Pressmeddelande16 november 2022

Scouternas Demokratijamboree – ett av Sveriges största demokratiska möten för unga

I helgen samlas nästan tusen scouter på Stockholms universitet för att delta under Demokratijamboree och Scouternas stämma. ” – Vi samlar världsförbättrare för att utbyta idéer och stärka ungas engagemang,” säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas två generalsekreterare. – Demokratijamboree är en viktig arena där barn och unga lär sig samarbeta utifrån demokratiska principer. De […]

I helgen samlas nästan tusen scouter på Stockholms universitet för att delta under Demokratijamboree och Scouternas stämma. ” - Vi samlar världsförbättrare för att utbyta idéer och stärka ungas engagemang,” säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas två generalsekreterare.

- Demokratijamboree är en viktig arena där barn och unga lär sig samarbeta utifrån demokratiska principer. De får träna på att respektera varandras olikheter och ändå komma överens. Det är vad scouting handlar om, säger Anna-Karin Hennig.

Demokratijamboree är ett av Sveriges största demokratiska möten. I år är över hälften av arrangemangets deltagare under 26 år.

- Det är viktigare än någonsin att värna om och stärka vår demokrati. Scouterna är en plats där vi låter barn och unga inspirera varandra till att bli modiga, starka och kloka samhällsmedborgare, tillägger Scouternas andra generalsekreterare Johan Pettersson.

Maria Karlsen 14 år är en av stämmans yngsta ombud. Hon har rest från Rydebäck utanför Helsingborg för att representera sin scoutkår.

- Jag tycker om politik och att få vara med och påverka. Att få kombinera det med scouting är win-win. Scouterna riktar sig ju mot unga, och det är riktigt häftigt att vi är så många som ska resa dit som är under 26 år.

Under helgen röstas en ny styrelse fram och beslut tas om vad organisationen ska arbeta med under de två kommande åren. Utöver stämman erbjuds en mängd kringaktiviteter, som workshops, mässa och inspirerande samtal.

För mer information, kontakta:

Ellakarin Mäki, presskommunikatör, 072 - 071 02 11, ellakarin.maki@scouterna.se

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

17 jun 2024

Scouterna utbildar ungdomar i ledarskap – blir ledare för dagläger

Ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra utbildas i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att...

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...