Pressmeddelande26 september 2023

Var tredje toppolitiker har varit scout – "gör ens frihet mycket större"

Var tredje kommunalråd har varit scout, det visar en undersökning från Scouternas medlemstidning Tidningen Scout. I en enkät svarar 33 procent av de 200 svarande kommunalråden att de har varit scouter som barn.

Var tredje kommunalråd har varit scout, det visar en undersökning från Scouternas medlemstidning Tidningen Scout. I en enkät svarar 33 procent av de 200 svarande kommunalråden att de har varit scouter som barn.

– Jag lärde mig att det mesta går att lösa och att alla människors egenheter också kan vara styrkor i gruppen, berättar Hanna Svensson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Ekerö kommun.

Det finns över 80 000 scouter i Sverige, tillsammans utgör de mindre än en procent av hela befolkningen. Ulf Dahlberg, socialdemokrat och högsta politiker i Marks kommun berättar för tidningen:

– Det finns många likheter mellan att vara med i scoutrörelsen och att jobba med ledarskap. I båda fallen krävs ett samhällsengagemang. Som scout lär man sig hur man ska få en grupp att fungera, utvecklas och dra åt samma håll.

Per Vorberg gick med i Scouterna redan som sexåring, idag är han moderat och högsta politiker i Härryda kommun.

– Jag arbetar varje dag med att hjälpa och försöka göra livet bättre för andra människor. Att vara scout innebär att man får lära sig saker som gör ens frihet mycket större.

Undersökningen publicerades i Tidningen Scouts septembernummer. 69 procent av de tillfrågade kommunalråden svarade på enkäten.

I Tidningen Scouts februarinummer presenterades en liknande undersökning som visade att var tredje riksdagsledamot har varit scout.

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...

14 mar 2024

Scouterna presents Julius Kramer as candidate for the World Scout Committee

In August, the World Organization of the Scout Movement (WOSM) will elect a new composition of 12 members to the World Scout Committee. Scouterna...