Pressmeddelande5 november 2021

Rapport från Glasgow! Scouternas ungdomsdelegation på FNs klimatkonferens COP26 berättar om sina upplevelser

Fem unga scouter har fått mandat att delta som observatörsdelegater i FNs Klimatkonferens i Glasgow som nu pågår. Här berättar de själva om sina upplevelser under konferensens första vecka.

Fem unga scouter har fått mandat att delta som observatörsdelegater i FNs Klimatkonferens i Glasgow som nu pågår. Utöver att de fem ungdomarna representerar svenska Scouterna, representerar de även den internationella scoutrörelsen WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts). Här berättar de själva om sina upplevelser under konferensens första vecka:

”COP 26 närmar sig slutet på sin första vecka. Trots nödläget är det tydligt att världsledare fortfarande inte behandlar klimatfrågan som den kris den faktiskt är. Boris Johnson flyger privatjet mellan Glasgow och London, Indien lovar netto-noll-utsläpp 2070 och årets COP sägs vara det COP med sämst representation av globala syd och civilbefolkningen. Detta är inte direkt hoppingivande och det är lätt att känna makt- och hopplöshet.

Men på plats i Glasgow finns samtidigt en otrolig motkraft. Under våra dagar här i Glasgow och på COP 26 har vi befunnit oss på många olika platser och träffat mängder med intressanta, inspirerande och intelligenta personer. Vi har gått på panelsamtal om klimaträttvisa, jämställdhet, ungas perspektiv och engagemang i klimatfrågan för att bara nämna några teman. Utöver det har vi deltagit i demonstrationer och aktioner för att visa politikerna att vi måste ta aktion nu och göra klimatfrågan till en rättvisefråga och inte en fråga om framtida avancerade teknologiska lösningar.

På plats utanför förhandlingsrummen träffar vi människor hela tiden: aktivister, andra scouter, representanter från andra länder, organisationer, media och engagerade personer ur civilsamhället. Det är många som känner igen våra scoutskjortor och blir nyfikna över vilka vi är. Att finnas på plats i scoutdräkt öppnar upp för många intressanta samtal och många kommer fram och pratar med oss och ställer frågor, eller berättar om när de själva var scouter. Utöver att nätverka med personer på plats sitter vi även med som observatörer på förhandlingar där representanter från alla parter finns på plats för att diskutera Parisavtalet.

Att få interagera med unga människor runt hela världen och höra deras berättelser har varit både jobbigt men samtidigt visar det att klimatkrisen sker just nu och att klimatförändringar inte bryr sig om gränser, vi måste enas och kämpa tillsammans. Att som ung scout få vara en del av COP 26 har varit ett privilegium och väldigt lärorikt. Att få möjlighet att använda våra unga röster för att påverka är något vi bör ta vara på och använda. Vi tror starkt på att svenska scouter tillsammans kan göra stor skillnad för planeten, tillsammans kan vi göra våra röster hörda och skapa den förändring vi vill se i världen. COP 26 kommer inte vara vändpunkten, vi måste fortsätta efter COP. Tillsammans gör vi skillnad!”

De fem svenska delegaterna är:

Siri Ankarfors, 20 år, Växjö

Anton Foley, 19 år, Uppsala

Agnes Hjortsberg, 19 år, Stockholm

Sofia Westergren 20 år, Mölnlycke

Elin Wilhelmsson, 24 år, Tranås.

Delegaterna presenterar sig själv i detta Youtube-klipp (1.39 min): https://www.youtube.com/watch?v=WxmjR3J6LTI

För ytterligare information, kontaktuppgifter, pressfoton, m m, kontakta:

Siri Ankarfors, delegationens pressansvarige

Mobil: +46 70 945 7197

alt

Peter Ingvarsson, pressansvarig, Scouterna

Mobil: +46 70 674 0218

Presskontakt

Liknande pressmeddelanden

23 maj 2023

50 000 ungdomar från 167 länder åker på jätteläger i Sydkorea – över 2000 svenska scouter deltar

I augusti åker över 2000 svenska scouter till Sydkorea för att uppleva ett av världens största läger: Världscoutjamboree. Under knappt två veckor...

16 mar 2023

Rekordstor ökning i Scouterna – är nu över 80 000 medlemmar

Scouterna växer för nionde året i rad och har nu över 80 500 medlemmar i över 1000 kårer. Under 2022 ökade medlemsantalet med hela 4047 scouter –...

07 mar 2023

Friluftsliv ska bryta utanförskap i nytt projekt

Tusentals barn och unga från utsatta områden ska få uppleva friluftslivets positiva effekter. Scouterna, Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige ska...