Pressmeddelande21 april 2020

Scouterna ställer om: valborgsfirandet blir digitalt

Varje år tänder landets scoutkårer 100-tals eldar runt om i landet för att välkomna våren. Pengar från kaffe, korv och marshmallows är viktiga intäkter för landets scoutkårer och möjliggör att över 40 000 barn och unga från alla delar av samhället får uppleva äventyr tillsammans. I år flyttar valborgsfirandet till internet – där flera scoutkårer kommer att anordna digitala valborgseldar.

Varje år tänder landets scoutkårer 100-tals eldar runt om i landet för att välkomna våren. Valborg är det enskilt viktigaste tillfället för landets cirka 1 000 scoutkårer att samla in pengar till verksamheten. Pengar från kaffe, korv, krabbelurer och marshmallows, möjliggör att över 40 000 barn och unga från alla delar av samhället får uppleva äventyr tillsammans, växa som individer och förändra både samhället och världen. Nu flyttar årets valborgsfirande till internet – där flera scoutkårer kommer att anordna digitala valborgseldar. Den 30 april, kl. 20:00 tänder exempelvis Mälarscouterna sin valborgsbrasa.

Varje vecka samlar scouting drygt fyrtiotusen barn och unga. I grupper om ungefär sju till åtta barn lär man genom att göra. Den lokala verksamheten ger barn en trygg fritid och med naturen som rum får de både äventyr och kompisar.

Scouterna är en plats för barn och unga att vara sig själva, här byggs individens självkänsla såväl som gruppgemenskapen.

Varje år har tusentals människor firat in våren med sång, brasa och förtäring. Platser som kommer gapa tomma på scouter i år.

– Utöver att våra lokala kårer håller i arrangemanget kring elden med allt vad det innebär – engagerar de sig i att sälja kaffe, hålla fiskdamm och grillplatser igång i syfte att samla in pengar. Pengarna är avgörande för att vi fortsatt ska kunna säkra barn och ungas trygga fritid i vardagen och åka på hajker, hålla läger och ha verksamhet under sommaren, säger Anna-Karin Hennig, tf. generalsekreterare, Scouterna.

Scouter står upp för mångfald, respekt och allas lika värde – något som Sverige behöver nu mer än någonsin i coronatider.

– Vi gör som scouter alltid gör, ställer om och anpassar oss efter rådande läge. Genom att stötta scouting, även om man får fira valborg framför en skärm, bidrar man till att landet får fler unga världsförbättrare. För varje barn som blir scout får vi fler schyssta medmänniskor och säkerställer samtidigt att barn och unga fortsatt får delta i en gemenskap och äventyr. Och för att fortsätta med det behöver vi allmänhetens bidrag även om man inte är på plats och grillar marshmallows, säger Anna-Karin Hennig och fortsätter:

– Vi skapar samhällsnytta såväl lokalt som nationellt, och internationellt. Dels genom att fortsätta med att ge barn och unga en trygg och meningsfull fritid under rådande förutsättningar. Under coronakrisen har scouter över landet dessutom bidragit med att tillverka visirskydd till sjukvården och handla mat åt äldre. Det är några exempel på hur vi bidrar till ett bättre samhälle, och det vill vi fortsätta med.

För mer information kontakta:

T.f generalsekreterare Anna-Karin Hennig
anna-karin.hennig@scouterna.se
08- 555 065 61

Liknande pressmeddelanden

22 feb 2024

Idag är det: Alla scouters dag – “Miljontals scouter firar internationell vänskap”

Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen Alla scouters dag – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Scouting skapar...

22 feb 2024

Idag är det: Alla scouters dag – “Miljontals scouter firar internationell vänskap”

Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen Alla scouters dag – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Scouting skapar...

10 jan 2024

Han är Scouternas nya kommunikationschef

Scouterna välkomnar Theo Hammar som ny kommunikationschef. Theo Hammar har gedigen och bred erfarenhet inom kommunikation och ledarskap. Som...