Pressmeddelande21 augusti 2023

Ett äventyr utöver det vanliga – nu är alla svenska scouter tillbaka i Sverige

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem till Sverige.

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Trots monsunregn, värmebölja, och en inkommande tyfon fortsatte scouter från världens alla hörn att umgås, byta märken och uppleva koreansk kultur med nya och gamla vänner. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem till Sverige.

– Vi har träffat människor från världens alla hörn och tillsammans varit med om något utöver det vanliga. Vi blir modiga varje gång vi kliver ut i världen och går utanför vår comfortzone, och snacka om att vi tar med oss många modiga scouter hem. Jag vill rikta ett särskilt tack till våra ideella ledare och funktionärer. Deras trygghet och flexibilitet gav våra svenska scouter en jamboree de sent ska glömma, säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas två generalsekreterare som varit på plats i Sydkorea.

Scouterna Tor Skogshus och Alva Korner Westin är två av hundratals scouter som tar med sig minnen, berättelser och nya erfarenheter hem till Sverige.

– Det känns som att jag har levt i en annan verklighet de senaste veckorna. Känslan av att vara omgiven av hela världen, den går inte att beskriva, men det var väldigt coolt. Det känns både skönt och lite ledsamt att komma hem, säger Alva Kroner Westlin från Drottningstadens scoutkår i Lund.

– Det går inte att föreställa sig en sån här resa, man måste uppleva den själv. Det är människorna som gör lägret. Jag har till exempel träffat scouter från Pakistan och Australien och jag kommer hem med en större bit av världen. Det var tufft ibland, men det var värt det, säger Tor Skogshus från Höörs scoutkår.

Världsscoutjamboreen avslutades den 11 augusti med en spektakulär K-Pop konsert på Seoul World Cup Stadium. Därefter påbörjade delar av den svenska gruppen sin rundresa i Sydkorea. Samtidigt som några avdelningar påbörjade sin resa hem till Sverige.

Scouternas världsorganisation, World Organization of the Scout Movement (WOSM), kommer att granska genomförandet av den 25e världsscoutjamboreen för att ta med sig lärdomar för framtida internationella läger.

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

17 jun 2024

Scouterna utbildar ungdomar i ledarskap – blir ledare för dagläger

Ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra utbildas i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att...

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...