Pressmeddelande16 november 2022

Scouternas Demokratijamboree – ett av Sveriges största demokratiska möten för unga

I helgen samlas nästan tusen scouter på Stockholms universitet för att delta under Demokratijamboree och Scouternas stämma. ” – Vi samlar världsförbättrare för att utbyta idéer och stärka ungas engagemang,” säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas två generalsekreterare. – Demokratijamboree är en viktig arena där barn och unga lär sig samarbeta utifrån demokratiska principer. De […]

I helgen samlas nästan tusen scouter på Stockholms universitet för att delta under Demokratijamboree och Scouternas stämma. ” - Vi samlar världsförbättrare för att utbyta idéer och stärka ungas engagemang,” säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas två generalsekreterare.

- Demokratijamboree är en viktig arena där barn och unga lär sig samarbeta utifrån demokratiska principer. De får träna på att respektera varandras olikheter och ändå komma överens. Det är vad scouting handlar om, säger Anna-Karin Hennig.

Demokratijamboree är ett av Sveriges största demokratiska möten. I år är över hälften av arrangemangets deltagare under 26 år.

- Det är viktigare än någonsin att värna om och stärka vår demokrati. Scouterna är en plats där vi låter barn och unga inspirera varandra till att bli modiga, starka och kloka samhällsmedborgare, tillägger Scouternas andra generalsekreterare Johan Pettersson.

Maria Karlsen 14 år är en av stämmans yngsta ombud. Hon har rest från Rydebäck utanför Helsingborg för att representera sin scoutkår.

- Jag tycker om politik och att få vara med och påverka. Att få kombinera det med scouting är win-win. Scouterna riktar sig ju mot unga, och det är riktigt häftigt att vi är så många som ska resa dit som är under 26 år.

Under helgen röstas en ny styrelse fram och beslut tas om vad organisationen ska arbeta med under de två kommande åren. Utöver stämman erbjuds en mängd kringaktiviteter, som workshops, mässa och inspirerande samtal.

För mer information, kontakta:

Ellakarin Mäki, presskommunikatör, 072 - 071 02 11, ellakarin.maki@scouterna.se

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

20 nov 2022
06 aug 2022

Avslut på sommarens största ungdomsläger Jamboree22 – kungen gjorde raketen

Efter åtta dagars fartfyllda upptåg för unga i åldrarna 10 till 18, är de lokala scoutkårerna på väg hem. Från kubbturnering till...

04 aug 2022

H. M. Konungen och artisten Frans besöker Jamboree22

Imorgon är det dags för avslutning av årets lägerupplevelse för omkring 11 000 scouter i Norra Åsum. Dagen är därför fylld av överraskningar. Bland...