Pressmeddelande2 juli 2021

Johan Pettersson blir ny generalsekreterare – Scouterna utökar det delade ledarskapet

Grunden i scoutrörelsens ledarskap är att det ska vara ett lyssnande och stödjande ledarskap. För att leva upp till detta och för att fortsätta utvecklas som rörelse är det dags för Scouterna att införa delat ledarskap även för organisationens högsta tjänsteperson. Redan när Scouterna bildades infördes ett delat ledarskap för organisationens ordförande. Sedan 2011 leds […]

Grunden i scoutrörelsens ledarskap är att det ska vara ett lyssnande och stödjande ledarskap. För att leva upp till detta och för att fortsätta utvecklas som rörelse är det dags för Scouterna att införa delat ledarskap även för organisationens högsta tjänsteperson. Redan när Scouterna bildades infördes ett delat ledarskap för organisationens ordförande. Sedan 2011 leds även nationella projekt och arbetsgrupper genom ett delat ledarskap. Ny i rollen som generalsekreterare är Johan Pettersson som kommer att dela ledarskapet tillsammans med Anna-Karin Hennig som haft uppdraget sedan december 2019.

Scouterna tydliggör i sin ledarskapsfilosofi ett ledarskap som genomsyras av ett lyssnande och stödjande ledarskap enligt scoutmetoden. Varje grupp på nationell nivå ska ledas av två ledare som delar på ledarskapet med samma uppdrag och mandat. Syftet är att skapa en lärande organisation, ge en ökad trygghet i beslutsfattandet samt att skapa en kontinuitet i organisationen. Ledarskapet ska även uppmuntra personliga initiativ där alla idéer tas emot, samt stötta varje persons utveckling genom tydlig återkoppling i förhållande till deras uppdrag.

Ida Texell och Viktor Lundqvist, som i delat ledarskap är ordförande för Scouterna ser positivt på möjligheterna med delat ledarskap för organisationens högsta tjänsteperson.

― Johan Petterssons kompetens och profil är en bra matchning både för Anna-Karin Hennig och för Scouterna, säger Ida Texell. Med sina erfarenheter kan Johan utmana och utveckla oss som individer, organisation och rörelse. Med Johan kommer vi att kunna fortsätta och utveckla vårt arbete med att sätta barnet i centrum och fortsätta sprida vårt budskap om barnen som rättighetsbärare.

―Det ska bli fantastiskt roligt att få välkomna Johan till Scouterna, att få lära känna honom och hans erfarenheter och kunskaper, säger Viktor Lundqvist. Johan kommer att bidra med mycket till Scouterna och göra att vi som rörelse kan ta större kliv i utvecklingen. Jag tycker också att det ska bli otroligt spännande att fortsätta utveckla det delade ledarskapet och sätta en standard för hur ledarskap ska vara.

Johan Pettersson kommer närmast från Oxfam där han tjänstgjort som generalsekreterare sedan 2016. Dessförinnan har Johan innehaft olika positioner inom Läkare utan gränser, bland annat med inriktning på fundraising och marknadsföring.

― Det känns som en spännande utmaning att gå in i en organisation med delat ledarskap, säger Johan Pettersson. Inte minst med tanke på att det är första gången som Scouterna genomför delat ledarskap på generalsekreterarposten. Det kommer att kräva både nyfikenhet och ödmjukhet från min sida, men jag ser verkligen fram emot att samarbeta med Anna-Karin Hennig som har en gedigen erfarenhet från scoutrörelsen.

Anna-Karin Hennig har en livslång erfarenhet av scoutrörelsen, Hon gick på sitt första scoutmöte redan som åttaåring.

― Jag är övertygad om att jag och Johan Pettersson har alla förutsättningar för att skapa ett framgångsrikt och konstruktivt ledarskap tillsammans, säger Anna-Karin Hennig. Vi är olika när det gäller bakgrund och erfarenheter, men det vi har gemensamt är att vi tror på den kraft och de möjligheter som en idéburen barn- och ungdomsorganisation som Scouterna har. Tillsammans ska vi bidra till att Scouterna gör världen bättre.

Johan Pettersson tillträder sin nya tjänst den 1 augusti 2021.

Presskontakt

Liknande pressmeddelanden

17 jun 2024

Scouterna utbildar ungdomar i ledarskap – blir ledare för dagläger

Ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra utbildas i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att...

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...