Pressmeddelande21 augusti 2023

Ett äventyr utöver det vanliga – nu är alla svenska scouter tillbaka i Sverige

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem till Sverige.

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Trots monsunregn, värmebölja, och en inkommande tyfon fortsatte scouter från världens alla hörn att umgås, byta märken och uppleva koreansk kultur med nya och gamla vänner. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem till Sverige.

– Vi har träffat människor från världens alla hörn och tillsammans varit med om något utöver det vanliga. Vi blir modiga varje gång vi kliver ut i världen och går utanför vår comfortzone, och snacka om att vi tar med oss många modiga scouter hem. Jag vill rikta ett särskilt tack till våra ideella ledare och funktionärer. Deras trygghet och flexibilitet gav våra svenska scouter en jamboree de sent ska glömma, säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas två generalsekreterare som varit på plats i Sydkorea.

Scouterna Tor Skogshus och Alva Korner Westin är två av hundratals scouter som tar med sig minnen, berättelser och nya erfarenheter hem till Sverige.

– Det känns som att jag har levt i en annan verklighet de senaste veckorna. Känslan av att vara omgiven av hela världen, den går inte att beskriva, men det var väldigt coolt. Det känns både skönt och lite ledsamt att komma hem, säger Alva Kroner Westlin från Drottningstadens scoutkår i Lund.

– Det går inte att föreställa sig en sån här resa, man måste uppleva den själv. Det är människorna som gör lägret. Jag har till exempel träffat scouter från Pakistan och Australien och jag kommer hem med en större bit av världen. Det var tufft ibland, men det var värt det, säger Tor Skogshus från Höörs scoutkår.

Världsscoutjamboreen avslutades den 11 augusti med en spektakulär K-Pop konsert på Seoul World Cup Stadium. Därefter påbörjade delar av den svenska gruppen sin rundresa i Sydkorea. Samtidigt som några avdelningar påbörjade sin resa hem till Sverige.

Scouternas världsorganisation, World Organization of the Scout Movement (WOSM), kommer att granska genomförandet av den 25e världsscoutjamboreen för att ta med sig lärdomar för framtida internationella läger.

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

20 sep 2023

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år – “Tidlös och modern på samma gång”

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år. Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna...

09 aug 2023

World Scout Jamboree fortsätter i Seoul – de svenska scouterna är på plats

Igår lämnade de sista 39 000 scouterna lägerområdet i SaeManGeum och anlände till sina nya boenden i Seoulområdet. Den svenska gruppen bor på fyra...

07 aug 2023

World Scout Jamboree – Scouterna lämnar lägerplatsen men inte Sydkorea

Den Sydkoreanska lägerorganisationen har beslutat att avsluta lägret World Scout Jamboree i förtid på grund av ett kommande oväder. Den svenska...