Utbildning gav resultat – ökad kunskap hos våra ledare om autism och ADHD
Sedan 2018 har tusentals ledare hos Scouterna och Friluftsfrämjandet utbildats i Anpassat ledarskap. Det har gett resultat! Kännedomen om ADHD och autism har ökat med 6 respektive 5 procentenheter bland Scouternas ledare jämfört med 2018 då Novus genomförde en nollmätning.
Under 2018-2019 utbildades nära 1 000 av Scouterna och Friluftsfrämjandets ledare inom projektet Rätten till friluftsliv. Syftet med projektet, som finansierades av Svenska Postkodlotteriet, var att förbättra tillgängligheten för barn och unga med ADHD och autism. En färsk Novusundersökning visar att utbildningen har gett resultat.
Kännedomen om ADHD och autism har ökat med 6 respektive 5 procentenheter bland Scouternas ledare jämfört med 2018 då Novus genomförde en nollmätning.
11 procentenheter fler ledare anser sig ha stor kunskap om hur man anpassar verksamheten för barn och unga med ADHD och autism.
– Vi är stolta över att redan nu kunna se att ledares kunskap har ökat med 11 procentenheter, säger utbildningsutvecklare Veronica Östervall.
Arbetet fortsätter
Scouterna uppmärksammas ofta för sitt fina arbete med inkludering. Men arbetet måste fortsätta. Sex av tio barn med autism har svårt att hitta fritidsaktiviteter som kan möta deras behov – det visar en undersökning från Novus som presenterades under seminariet Hela Spektrat den 18 februari.
Genom det nystartade projektet Funka olika i Friluftslivet, som är finansierat av Svenskt Friluftsliv, vill Scouterna fortsätta att arbeta med att göra friluftslivet mer tillgängligt för barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), såsom ADHD och autism. Där kommer huvudfokus att vara på den lilla gruppen, patrullen och ledarna kommer att få fortsatt stöd med att anpassa ledarskapet.
Webbkursen i anpassat ledarskap fortsätter att ges för Scouternas ledare. Du kan också gå kursen om du tillhör en annan organisation eller företag (mer information hittar du under material).
Material
Kontaktperson
Veronica Östervall, Scouterna
Telefon: 08-555 065 39
E-post: veronica.ostervall@scouterna.se
Liknande pressmeddelanden
Scouterna växer med nära 27 procent på tio år
När larmen om en stillasittande generation barn och unga som kämpar med psykisk ohälsa duggar tätt, får allt fler upp ögonen för Scouterna. Nya...
Scouterna fortsätter stärka sin kompetens inom psykisk hälsa – inleder samarbete med Bris
Barn och ungas psykiska hälsa är en av vår tids största samhällsutmaningar, och något Scouterna har satsat mycket på de senaste åren. Nyligen...
Tim Bergling Foundation stöttar Scouternas arbete för barn och ungas psykiska hälsa
Nu inleder Scouterna och stiftelsen Tim Bergling Foundation ett långsiktigt samarbete med målet att fler barn och unga ska må bra, känna trygghet och...