Internationellt14 april 2023

Spännande läsning om det internationella projektet Zimswede

I år är det 40 år sedan scouter i Sverige och Zimbabwe startade ett unikt samarbete som kom att pågå under åtta år under 1980 och 1990-talet och som fick namnet Zimswede. För svenska scouter innebar projektet en utvecklande möjlighet att integrera tillsammans med scouterna i Zimbabwe samt att den också blev starten av vad som är Scouterna idag. 

Ute i världen, vid den här tiden för 40 år sedan, hade Rhodesia nyss övergett apartheidpolitiken och bildat landet Zimbabwe. På plats i Zimbabwe började arbetet med ett par anställda samt en svensk volontär. De lokala scoutkårerna fick ansöka om projektmedel för olika delprojekt och arbetet, som syftade till att utveckla landsbygden och öka medlemsantalet för Zimbabwes scouter, kunde komma i gång. 

Svenska Scoutrådet var de som drev projektet då och eftersom alla dåvarande scoutförbund här i Sverige var delaktiga möjliggjordes genomförandet av det omfattande samarbetsprojektet Zimswede. Detta samarbete blev också en av de viktiga byggstenarna för bildandet av vad som är Scouterna idag. 

Zimswede tema för skriften Scoutmuseets Vänners Årsskrift 2023

Vill du läsa mer om Scoutrådets mest spännande och omfattande internationella projekt? Zimswede är årets tema för skriften Scoutmuseets Vänners Årsskrift 2023.

  • Bli medlem och få årsskriften som ingår i medlemskapet genom att sätta in årsavgiften 250 kronor på bankgiro 50492271.
  • Om du bara vill köpa årsskriften kan den beställas från Scoutmuseets vänner via smv@scouterna.se, bankgiro 5049-2271. Priset är då 60 kr/st.

Liknande internationellt

13 feb 2024

I april kommer Europa till Skåne

Den 3-7 april kommer 70 roverscouter från hela Europa till scoutgården Göransborg. De ska på rovermötet Agora, där roverscouter från olika länder får...

09 feb 2024

Brookvale Guiding’s ”Walk the World” Challenge

Ta dig an utmaningen "Walk the World", ett WAGGGS arrangemang. Det är ett 61-dagar långt äventyr då du virtuellt går tillsammans med flickscouter...

26 jan 2024

Vill du uppleva en unik utbildning?

Under 2024 har du chansen att få ta del av en omfattande ledarskapsutbildning som har hållits av WAGGGS globala nivå i över 90 år och den kallas för...