Pressmeddelande22 februari 2023

“Världskompisar för världsfred” – Idag firar scouter över hela världen World Thinking Day

Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen World Thinking Day – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Vänskap skapar fred i det lilla, och det är precis vad scouting handlar om!” berättar Johan Pettersson, en av Scouternas generalsekreterare. Idag uppmärksammar miljoner scouter över hela världen World Thinking Day. – Årets internationella tema […]

Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen World Thinking Day – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Vänskap skapar fred i det lilla, och det är precis vad scouting handlar om!” berättar Johan Pettersson, en av Scouternas generalsekreterare.

Idag uppmärksammar miljoner scouter över hela världen World Thinking Day.


- Årets internationella tema är: ”Our World, Our Peaceful future”. Genom scouting får unga besöka platser och träffa vänner över hela världen. De bygger nätverk som ger dem ökad förståelse för andra människor, kulturer och samhällen, säger Johan Pettersson.

Han fortsätter:
- Idag firar vi alla de vänskapsband som skapats genom scoutrörelsen, de sträcker sig världen över och många håller en hel livstid.

Internationella möten och äventyr är vanliga inom scoutrörelsen. I sommar reser två tusen svenska scouter reser till Sydkorea för att delta på ett av världens största läger World Scout Jamboree. På plats kommer det att finnas scouter från 167 olika länder.

Ett annat internationellt scoutarrangemang är Explorer Belt. I januari deltog Nina Jovin, 21 år. Under tio dagar vandrade hon tillsammans med en kompis genom Spanien mot målet Granada. Utmaningen var att ta hjälp av de människor de mötte för att få mat och husrum.

- Jag träffade så många nya människor. Det var en vandring, men det gav mig också en ny syn på världen. Det är häftigt att våga lita på människor på ett helt nytt sätt. Att våga ge sin tillit. Det är många som inte vågar det men utmaningen är att våga, berättar Nina.

Under World Thinking Day hyllar scouter allas olikheter och ser styrkan i att förstå varandra oavsett var de kommer ifrån eller vilka de är.

Läs mer om World Thinking Day

Ladda ner

Presskontakt

Liknande pressmeddelanden

16 mar 2023

Rekordstor ökning i Scouterna – är nu över 80 000 medlemmar

Scouterna växer för nionde året i rad och har nu över 80 500 medlemmar i över 1000 kårer. Under 2022 ökade medlemsantalet med hela 4047 scouter –...

07 mar 2023

Friluftsliv ska bryta utanförskap i nytt projekt

Tusentals barn och unga från utsatta områden ska få uppleva friluftslivets positiva effekter. Scouterna, Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige ska...

14 feb 2023

Var tredje riksdagsledamot har varit scout – ”Scouterna ger unga makten att förändra.”

Minst var tredje riksdagsledamot har varit scout, det visar en granskning från Scouternas medlemstidning Scout. I en enkät svarar 110 av de 349...