Pressmeddelande3 augusti 2022

Ännu fler deltagare och politiker till Scouternas storläger

Ännu fler scouter och ännu fler nyfikna barn och politiker. När Scouternas läger Jamboree22 nu går in i andra halvlek ökar takten.

Fler scouter och fler nyfikna barn och politiker. När Scouternas läger Jamboree22 nu går in i andra halvlek ökar takten.

Med omkring 11 000 deltagare är Scouternas storläger Jamboree22 redan Sveriges största ungdomsläger. På onsdagen anslöt ännu fler när ytterligare drygt 500 scouter och ledare kom för att delta veckan ut. Bland dem finns Morlanda scoutkår och scouten Idun, 13 år:

– Jag var på Jamboree 2017 också. Det är alltid spännande att vara här. Man träffar alltid nya vänner, säger hon.

Utöver lägerdeltagarna kommer hundratals personer på besök till Jamboree22 – varje dag. På torsdag väntas bland annat omkring 110 barn från Kristianstad och Skurup. Barnen är inte scouter sedan tidigare, och kommer med fritidspedagoger, fältsekreterare och andra vuxna. På plats möts de upp av Scouternas funktionärer.

– Vi vill att fler ska få en scoutupplevelse och se vad Scouterna är, det är jätteviktigt. De kommer delta i program och aktiviteter precis som de andra deltagarna, säger Scouternas projektkoordinator Lisa Karlsson.

Bland de vuxna besökarna som väntas på torsdag finns socialdemokraten och EU-parlamentarikern Heléne Fritzon, och liberalen och riksdagsledamoten Jakob Olofsgård. De tas emot av Scouternas unga talespersoner, som också leder dem genom en paneldebatt.

–Vi ska prata om ungas engagemang. I panelen kommer det också finns scouter i åldern 12–15. De och politikerna ska samtala om sitt engagemang och vad det har betytt för dem, säger talespersonen Kent Ruilong Fjalar Szabó-Do, 18 år.

Annat som händer på Jamboree22 på torsdag:

  • Workshop om hållbart engagemang
  • Demokratiutbildning för unga scouter
  • Sing along-bio för 12–15-åringar
  • Återträff för scouter med internationellt engagemang
  • Disko för 10–12-åringar

Och mycket mer.

Vill du komma i kontakt med en scoutkår från ert upptagningsområde som deltar på lägret?

Kontakta Julia Hemmendy nedan för kontaktuppgifter till scoutkår i er region.

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

26 sep 2023

Var tredje toppolitiker har varit scout – ”gör ens frihet mycket större”

Var tredje kommunalråd har varit scout, det visar en undersökning från Scouternas medlemstidning Tidningen Scout. I en enkät svarar 33 procent av de...

20 sep 2023

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år – “Tidlös och modern på samma gång”

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år. Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna...

21 aug 2023

Ett äventyr utöver det vanliga – nu är alla svenska scouter tillbaka i Sverige

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem...