Pressmeddelande7 mars 2023

Friluftsliv ska bryta utanförskap i nytt projekt

Tusentals barn och unga från utsatta områden ska få uppleva friluftslivets positiva effekter. Scouterna, Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som arena. Postkodlotteriet finansierar projektet med 29 miljoner kronor.

Tusentals barn och unga från utsatta områden ska få uppleva friluftslivets positiva effekter. Scouterna, Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som arena. Postkodlotteriet finansierar projektet med 29 miljoner kronor.

- Naturen finns till för alla, men alla har inte fått chansen att upptäcka det än, säger Johan Pettersson, en av Scouternas generalsekreterare. Genom det här projektet kan vår unika pedagogik ge fler barn möjligheten att uppleva äventyr utomhus och växa inuti. Vi hoppas nå ut där vi inte finns idag och tillsammans kan vi ge fler barn kunskap, kraft och mod att förändra och göra positiva vägval.

- Vi är tre organisationer som tillsammans kan erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter som ger barn och unga bättre förutsättningar. Friluftsfrämjandet vet att friluftsliv och vistelse i naturen leder till mer rörelse i vardagen, det har positiva effekter för det psykiska måendet och bidrar till ökad livsglädje. Vi vet också att naturupplevelser i tidiga år kan lägga grunden till ett bredare miljöengagemang som vuxen, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.


Under fyra år ska minst 16 000 möten med barn och unga genomföras i tre kommuner där tolv skolor ska delta. 1 000 av dessa kommer erbjudas aktiviteter så som dagläger, lovläger och gruppmentorskap. Under loven skapas minst 270 feriejobb.

- Att kunna vara med och erbjuda ungdomar möjligheten att vistas i naturen, ge dem en meningsfull fritid, en känsla av egenmakt och ökad framtidstro. Det är för oss helt otroligt! Förhoppningsvis blir detta en insats de har med sig hela livet, där vi tillsammans med morgondagens förebilder verkar för en positiv samhällsförändring, säger Cecilia Bernard, generalsekreterare på Mentor Sverige.

I Sverige bor det cirka 135 000 barn och unga i områden med socioekonomiska utmaningar. För dem är risken högre att hamna i utanförskap eller kriminalitet. Projektet syftar till att bryta utanförskap och ta tillvara ungas potential.


- De unga får med sig ökad hälsa genom att ha naturen som arena samtidigt som de har chansen att upptäcka och tro på den egna förmågan, säger Postkodlotteriets vd Eva Struving.

ProjektetFriluftsliv för framtidens förebilder” tilldelas 29 213 000 kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Svenska Postkodlotteriet varje år. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet förmedlat drygt 13 miljarder kronor till ideella organisationers viktiga

Kontakt Scouterna
Ellakarin Mäki kommunikatör med ansvar för press och pr
ellakarin.maki@scouterna.se
072 – 071 02 11

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...

14 mar 2024

Scouterna presents Julius Kramer as candidate for the World Scout Committee

In August, the World Organization of the Scout Movement (WOSM) will elect a new composition of 12 members to the World Scout Committee. Scouterna...

22 feb 2024

Idag är det: Alla scouters dag – “Miljontals scouter firar internationell vänskap”

Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen Alla scouters dag – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Scouting skapar...