Pressmeddelande14 september 2021

FNs Internationella demokratidag 15 september - Barn och unga i Scouterna har genomfört 590 demokratiprojekt

På onsdag, den 15 september, firas demokratin runt om i världen. Så även inom Scouterna som just nu genomför ett tvåårigt projekt kallat Världsförbättrarna, med stöd av Postkodlotteriet, där 8-10-åringar får en verktygslåda fylld med metoder för hur de kan genomföra förändring som de vill se i sina lokalområden. Inom projektet har totalt 590 demokratiprojekt genomförts runt om i landet.

På onsdag, den 15 september, firas demokratin runt om i världen. Så även inom Scouterna som just nu genomför ett tvåårigt projekt kallat Världsförbättrarna, med stöd av Postkodlotteriet, där 8-10-åringar får en verktygslåda fylld med metoder för hur de kan genomföra förändring som de vill se i sina lokalområden. Projektet är en demokratiskola för några av Sveriges yngsta invånare, och syftar till att sänka åldersgränsen för vilka som kan och vill delta i samhällsdebatten och därmed påverka sin omvärld och närvärld. Genom Världsförbättrarna skapar Scouterna tiotusentals medvetna barn som själva driver konkreta förändringsprojekt och påverkansarbeten. Projektet vill lyfta fram barn och unga som själva för sin talan, som får eget inflytande och tar makt över sina liv.

FNs internationella demokratidag äger rum den onsdagen 15 september. Dagen utlystes av FNs generalförsamlingen 2007 till minne av att den universella deklaration om demokrati som antogs av den Interparlamentariska unionen 1997 och som bekräftar de demokratiska principerna och är en milstolpe i arbetet för att främja demokrati. Tanken med demokratidagen är att öka allmänhetens medvetenhet om demokrati och belysa en rad aktiviteter och evenemang som pågår runt om i världen.

Demokrati och påverkan är en av grundstenarna i scoutmetoden. Scouternas vision är unga som gör världen bättre. Det sker genom att varje person som deltar i scoutverksamhet blir redo för livet, utvecklas till sin fulla potential och blir en aktiv världsförbättrare. Scouternas medlemsbas är mellan 8-25 år, och verksamheten anpassas efter åldersgrupper för att alla ska få uppleva äventyr och kompisar i takt med sin egen utveckling. I 1 000 scoutkårer över hela landet samlas 70 000 medlemmar varje vecka för att verkliggöra just detta.

Genom projektet Världsförbättrarna har barn och unga inom Scouterna genomfört minst 590 olika demokratiprojekt. Inriktningen på del olika projekten har beslutats av ungdomarna själv, utifrån vad de tror är möjligt att genomföra och i förlängningen för att påverka deras lokala område.

Några exempel på projekt som media är välkomna att kontakta:

Borlänge Scoutkår

Kontaktperson: Karolina Hedberg

E-post: karolina.hedberg@viati.se

Mobil: 070-7104073

Sollentuna Norra scoutkår

Lovisa Linander

E-post: Lovisa@linander.me,

Mobil: 070 545 41 19

Falkenbergs scoutkår

Robert Isaksson

E-post: info@holmagard.se

Mobil: 070-965 15 05 (SMS och dagtid)

Mobil: 070-362 14 66 kväll/helg)

Karlsro scoutkår, Uppsala

Petter Björkman

E-post: petterbjorkman@hotmail.com

Mobil: 0730-95 66 94

Åhus scoutkår

Marianne Zetterstrand

E-post: marianne.zetterstrand@gmail.com

Mobil: 073-1802385. (Helst efter 15.00 Där även en del scouter finns tillgängliga!)

Bagarmossens scoutkår

Ninni Lundblad

E-post: ninni.c.lundblad@gmail.com

Mobil: 076-115 19 71

Kontakt med övriga projekt:

Om media vill komma i kontakt med något av de övriga 590 demokratiprojekten runt om i landet, kan vi bistå med kontaktinformation.

För mer information kontakta:

Sassa Orebring, Projektledare Demokrati – Världsförbättrarna

Telefon, direkt: 08 568 432 53

Peter Ingvarsson, pressansvarig

Mobil: 0706740218

Presskontakt

Liknande pressmeddelanden

20 sep 2023

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år – “Tidlös och modern på samma gång”

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år. Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna...

21 aug 2023

Ett äventyr utöver det vanliga – nu är alla svenska scouter tillbaka i Sverige

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem...

09 aug 2023

World Scout Jamboree fortsätter i Seoul – de svenska scouterna är på plats

Igår lämnade de sista 39 000 scouterna lägerområdet i SaeManGeum och anlände till sina nya boenden i Seoulområdet. Den svenska gruppen bor på fyra...