Pressmeddelande26 september 2023

Var tredje toppolitiker har varit scout – "gör ens frihet mycket större"

Var tredje kommunalråd har varit scout, det visar en undersökning från Scouternas medlemstidning Tidningen Scout. I en enkät svarar 33 procent av de 200 svarande kommunalråden att de har varit scouter som barn.

Var tredje kommunalråd har varit scout, det visar en undersökning från Scouternas medlemstidning Tidningen Scout. I en enkät svarar 33 procent av de 200 svarande kommunalråden att de har varit scouter som barn.

– Jag lärde mig att det mesta går att lösa och att alla människors egenheter också kan vara styrkor i gruppen, berättar Hanna Svensson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Ekerö kommun.

Det finns över 80 000 scouter i Sverige, tillsammans utgör de mindre än en procent av hela befolkningen. Ulf Dahlberg, socialdemokrat och högsta politiker i Marks kommun berättar för tidningen:

– Det finns många likheter mellan att vara med i scoutrörelsen och att jobba med ledarskap. I båda fallen krävs ett samhällsengagemang. Som scout lär man sig hur man ska få en grupp att fungera, utvecklas och dra åt samma håll.

Per Vorberg gick med i Scouterna redan som sexåring, idag är han moderat och högsta politiker i Härryda kommun.

– Jag arbetar varje dag med att hjälpa och försöka göra livet bättre för andra människor. Att vara scout innebär att man får lära sig saker som gör ens frihet mycket större.

Undersökningen publicerades i Tidningen Scouts septembernummer. 69 procent av de tillfrågade kommunalråden svarade på enkäten.

I Tidningen Scouts februarinummer presenterades en liknande undersökning som visade att var tredje riksdagsledamot har varit scout.

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

07 nov 2023

Scouterna inför certifiering för hållbar föreningsverksamhet – “Motiverar över 80 000 individer”

Nu kan Scouternas uppemot tusen scoutkårer ansöka om att bli hållbarhets- certifierade. Initiativet ska motivera föreningarna att arbeta mot en...

20 sep 2023

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år – “Tidlös och modern på samma gång”

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år. Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna...

21 aug 2023

Ett äventyr utöver det vanliga – nu är alla svenska scouter tillbaka i Sverige

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem...