Pressmeddelande21 februari 2022

Scouter över hela världen uppmärksammar klimatfrågan

Scouternas dag 22 februari Den 22:e februari varje år firar scouter över hela världen World Thinking Day. I år uppmärksammas särskilt globala klimatproblem ur ett jämställdhetsperspektiv. Årets World Thinking Day är början på en treårig resa för hela den globala scoutrörelsen mot att skapa fler miljömedvetna ledare. Årets tema fokuserar på hur unga flickor och […]

Scouternas dag 22 februari

Den 22:e februari varje år firar scouter över hela världen World Thinking Day. I år uppmärksammas särskilt globala klimatproblem ur ett jämställdhetsperspektiv.

Årets World Thinking Day är början på en treårig resa för hela den globala scoutrörelsen mot att skapa fler miljömedvetna ledare. Årets tema fokuserar på hur unga flickor och kvinnor påverkas oproportionerligt mycket av miljöförstöring och klimatförändringar och hur vi alla kan agera för att ändra på det.

– Vi har tillsammans med scouter från hela världen tagit fram ett material som scouter kan använda på scoutmöten. De får utforska och reflektera över globala orättvisor och hur varje individ, men också gruppen, kan driva en positiv förändring, säger Mio Kuschick, Internationell sekreterare på Scouterna.

Bland Sveriges 1000 scoutkårer uppmärksammas World Thinking Day på olika sätt. Anneli Anell är ledare för 10 till 12-åriga scouter i Österåkers scoutkår:

– World Thinking Day är ett tillfälle för oss att prata om orättvisor mellan flickor och pojkar, både i Sverige och runt om i världen. Det är också en chans att visa att vi är en del av en global rörelse med 65 miljoner andra scouter och att alla inte har det som vi har det.

Materialet i år innehåller till exempel övningar om att utforska sin närmiljö, höja sin röst genom att spela in korta filmer eller lekar för att förstå processer i naturen som exempelvis en bikupa. När scouterna gjort en aktivitet får de ett särskilt scoutmärke att sy fast på sin scoutdräkt.

En undersökning från 2020, där scouter från 100 olika länder deltog, visade att miljön är den fråga som oroar och engagerar scouter under 18 år mest. 2022 anordnar Scouterna i Sverige ett stort sommarläger, jamboree, där över 10000 scouter kommer delta. Även på det här lägret kommer miljöfrågor att få stor uppmärksamhet både i programmet och lägrets upplägg.

För mer information kontakta:

Mio Kuschick, internationell sekreterare, tel 070-240 19 33

Här hittar du exempel på program scouter i Sverige kan göra i sina kårer på World Thinking Day:

Här kan du läsa mer om World Thinking Day: www.wagggs.org/en/what-we-do/world-thinking-day/

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

17 jun 2024

Scouterna utbildar ungdomar i ledarskap – blir ledare för dagläger

Ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra utbildas i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att...

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...