40 dagar för klimatet

Scoutrörelsen i Sverige gör en gemensam satsning för klimatet från den 12 februari till 24 mars 2024– var med du också! Här hittar du information om utmaningar, aktiviteter och märke.

Vi vill inspirera till hållbarhet!

Under 40 dagar vill vi utmana alla scouter att göra klimatsmarta val och uppmuntra varandra att leva mer hållbart.

40 dagar för klimatet finns för att få oss att tänka till hur vi lever och hjälpa oss att göra medvetna val även efter den här perioden. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra skillnad!

Klimatbingo

Vårt klimatbingo innehåller 40 utmaningar som man kan utföra själv hemma, eller på scoutmötet om man vill det.

Patrullbingo

En nyhet för årets 40 dagar för klimatet är patrullbingot! Tillsammans med patrullen får du nio kluriga och roliga uppgifter att lösa.

Om ni klarar fem eller fler uppdrag under dessa 40 dagar så får ni märket för 40 dagar för klimatet som köps på scoutshop.se

Märke

Självklart finns det ett 40 dagar-märke även 2024! Märket säljs i Scoutshop. Du kan köpa det om du gjort minst hälften av klimatbingot - eller om din patrull har gjort minst fem uppgifter på patrullbingot.

Aktivitetstips

Vi har samlat ett gäng aktivitetstips som passar  perfekt för scoutmötet. Alla har tema klimat och hållbarhet!

Hoppa mellan isflaken

Elda klimatsmart

Miljökampen

Koldioxidkull

Gröna händer

 

Scouter för klimatet

Hur arbetar Scouterna med klimatfrågor och vad kan vi göra för att stötta ungas klimatengagemang? En hel del. Vi inom Scouterna jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor sen flera år tillbaka. Varje dag lär vi unga scouter hur de kan ta en aktiv del i samhället och våga lita på sin egen röst. Genom att jobba i små grupper, patruller, hjälper vi varandra. För tillsammans med andra blir vi starka.

Scouter för klimatet
Scouter demonsterar för klimatet vid COP26 2021

Agera för klimatet

Klimatet är den viktigaste frågan för unga idag. Eftersom Scouterna är en barn och ungdomsrörelse borde ju dessa frågor få jättestor plats! Men hur gör scouter klimataktivism? Du kan skriva motioner, demonstrera, så en äng eller ta snygga bilder till en instakampanj. Kolla in de här tipsen för att vässa klimatkampen!

Agera för klimatet