Hajken är ett självklart inslag i scouting och ett ord som väcker minnen. De flesta scouter åker på minst en övernattningshajk per termin. På hajken är det lätt att öva friluftsliv och hamna i situationer som utvecklar både ledare och scouter.

Hajken innehåller en förflyttning – patrullen vandrar, cyklar, seglar eller paddlar för att ta sig till sovplatsen. Ibland är målet att ta sig en lång sträcka, men fokus kan även vara roliga och utvecklande aktiviteter längs vägen eller vid lägerplatsen. Det varierar om patrullen sover i tält, under bar himmel, i vindskydd eller i en scoutstuga.

Som ledare är det viktigt att fundera på syftet med hajken och vad man vill att patrullen ska jobba på. Är syftet att bara vara ute och öva på grundläggande friluftsliv, lära sig slå läger i mörker när patrullen är trött och hungrig eller ska fokus vara på samarbete eller kanske olika sätt att laga mat på? När vi lagar mat i friluftslivet, sätter upp tält och gör i ordning för natten övar vi på viktiga målspår som känsla för naturen, aktiv gruppen, ledarskap och relationer. Lite lågt blodsocker och regn kan göra den enklaste tältuppsättning till en prövning.

Kvällens lägereld är ett bra tillfälle att få upp värmen om det är kallt, diskutera vad som hänt under dagen – vad har fungerat bra och vad har varit utmaningarna? En stjärnklar kväll och en sprakande brasa är fin inramning till djupare diskussioner, existentiella frågeställningar eller att bara vara.

Utmana dina scouter i friluftslivet, men naturligtvis med sunt förnuft. Vi växer som människor när vi klarar av saker som vi inte trodde att vi skulle klara. Men som ledare ska du så klart alltid ha säkerheten i åtanke. Planera färd efter förmåga, gruppen kan hamna i fara om den utsätts för situationer som den inte har kunskaper eller förutsättningar att klara av.

En hajk kan ha ett särskilt tema, till exempel vara en samarbetshajk, Tintinhajk, överlevnads- eller rymdhajk.

Spårare

Spårare

Hajk och övernattning är stora äventyr för spårare och för vissa barn är scouthajken första gången de sover hemifrån. Hajken behöver därför inte vara långt borta utan gärna på en plats som spårarna känner igen. Spårare har svårt att bära packning och därför är ett bra alternativ att sova i stuga eller på en lägerplats, som ni lätt kan köra packningen till. Släpp av spårarna någon kilometer från platsen och gå utan packning.

Ett tips är att avsätta god tid för att ”bo in sig” i stugan eller tältet, då undviker ni hemlängtan på kvällen. Ett annat bra tips är välja mat som spårarna tycker om; tacos, hamburgare, makaroner och köttfärssås. Att vara på hajk är ett stort äventyr i sig och då kan det vara tryggt att maten är något som känns bekant. Aktiviteterna på hajken är naturligtvis utomhus för att öva på känsla för naturen. Räkna med att små förflyttningar tar tid om ni rör er runt en lägerplats eller stuga.

Ett alternativ till övernattningshajk i spåraråldern är helgmöte på en halv- eller heldag. Det kan vara i skogen eller en dagssegling. Bjud gärna med spårarnas familjer.

Upptäckare

Upptäckare

Upptäckarna kan börja bära delar av sin egen packning, men inte allt. Det brukar vara lagom att bära regnkläder, varma kläder, sovsäck, liggunderlag och matsaker. Övrig packning får antingen ledare bära eller så väljer ni en plats för övernattning som någon kan köra material till.

När det gäller att beräkna sträcka så kan 3-4 km vara fullt tillräckligt om de bär packning. Lägg in många naturliga stopp med samarbetsövningar eller uppgifter. Uppgifterna kan vara något de övat på tidigare under terminen. Upptäckare tycker om att visa vad de kan och upprepning är därför bra.

Upptäckare kan laga enklare mat som tacos, makaroner och köttbullar på stormkök. Kom ihåg att matlagning i friluftslivet tar längre tid, så stanna i god tid innan alla är störthungriga. Ett tips är att ge dem en frukt innan matlagningen för att undvika konflikter.

Äventyrare

Äventyrare

Äventyrarna har övat friluftsliv under några år och nu får de möjlighet att omsätta kunskaperna i paddelhajk, cykelhajk, segelhajk eller vandringshajk med full packning. Vissa avdelningar gör kombinationshajker där de blandar vandring, cykling och paddling.

Äventyrarna kan förbereda stora delar av hajken själva, som matplanering och handling. För att det ska bli ordentlig mat kan de behöva riktlinjer, till exempel att varje måltid ska innehålla minst fem olika ingredienser eller att stormköket måste användas vid varje måltid för att undvika att det blir enbart baguette och chips.

Utmanare

Utmanare

I utmanaråldern blir hajkerna ofta längre eller mer avancerade. Utmanare väljer från hela spektrat av möjligheter, från en matlagningshajk i det välbekanta vindskyddet till kajakpaddling i skärgården, fjällvandring eller friluftsupplevelser utomlands. Segelhajkerna blir längre och sträcker sig ofta över en vecka på sommaren. Låt utmanarna sköta all planering själva, men stäm av innan avfärd, så att allt kommer med, som toalettpapper, gas till stormköken och så vidare.

Utmanare som vill, kan också ge sig av på ensamhajk. En bra början kan vara några timmars egen vandring för att möta upp patrullkompisarna i ett vindskydd på kvällen. När det känns bra så brukar några prova på att sova själva. Tips från många utmanare är dock att ha sista kvällen gemensam för att få en fin avslutning och prata tillsammans om vad de upplevt.

Beroende på vilken friluftsutmaning ett utmanarlag vill göra, så kan ett delprojekt under terminen bli att samla pengar och förbereda äventyret.

Hajkteman och tips

Hajkteman och tips

Märken hajk

Märken hajk