Pressmeddelande23 maj 2023

50 000 ungdomar från 167 länder åker på jätteläger i Sydkorea - över 2000 svenska scouter deltar

I augusti åker över 2000 svenska scouter till Sydkorea för att uppleva ett av världens största läger: Världscoutjamboree. Under knappt två veckor träffas scouter från hela världen i åldrarna 14–17 år för att uppleva Sydkoreas natur, träffa nya vänner och skapa minnen för livet.


I augusti åker över 2000 svenska scouter till Sydkorea för att uppleva ett av världens största läger: världscoutjamboree. Under knappt två veckor träffas scouter från hela världen i åldrarna 14–17 år för att uppleva Sydkoreas natur, träffa nya vänner och skapa minnen för livet.

– Jag har väntat på det här i flera år. Det är en otrolig händelse där jag kommer att knyta kontakter världen över, berättar Lukas Tilmaz 17 år från Gullbrandstorps scoutkår.

Temat för årets läger är Draw Your Dream och handlar om att acceptera ungas idéer och åsikter. På plats träffas människor från olika kulturer, lär känna varandra och delar frågor som berör deras nutid och framtid. Det senaste världsscoutjamboreen var i USA 2019. Då var Märta Berg med som deltagare. Nu ser hon fram emot att åka till Sydkorea som volontär.

– Jag längtade efter att få åka på ett världsscoutläger redan när jag var åtta år gammal och började i Scouterna. I USA fick vi testa på väldigt många olika aktiviteter, zipline, höghöjdsbana och vi kunde paddla och åka forsränning. Det ska bli spännande att se vad deltagarna får uppleva i Sydkorea.

De svenska scouterna åker till lägret indelade i mindre grupper om 36 ungdomar och 4 ledare. I de här avdelningarna får de resa, bo och uppleva lägret tillsammans i en trygg grupp. Katarina Hedberg, en av de huvudansvarig för den svenska kontingenten berättar:

– Lägret är en mötesplats för ungdomar från hela världen. Vi har deltagare som reser från hela Sverige. De kommer att få uppleva en stor festival och träffa människor från olika kulturer och världsdelar. Som ung får man en otrolig upplevelse av den här resan, du växer som människa och tar med dig minnen, vänner och erfarenheter för hela livet.

Den 1 - 12 aug 2023 är det dags för Scouternas 25:e världsscoutjamboree, den här gången SaeManGeum i Sydkorea. Totalt deltar över 50 000 scouter från 167 olika länder i åldrarna 14–17 år. Det internationella lägret arrangeras vart fjärde år.

Vill du komma i kontakt med en scout från din ort som ska besöka världsscoutlägret i Sydkorea?

Kontakta: Ellakarin Mäki
Mobil: 072 -071 02 11
Mail: ellakarin.maki@scouterna.se

Ladda ner

Presskontakt

Liknande pressmeddelanden

17 jun 2024

Scouterna utbildar ungdomar i ledarskap – blir ledare för dagläger

Ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra utbildas i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att...

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...