Pressmeddelande28 juli 2022

Nu öppnar Sveriges största ungdomsläger - Jamboree22

På lördag, den 30 juli, öppnar Jamboree22, Sveriges största ungdomsläger med över 11 000 deltagare. Från Sverige kommer över 400 scoutkårer, och 360 av deltagarna kommer från andra länder, bland annat ett antal flyktingar från Ukraina.  Jamboree22 är den stora mötesplatsen i landet för unga scouter mellan 10 och 18 års ålder, i Norra Åsum utanför Kristianstad.

På lördag, den 30 juli, öppnar Jamboree22, Sveriges största ungdomsläger med över 11 000 deltagare. Från Sverige kommer över 400 scoutkårer, och 360 av deltagarna kommer från andra länder, bland annat ett antal flyktingar från Ukraina. 

Jamboree22 är den stora mötesplatsen i landet för unga scouter mellan 10 och 18 års ålder, i Norra Åsum utanför Kristianstad. Utöver äventyr, lek och annat roligt diskuteras även viktiga samhällsfrågor som demokrati, fred och klimat. Årets tema är ”Drömmen om en hållbar värld”.

De 11 000 deltagarna anländer till lägret lördagen den 30 juli. Då kommer de olika scoutkårerna att resa sina tält och ställa i ordning sina lägerplatser. På söndag 31 juli kl 16.00 äger den stora invigningen rum. Jamboree22 pågår sedan fram till den 6 augusti.

- Det är en oerhört häftig upplevelse att få delta i en jamboree, och för många är lägerupplevelsen starten på ett fortsatt samhällsengagemang, säger Elin Jungevi, en av två Jamboreechefer. Våra unga scouter kommer att träffa ungdomar från hela landet och skaffa sig vänner för livet.

  Lägret är certifierat enligt FNs hållbarhetsmål

  Lägret har erhållit hållbarhetscertifieringen Hållbart Evenemang, i enlighet med FNs globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030.

  - Vi har verkligen försökt att titta på alla delar i helhetskedjan, från vilken mat som serveras, var maten kommer ifrån, hur transporterna kan ha så liten klimatpåverkan som möjligt, till vilken belysning som är miljövänligast och så vidare, säger Catarina Sparre, hållbarhetsansvarig för Jamboree22.

   Unga på flykt från Ukraina

   Många unga som drabbas av krig behöver få positiva upplevelser som kontrast till sina ofta traumatiska erfarenheter. Scouterna har därför tagit initiativ till att bjuda in unga på flykt till Jamboree22. De ukrainska ungdomar som tackat ja deltar utan kostnad.

   Intensivt förberedelsearbete

   Planeringen för Jamboree22 har pågått i flera år och det är huvudsakligen ideellt arbete som gjort det möjligt. Totalt kommer ca 600 ideella funktionärer att arbeta på plats under lägerveckan. Redan i tisdags passerades 1500 ideella arbetstimmar under den pågående uppbyggnaden av lägret. Området är 45 hektar stort, och lägerområdet blir den näst största tätorten i Kristianstads kommun.

   Trygga möten – Listening Ears

   En av Scouternas viktiga grundprinciper är att alla barn har rätt till en trygg fritid, särskilt i en tid då många unga lider av psykisk ohälsa. Därför finns Listening Ears på lägret i form av utbildade vuxna för deltagarna att samtala med om vad som helst. Dessa funktionärer stöttar även scoutledare i att samtala om scouting och ledarskap kopplat till Trygga möten. Trygga möten är Scouternas trygghetsutbildning som först skapades 2006, där varje vuxen i närkontakt med barn och unga måste ha genomgått för att försäkra scouters trygghet under Jamboree22.

   Lägret är tillgängligt för alla

   En annan viktig grundprincip är att Jamboree22 ska vara öppet och tillgängligt för alla. Därför har lägret anpassats för att även människor med olika funktionsvariationer, både fysiska och psykiska (t ex neuropsykiatriska funktionsvariationer - NPF), ska kunna delta i alla aktiviteter utan hinder. Detta sker bland annat inom ramen för Scouternas pågående projekt Funka olika i friluftslivet.

   Kontakt med lokal scoutkår? 

   Vi bistår gärna med kontaktuppgifter till de 400 lokala scoutkårerna runt om i landet som deltar i Jamboree22. Kontakta Julia Hemmendy nedan för kontaktuppgifter till scoutkår i er region.

   Presscenter på Jamboree22:

   I direkt anslutning till kommunikationstältet på Jamboree22 finns ett presscenter med bl a ett antal arbetsplatser som media kan använda vid behov.

   Pressackreditering till Jamboree22

   För tillgång till Jamboree22 och till presscentret krävs en ackreditering. Det görs enklast genom ett mail till julia.hemmendy@scouterna.se.

   Pressinformation

   Allt tillgängligt pressmaterial, inkl pressmeddelanden, bilder, länkar, dagsprogram med mera kommer löpande att publiceras här: https://www.scouterna.se/jamboree22/om/press/

   För mer information kontakta:

   Julia Hemmendy, pressansvarig för Jamboree22   

   Epost: julia.hemmendy@scouterna.se   

   Tel: +46 (0) 702 643 374   

   Ladda ner

   Liknande pressmeddelanden

   19 mar 2024

   Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

   Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...

   14 mar 2024

   Scouterna presents Julius Kramer as candidate for the World Scout Committee

   In August, the World Organization of the Scout Movement (WOSM) will elect a new composition of 12 members to the World Scout Committee. Scouterna...

   22 feb 2024

   Idag är det: Alla scouters dag – “Miljontals scouter firar internationell vänskap”

   Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen Alla scouters dag – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Scouting skapar...