Pressmeddelande16 november 2022

Scouternas Demokratijamboree – ett av Sveriges största demokratiska möten för unga

I helgen samlas nästan tusen scouter på Stockholms universitet för att delta under Demokratijamboree och Scouternas stämma. ” – Vi samlar världsförbättrare för att utbyta idéer och stärka ungas engagemang,” säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas två generalsekreterare. – Demokratijamboree är en viktig arena där barn och unga lär sig samarbeta utifrån demokratiska principer. De […]

I helgen samlas nästan tusen scouter på Stockholms universitet för att delta under Demokratijamboree och Scouternas stämma. ” - Vi samlar världsförbättrare för att utbyta idéer och stärka ungas engagemang,” säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas två generalsekreterare.

- Demokratijamboree är en viktig arena där barn och unga lär sig samarbeta utifrån demokratiska principer. De får träna på att respektera varandras olikheter och ändå komma överens. Det är vad scouting handlar om, säger Anna-Karin Hennig.

Demokratijamboree är ett av Sveriges största demokratiska möten. I år är över hälften av arrangemangets deltagare under 26 år.

- Det är viktigare än någonsin att värna om och stärka vår demokrati. Scouterna är en plats där vi låter barn och unga inspirera varandra till att bli modiga, starka och kloka samhällsmedborgare, tillägger Scouternas andra generalsekreterare Johan Pettersson.

Maria Karlsen 14 år är en av stämmans yngsta ombud. Hon har rest från Rydebäck utanför Helsingborg för att representera sin scoutkår.

- Jag tycker om politik och att få vara med och påverka. Att få kombinera det med scouting är win-win. Scouterna riktar sig ju mot unga, och det är riktigt häftigt att vi är så många som ska resa dit som är under 26 år.

Under helgen röstas en ny styrelse fram och beslut tas om vad organisationen ska arbeta med under de två kommande åren. Utöver stämman erbjuds en mängd kringaktiviteter, som workshops, mässa och inspirerande samtal.

För mer information, kontakta:

Ellakarin Mäki, presskommunikatör, 072 - 071 02 11, ellakarin.maki@scouterna.se

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

23 maj 2023

50 000 ungdomar från 167 länder åker på jätteläger i Sydkorea – över 2000 svenska scouter deltar

I augusti åker över 2000 svenska scouter till Sydkorea för att uppleva ett av världens största läger: Världscoutjamboree. Under knappt två veckor...

16 mar 2023

Rekordstor ökning i Scouterna – är nu över 80 000 medlemmar

Scouterna växer för nionde året i rad och har nu över 80 500 medlemmar i över 1000 kårer. Under 2022 ökade medlemsantalet med hela 4047 scouter –...

07 mar 2023

Friluftsliv ska bryta utanförskap i nytt projekt

Tusentals barn och unga från utsatta områden ska få uppleva friluftslivets positiva effekter. Scouterna, Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige ska...