Pressmeddelande7 mars 2023

Friluftsliv ska bryta utanförskap i nytt projekt

Tusentals barn och unga från utsatta områden ska få uppleva friluftslivets positiva effekter. Scouterna, Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som arena. Postkodlotteriet finansierar projektet med 29 miljoner kronor.

Tusentals barn och unga från utsatta områden ska få uppleva friluftslivets positiva effekter. Scouterna, Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som arena. Postkodlotteriet finansierar projektet med 29 miljoner kronor.

- Naturen finns till för alla, men alla har inte fått chansen att upptäcka det än, säger Johan Pettersson, en av Scouternas generalsekreterare. Genom det här projektet kan vår unika pedagogik ge fler barn möjligheten att uppleva äventyr utomhus och växa inuti. Vi hoppas nå ut där vi inte finns idag och tillsammans kan vi ge fler barn kunskap, kraft och mod att förändra och göra positiva vägval.

- Vi är tre organisationer som tillsammans kan erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter som ger barn och unga bättre förutsättningar. Friluftsfrämjandet vet att friluftsliv och vistelse i naturen leder till mer rörelse i vardagen, det har positiva effekter för det psykiska måendet och bidrar till ökad livsglädje. Vi vet också att naturupplevelser i tidiga år kan lägga grunden till ett bredare miljöengagemang som vuxen, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.


Under fyra år ska minst 16 000 möten med barn och unga genomföras i tre kommuner där tolv skolor ska delta. 1 000 av dessa kommer erbjudas aktiviteter så som dagläger, lovläger och gruppmentorskap. Under loven skapas minst 270 feriejobb.

- Att kunna vara med och erbjuda ungdomar möjligheten att vistas i naturen, ge dem en meningsfull fritid, en känsla av egenmakt och ökad framtidstro. Det är för oss helt otroligt! Förhoppningsvis blir detta en insats de har med sig hela livet, där vi tillsammans med morgondagens förebilder verkar för en positiv samhällsförändring, säger Cecilia Bernard, generalsekreterare på Mentor Sverige.

I Sverige bor det cirka 135 000 barn och unga i områden med socioekonomiska utmaningar. För dem är risken högre att hamna i utanförskap eller kriminalitet. Projektet syftar till att bryta utanförskap och ta tillvara ungas potential.


- De unga får med sig ökad hälsa genom att ha naturen som arena samtidigt som de har chansen att upptäcka och tro på den egna förmågan, säger Postkodlotteriets vd Eva Struving.

ProjektetFriluftsliv för framtidens förebilder” tilldelas 29 213 000 kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Svenska Postkodlotteriet varje år. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet förmedlat drygt 13 miljarder kronor till ideella organisationers viktiga

Kontakt Scouterna
Ellakarin Mäki kommunikatör med ansvar för press och pr
ellakarin.maki@scouterna.se
072 – 071 02 11

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

16 mar 2023

Rekordstor ökning i Scouterna – är nu över 80 000 medlemmar

Scouterna växer för nionde året i rad och har nu över 80 500 medlemmar i över 1000 kårer. Under 2022 ökade medlemsantalet med hela 4047 scouter –...

22 feb 2023

“Världskompisar för världsfred” – Idag firar scouter över hela världen World Thinking Day

Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen World Thinking Day – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Vänskap skapar fred i...

14 feb 2023

Var tredje riksdagsledamot har varit scout – ”Scouterna ger unga makten att förändra.”

Minst var tredje riksdagsledamot har varit scout, det visar en granskning från Scouternas medlemstidning Scout. I en enkät svarar 110 av de 349...