, friluftsliv vid scoutstugan eller närområdet erbjuder också all möjlighet till personlig utveckling.

Kom ihåg! Du som ledare behöver inte kunna allt inom friluftsliv. Passa på att lära dig och utveckla ditt eget friluftsliv med scouterna. Kan du inget om svamp – låna några böcker på biblioteket, ladda ner en svamp-app och lägg in ett svampmöte. Har du aldrig badat isvak – testa själv när dina scouter gör det eller kvällen innan med några ledarkollegor.

Och framförallt, ha kul! ”If it isn’t fun, it isn’t scouting.”

Friluftsliv i olika åldrar

Här är riktlinjer för hur du som ledare kan använda friluftslivet i stort som metod för dina scouter.

Friluftsliv med spårare

Du och spårarscouterna övar på att vara utomhus och upptäcker naturen i närområdet. Du hjälper dem att upptäcka och reflektera över naturens finurlighet. När ni är ute så är spårarna ute tillsammans med patrullkompisarna och vuxna ledare. Låt spårarna vara delaktiga i planeringen av friluftslivet.

Friluftsliv med upptäckare

Du som ledare och upptäckarscouterna börjar vistas i olika miljöer, allt längre bort från hemmet. I friluftslivet kan ni fokusera på upptäckarglädje och kreativitet. Friluftslivet blir en naturlig arena för att fundera över livets allvar. Upptäckarscouterna är ute tillsammans med sina patrullkompisar, och du som ledare finns med i bakgrunden. Låt upptäckarscouterna ha en viktig roll i planeringen av hajker etc.

Friluftsliv med äventyrare

Dina äventyrare testar fler varianter av friluftsliv eller sätt att vistas utomhus (t.ex. vandra, rida, segla, paddla, dressin, cykla, klättra, åka skidor eller skridskor). Friluftslivet blir en arena för äventyr, egna ställningstaganden, och frågeställningar om livet. Du kan använda friluftslivet för att skapa utmaningar för äventyrarpatrullen och låta dem vara ute ofta utan dig eller andra vuxna ledare. Låt scouterna öva på att självständigt planera hajker och annat friluftsliv.

Friluftsliv med utmanare

Som utmanarledare uppmuntrar du utmanarna använda sig  av alla olika varianter av friluftsliv. Friluftslivet kan bli mer avancerat och utforskas i olika länder och miljöer  Ta till vara på friluftslivet som en grund för existentiella frågor, t.ex. tankar som väcks när man är ensam i naturen. Dina utmanare lever friluftsliv i patrullen, och ibland på egen hand (t.ex. ensamhajker under en dag eller med övernattning). Utmanarnas mål är att kunna planera sitt friluftsliv självständigt och de får testa att planera friluftsutmaningar även för andra.

Bli expert på friluftsliv!

Bok Redo för friluftsliv

I Scouternas bok Redo för friluftsliv finns bas- till expertkunskaper för dig som gillar friluftsliv. Du köper den i Scoutshopen.

Scoututbildningar med friluftsliv

Scouternas folkhögskola

Under 2014 storsatsar Scouternas folkhögskola på friluftsliv. Du som är utmanare, rover eller scoutledare kan gå kurser i klättring, kanot, kajak och fjäll.

Läs mer om friluftslivskurserna på Scouternas folkhögskola »

Du har också möjligheten att bli utbildare i Redo för naturen, kursen i grundläggande friluftsliv som riktar sig till nybörjare.

Läs mer om Redo för naturen på Scouternas folkhögskola »

equmenia

Under 2014 blir det en Ska’ut mera fjäll-kurs. Läs mer på equmenias hemsida »

KFUK-KFUM scout

Läs mer om Djurhajkerna på KFUK-KFUMs hemsida »