Pressmeddelande17 juni 2024

Scouterna utbildar ungdomar i ledarskap – blir ledare för dagläger

Ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra utbildas i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att hålla i daglig scoutverksamhet för barn och unga i samma områden.

Scouterna utbildar ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att hålla i daglig scoutverksamhet för barn och unga i samma områden.

I samarbete med stadsdelsförvaltningarna i Husby, Skärholmen och Hagsätra har ungdomar kunnat söka feriejobb som ungdomsledare. Scouterna utbildar ungdomarna i värdebaserat ledarskap, kunskaper som de får använda som ledare under Scouternas dagläger, Day Camp Adventure. Under två veckor erbjuder Scouterna öppen verksamhet dit barn kan komma och testa på friluftsliv, utvecklas, må bra och hitta ett sammanhang utanför skolan.

– Vi vill stärka barn och ungdomars tilltro till deras egen förmåga. Med det här sommarjobbet får ungdomarna möjligheten att träna och utveckla sitt ledarskap. Dessutom blir de förebilder för yngre barn i som bor i deras stadsdel, säger Caroline Thurgren, projektledare hos Scouterna.

Dekan är en av de ungdomar som ska feriearbeta som ledare i sommar. Hon ser fram emot utbildningen och är positivt nervös inför att möta barnen:

– Jag ser fram emot att få arbeta och lära känna barnen, men också de andra som jag ska jobba med. Jag tror jag kommer utveckla min kommunikation och hur man arbetar i grupp.

Om Day Camp Adventure

Day Camp Adventure är öppet för barn mellan 8-12 år. På plats finns de nyutbildade feriearbetarna tillsammans med personal från Scouterna. Verksamheten är öppen dagtid i Hagsätra (Stackenparken) och Skärholmen (Ekholmens lekpark) mellan den 24 – 28 juni och den 1 – 5 juli. I Husby (Husby gård) 17 – 20 juni och 24 – 28 juni.

På plats får barnen testa på aktiviteter som att lära sig tända eld, använda stormkök, leka och klara av kluriga uppdrag tillsammans med nya kompisar. Barnen får öva på samarbete och lära sig om vad man vad man kan göra i naturen.

Samarbetsprojekt
Day Camp Adventure arrangeras som en del av projektet Friluftsliv för framtidens förebilder, ett projekt där Scouterna, Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige har gått samman för att skapa meningsfulla och roliga aktiviteter för tusentals unga i olika delar av Sverige. Postkodlotteriet finansierar projektet som pågår till 2027.

Day Camp Adventure möjliggörs också med hjälp av andra finansiärer som Erling Perssons stiftelse och Stiftelsen Hennes barnfond m.fl.

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...

14 mar 2024

Scouterna presents Julius Kramer as candidate for the World Scout Committee

In August, the World Organization of the Scout Movement (WOSM) will elect a new composition of 12 members to the World Scout Committee. Scouterna...