Pressmeddelande2 juli 2021

Johan Pettersson blir ny generalsekreterare – Scouterna utökar det delade ledarskapet

Grunden i scoutrörelsens ledarskap är att det ska vara ett lyssnande och stödjande ledarskap. För att leva upp till detta och för att fortsätta utvecklas som rörelse är det dags för Scouterna att införa delat ledarskap även för organisationens högsta tjänsteperson. Redan när Scouterna bildades infördes ett delat ledarskap för organisationens ordförande. Sedan 2011 leds […]

Grunden i scoutrörelsens ledarskap är att det ska vara ett lyssnande och stödjande ledarskap. För att leva upp till detta och för att fortsätta utvecklas som rörelse är det dags för Scouterna att införa delat ledarskap även för organisationens högsta tjänsteperson. Redan när Scouterna bildades infördes ett delat ledarskap för organisationens ordförande. Sedan 2011 leds även nationella projekt och arbetsgrupper genom ett delat ledarskap. Ny i rollen som generalsekreterare är Johan Pettersson som kommer att dela ledarskapet tillsammans med Anna-Karin Hennig som haft uppdraget sedan december 2019.

Scouterna tydliggör i sin ledarskapsfilosofi ett ledarskap som genomsyras av ett lyssnande och stödjande ledarskap enligt scoutmetoden. Varje grupp på nationell nivå ska ledas av två ledare som delar på ledarskapet med samma uppdrag och mandat. Syftet är att skapa en lärande organisation, ge en ökad trygghet i beslutsfattandet samt att skapa en kontinuitet i organisationen. Ledarskapet ska även uppmuntra personliga initiativ där alla idéer tas emot, samt stötta varje persons utveckling genom tydlig återkoppling i förhållande till deras uppdrag.

Ida Texell och Viktor Lundqvist, som i delat ledarskap är ordförande för Scouterna ser positivt på möjligheterna med delat ledarskap för organisationens högsta tjänsteperson.

― Johan Petterssons kompetens och profil är en bra matchning både för Anna-Karin Hennig och för Scouterna, säger Ida Texell. Med sina erfarenheter kan Johan utmana och utveckla oss som individer, organisation och rörelse. Med Johan kommer vi att kunna fortsätta och utveckla vårt arbete med att sätta barnet i centrum och fortsätta sprida vårt budskap om barnen som rättighetsbärare.

―Det ska bli fantastiskt roligt att få välkomna Johan till Scouterna, att få lära känna honom och hans erfarenheter och kunskaper, säger Viktor Lundqvist. Johan kommer att bidra med mycket till Scouterna och göra att vi som rörelse kan ta större kliv i utvecklingen. Jag tycker också att det ska bli otroligt spännande att fortsätta utveckla det delade ledarskapet och sätta en standard för hur ledarskap ska vara.

Johan Pettersson kommer närmast från Oxfam där han tjänstgjort som generalsekreterare sedan 2016. Dessförinnan har Johan innehaft olika positioner inom Läkare utan gränser, bland annat med inriktning på fundraising och marknadsföring.

― Det känns som en spännande utmaning att gå in i en organisation med delat ledarskap, säger Johan Pettersson. Inte minst med tanke på att det är första gången som Scouterna genomför delat ledarskap på generalsekreterarposten. Det kommer att kräva både nyfikenhet och ödmjukhet från min sida, men jag ser verkligen fram emot att samarbeta med Anna-Karin Hennig som har en gedigen erfarenhet från scoutrörelsen.

Anna-Karin Hennig har en livslång erfarenhet av scoutrörelsen, Hon gick på sitt första scoutmöte redan som åttaåring.

― Jag är övertygad om att jag och Johan Pettersson har alla förutsättningar för att skapa ett framgångsrikt och konstruktivt ledarskap tillsammans, säger Anna-Karin Hennig. Vi är olika när det gäller bakgrund och erfarenheter, men det vi har gemensamt är att vi tror på den kraft och de möjligheter som en idéburen barn- och ungdomsorganisation som Scouterna har. Tillsammans ska vi bidra till att Scouterna gör världen bättre.

Johan Pettersson tillträder sin nya tjänst den 1 augusti 2021.

Presskontakt

Liknande pressmeddelanden

10 jan 2024

Han är Scouternas nya kommunikationschef

Scouterna välkomnar Theo Hammar som ny kommunikationschef. Theo Hammar har gedigen och bred erfarenhet inom kommunikation och ledarskap. Som...

06 dec 2023

Scouten Joy Bartoli är Årets volontär 2023

Scouten Joy Bartoli från S:t Maria Eskilstuna scoutkår har utsetts till Årets volontär 2023 av den ideella verksamheten Volontärbyrån. Joy får...

05 dec 2023

Nu får fler barn och unga i Kristianstad uppleva äventyr i naturen

Kristianstad är en av tre utvalda städer, vid sidan av Göteborg och Stockholm som kommer att få ta del av ett stort sammarbetsprojekt mellan...