Pressmeddelande20 september 2023

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år - “Tidlös och modern på samma gång”

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år. Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna har alltid kretsat kring samspelet mellan människa, djur och natur.

Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna har alltid kretsat kring samspelet mellan människa, djur och natur. De senaste fem åren har Thérsèse Lindström illustrerat de detaljrika och naturnära bilderna.

- Naturen fungerar som ett pedagogiskt hjälpmedel. I mina illustrationer vill jag visa att det finns mer än vad ögat först ser, morgondagg och nyckelpigor väcker barns nyfikenhet, säger Thérsèse Lindström.

I almanackan får barn lära sig om de olika årstiderna genom att följa skiftningarna i naturen. Idén föddes i början av 1940-talet av scoutledaren och lärarinnan Elna Floberg som ville ha ett pedagogiskt och roligt sätt att lära ut almanackan till sina elever. Idag är det inte ovanligt att berätta genom bilder. Men på 40-talet var almanackan unik i sitt slag.  

- Trots att almanackan bär på en lång historia är den tidlös och modern på samma gång. Vi lever ganska långt från naturen idag, men den här produkten hjälper barn och unga att förstå och intressera sig för nya delar av naturen. Och den visar upp en del av vår verksamhet, intresset att vara ute och upptäcka, säger Anna-Karin Öman.

Sedan 1945 har tretton illustratörer och konstnärer skapat bilder för almanackan. Bilderna sammanfattar Scouternas och KFUM:s verksamhet och berättar om mötet mellan människa, djur och natur.

Almanackan kostar 150 kr och säljs av kårer och föreningar, skolklasser, bokhandlare och i Scouternas egen webbshop, scoutshop.se. Intäkterna från försäljningen går till verksamhet för barn och unga.


Vid frågor, kontakta scoutshop@scouterna.se

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...

14 mar 2024

Scouterna presents Julius Kramer as candidate for the World Scout Committee

In August, the World Organization of the Scout Movement (WOSM) will elect a new composition of 12 members to the World Scout Committee. Scouterna...