Pressmeddelande12 juli 2022

Unga på flykt från Ukraina bjuds in till Scouternas stora läger – Jamboree22

Rysslands invasion av Ukraina har tvingat miljontals människor på flykt undan kriget, både inom Ukraina och till andra länder. Många av dessa är unga som behöver få positiva upplevelser som kontrast till sina ofta traumatiska erfarenheter. Scouterna har därför tagit initiativ till att bjuda in unga på flykt till sommarens stora ungdomsläger, Jamboree22, som pågår 30 juli till den 6 augusti 2022.

Rysslands invasion av Ukraina har tvingat miljontals människor på flykt undan kriget, både inom Ukraina och till andra länder. Många av dessa är unga som behöver få positiva upplevelser som kontrast till sina ofta traumatiska erfarenheter. Scouterna har därför tagit initiativ till att bjuda in unga på flykt till sommarens stora ungdomsläger, Jamboree22.

Scouterna som nu håller på att förbereda Sveriges största ungdomsläger, Jamboree22, har tack vare generösa bidrag fått möjlighet att bjuda in ungdomar på flykt till att delta på lägret utan kostnad. I dagsläget är det två grupper som kommer med deltagare från Ukraina. Det är både ungdomar som flytt från sitt hemland och unga scouter som fortfarande bor kvar i Ukraina, men som inte kan bedriva någon scoutverksamhet på grund av kriget.

- För oss scouter är det en självklarhet att göra vad vi kan för att försöka hjälpa våra scoutvänner som flytt från kriget, säger Julia Hemmendy, pressansvarig för Jamboree22. Vi hoppas att dessa ungdomar ska kunna slippa tänka på krig och elände under en vecka, och istället få en positiv sommarupplevelse. Hos oss kommer de in i en helt ny värld fylld med härliga äventyr.

- Vi vet också att ungdomarna från Ukraina får möjlighet att knyta kontakter med många andra ungdomarna under Jamboree22, fortsätter Julia Hemmendy. De kommer att få nya vänner från både Sverige och andra länder. Det är inte ovanligt att man under en jamboree skapar vänskapsband för livet.

  Jamboree22 pågår mellan 30 juli till den 6 augusti i Norra Åsum utanför Kristianstad. Ca 11 000 deltagare är anmälda, och temat för Jamboree22 är ”Drömmen om en hållbar värld”.

  Faktablad om Jamboree22 bifogas!

  För ytterligare information:

  Julia Hemmendy, pressansvarig för Jamboree22

  Epost: julia.hemmendy@scouterna.se

  Tel: +46 (0) 702 643 374

  Liknande pressmeddelanden

  05 dec 2023

  Nu får fler barn och unga i Kristianstad uppleva äventyr i naturen

  Kristianstad är en av tre utvalda städer, vid sidan av Göteborg och Stockholm som kommer att få ta del av ett stort sammarbetsprojekt mellan...

  07 nov 2023

  Scouterna inför certifiering för hållbar föreningsverksamhet – “Motiverar över 80 000 individer”

  Nu kan Scouternas uppemot tusen scoutkårer ansöka om att bli hållbarhets- certifierade. Initiativet ska motivera föreningarna att arbeta mot en...

  26 sep 2023

  Var tredje toppolitiker har varit scout – ”gör ens frihet mycket större”

  Var tredje kommunalråd har varit scout, det visar en undersökning från Scouternas medlemstidning Tidningen Scout. I en enkät svarar 33 procent av de...