Pressmeddelande2 augusti 2022

Kulturministern: ”Barn och unga måste ges samma möjligheter och det får man i Scouterna.”

Idag besöker kulturministern, Jeanette Gustafsdotter, Scouternas storläger, Jamboree22. På fältet i Norra Åsum utanför Kristianstad samlas över 11 000 scouter under temat Drömmen om en hållbar värld.

Idag besöker kulturministern, Jeanette Gustafsdotter, Scouternas storläger, Jamboree22. På fältet i Norra Åsum utanför Kristianstad samlas över 11 000 scouter under temat Drömmen om en hållbar värld. Dagsaktiviteterna genomsyras av temat på olika sätt i fyra världar som fokuserar på miljö (Aero), ett lyckligt liv (Blink), rättvisa (Metro) samt fred och frihet (Brigg).

Lägret får flera dagsbesök varje dag, av allt från familjemedlemmar till ministrar. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter, som själv har varit aktiv scout en gång i tiden säger att Scouterna har en ytterst viktig roll i samhället idag.

− Barn och unga måste ges samma möjligheter och det får man i Scouterna, säger Jeanette och fortsätter: Scouterna kan också bidra till att bryta segregation, för just inom scoutrörelsen kan man få vara stark på något och svag på något, man kompletterar varandra och tillsammans blir man starka. Det är en styrka att kårerna är olika runt om i landet, de fyller en funktion lokalt och kan anpassa sin verksamhet efter de behov som finns. Scouting kan ske på så många olika sätt.

Idag är ledaren Anna Bäckman från Tölö scoutkår i Kungsbacka med sina upptäckare (scouter 10-12 år) i världen som kallas för Brigg. Den handlar om fred och frihet.

− Mina upptäckare hjälper invånarna, Briggantinerna, att samarbeta eftersom de är väldigt självständiga. Själv försöker jag hjälpa min patrull att samarbeta på bästa sätt, berättar Anna.

Pheniqs Fequiere från Norra Järva scoutkår i Stockholm tycker det bästa med att vara på läger är att vara ute i skogen med sina vänner och att man inte hör några bilar.

− Man kan springa runt och får göra massor med aktiviteter. Det är roligt, säger Pheniqs.

Höjdpunkter under tisdag 2 augusti:

  • Karnevaldag för äventyrare (scouter 12-14 år) och upptäckare (10-12 år).
  • Poängjakt i Kristianstad för utmanare (scouter 15-18 år).

Vill du komma i kontakt med en scoutkår från ert upptagningsområde som deltar på lägret?

Kontakta Julia Hemmendy nedan för kontaktuppgifter till scoutkår i er region.

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

22 feb 2024

Idag är det: Alla scouters dag – “Miljontals scouter firar internationell vänskap”

Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen Alla scouters dag – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Scouting skapar...

22 feb 2024

Idag är det: Alla scouters dag – “Miljontals scouter firar internationell vänskap”

Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen Alla scouters dag – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Scouting skapar...

10 jan 2024

Han är Scouternas nya kommunikationschef

Scouterna välkomnar Theo Hammar som ny kommunikationschef. Theo Hammar har gedigen och bred erfarenhet inom kommunikation och ledarskap. Som...