Pressmeddelande20 september 2023

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år - “Tidlös och modern på samma gång”

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år. Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna har alltid kretsat kring samspelet mellan människa, djur och natur.

Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna har alltid kretsat kring samspelet mellan människa, djur och natur. De senaste fem åren har Thérsèse Lindström illustrerat de detaljrika och naturnära bilderna.

- Naturen fungerar som ett pedagogiskt hjälpmedel. I mina illustrationer vill jag visa att det finns mer än vad ögat först ser, morgondagg och nyckelpigor väcker barns nyfikenhet, säger Thérsèse Lindström.

I almanackan får barn lära sig om de olika årstiderna genom att följa skiftningarna i naturen. Idén föddes i början av 1940-talet av scoutledaren och lärarinnan Elna Floberg som ville ha ett pedagogiskt och roligt sätt att lära ut almanackan till sina elever. Idag är det inte ovanligt att berätta genom bilder. Men på 40-talet var almanackan unik i sitt slag.  

- Trots att almanackan bär på en lång historia är den tidlös och modern på samma gång. Vi lever ganska långt från naturen idag, men den här produkten hjälper barn och unga att förstå och intressera sig för nya delar av naturen. Och den visar upp en del av vår verksamhet, intresset att vara ute och upptäcka, säger Anna-Karin Öman.

Sedan 1945 har tretton illustratörer och konstnärer skapat bilder för almanackan. Bilderna sammanfattar Scouternas och KFUM:s verksamhet och berättar om mötet mellan människa, djur och natur.

Almanackan kostar 150 kr och säljs av kårer och föreningar, skolklasser, bokhandlare och i Scouternas egen webbshop, scoutshop.se. Intäkterna från försäljningen går till verksamhet för barn och unga.


Vid frågor, kontakta scoutshop@scouterna.se

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

07 nov 2023

Scouterna inför certifiering för hållbar föreningsverksamhet – “Motiverar över 80 000 individer”

Nu kan Scouternas uppemot tusen scoutkårer ansöka om att bli hållbarhets- certifierade. Initiativet ska motivera föreningarna att arbeta mot en...

26 sep 2023

Var tredje toppolitiker har varit scout – ”gör ens frihet mycket större”

Var tredje kommunalråd har varit scout, det visar en undersökning från Scouternas medlemstidning Tidningen Scout. I en enkät svarar 33 procent av de...

21 aug 2023

Ett äventyr utöver det vanliga – nu är alla svenska scouter tillbaka i Sverige

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem...