Pressmeddelande17 september 2020

Scouternas nya generalsekreterare: Anna-Karin Hennig

Scouternas styrelse har utsett Anna-Karin Hennig till ny generalsekreterare. Hon tillträder tjänsten den 1 oktober. Därmed får Scouterna en generalsekreterare med gedigen erfarenhet från scoutrörelsen och näringslivet, som kan bidra på ett sätt så att organisationen förblir en av de snabbast växande organisationerna i landet.

Scouternas styrelse har utsett Anna-Karin Hennig till ny generalsekreterare. Sedan december 2019 har hon uppdraget som tillförordnad generalsekreterare i Scouterna. Den 1 oktober tillträder hon tjänsten permanent. Därmed får Scouterna en generalsekreterare med gedigen erfarenhet från scoutrörelsen och näringslivet, som kan bidra på ett sätt så att organisationen förblir en av de snabbast växande organisationerna i landet.

Sedan mitten av 90-talet har Anna-Karin jobbat med organisationsutveckling, ledarskap och entreprenörskap som ekonom och organisationskonsult i så väl ideell sektor som i näringslivet. Bland annat som managementkonsult på Level21 och med exportfrågor på Thomesto. Positioner som givit en gedigen erfarenhet av att leda chefer och organisationer i förändring. Utöver det har hon en livslång erfarenhet från scoutrörelsen då hon som åttaåring lockades dit av en kompis.

– Det är ett mycket viktigt och väldigt roligt uppdrag. Jag är en snabb, envis problemlösare som har mitt hjärta i scoutrörelsen. Och min röda tråd, min egen motivator, är att få människor och verksamheter att växa. Genom att fortsätta att utveckla Scouterna utifrån våra starka värderingar är jag säker på att vi kommer att kunna fortsätta ge fler barn och unga möjlighet att få bli scouter, säger Anna-Karin Hennig och fortsätter:

– Jag kom själv med som åttaåring och det är just i Scouterna jag för första gången fick vara med om att sova borta, åka utomlands, testa kanot, klättra i berg och utveckla mitt ledarskap. Där fick jag vara mig själv, jag fick verktygen, tryggheten och äventyret som jag nu tillsammans med kollegor och alla ideella krafter dels ska få fler att bli en del av dels utveckla vidare.

Scouternas vision är unga som förändrar världen. Med utgångspunkten i barns rättigheter ger Scouterna verktyg för att barn och unga ska utvecklas till sin fulla potential utifrån sina egna förutsättningar och bli goda förebilder. En förutsättning för att lyckas är trygga ledare med goda kunskaper. Därför finns Scouternas ledarutbildningar Trygga möten, som förebygger kränkningar och övergrepp, och Anpassat ledarskap, om att anpassa för barn och unga med ADHD eller autism, samt Värdebaserat ledarskap, som stärker unga i att låta sina värderingar ta en aktiv del i sitt ledarskap. Det goda resultatet av detta visar en nyligen genomförd Novus-undersökning där 97 % av alla som är med i Scouterna känner sig trygga där och 98 % upplever att de kan vara sig själva.

– Styrelsen känner stor trygghet och tillförlitlighet i sitt val av generalsekreterare och är övertygade om att Scouterna får en generalsekreterare med helt rätt erfarenhet och ledarskap för att tillsammans med oss alla inom rörelsen driva Scouterna till fortsatt utveckling i vår samtid och framtid. Anna-Karin har strategisk höjd och är mycket duktigt på organisationsutveckling. Egenskaper som Styrelsen tänker är nödvändiga för att bli en framgångsrik GS, säger Scouternas styrelseordförande Gustaf Haag.

För mer information kontakta:

Louise Lind, tf. kommunikationschef på tel: 0707-79 88 22 eller louise.lind@scouterna.se

Anna-Karin Hennig, generalsekreterare på tel: 0704-923461 eller anna-karin.hennig@scouterna.se

Liknande pressmeddelanden

20 sep 2023

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år – “Tidlös och modern på samma gång”

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år. Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna...

21 aug 2023

Ett äventyr utöver det vanliga – nu är alla svenska scouter tillbaka i Sverige

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem...

09 aug 2023

World Scout Jamboree fortsätter i Seoul – de svenska scouterna är på plats

Igår lämnade de sista 39 000 scouterna lägerområdet i SaeManGeum och anlände till sina nya boenden i Seoulområdet. Den svenska gruppen bor på fyra...