Pressmeddelande7 augusti 2023

World Scout Jamboree – Scouterna lämnar lägerplatsen men inte Sydkorea

Den Sydkoreanska lägerorganisationen har beslutat att avsluta lägret World Scout Jamboree i förtid på grund av ett kommande oväder. Den svenska delegationen kommer därför att lämna lägret den 8 augusti. Som ett led i förberedelsen av lägret finns redan en plan för att förflytta deltagarna från lägerområdet samt uppsamlingsplatser och förläggning.

Den sydkoreanska lägerorganisationen har beslutat att förflytta World Scout Jamboree till en annan plats på grund av ett kommande oväder. Den svenska kontingenten lämnar lägret den 8 augusti och förflyttas till nya boenden i Seoulområdet.

En varning för tyfonen Khanun har utfärdats i Sydkorea. Enligt nuvarande prognos kan ovädret nå Sydkorea den 10e augusti. Den har de senaste dagarna minskat i styrka och väntas fortsätta göra det.

Alla deltagare och ledare ska lämna lägret den 8 augusti. Som ett led i förberedelsen av lägret finns redan en plan för att lämna området. Planeringen omfattar både logistik för att förflytta deltagarna från lägerområdet samt uppsamlingsplatser och förläggning. De evakuerade kommer erbjudas boende inomhus.

-Att våra svenska deltagare och vuxna funktionärer är trygga och inte utsätts för onödig risk till följd av vädret är vår viktigaste prioritering, säger Erik Sillén, en av tre projektledare för den svenska resan till Sydkorea. Just nu arbetar vi intensivt tillsammans med den koreanska lägerorganisationen och världsscoutorganisationen för att bedöma och hantera händelseutvecklingen. Vi har också nära kontakt med den svenska ambassaden och har det senaste dygnet varit i kontakt med personal inom SMHI för konsultation.

2 200 svenska ungdomar, ledare och funktionärer befinner sig på lägret, som fram till idag pågått för fullt med inplanerade aktiviteter. Totalt deltar runt 42 000 scouter.

-Vi förstår den stress och oro händelseutvecklingen kan orsaka hos våra deltagare och anhöriga, säger Erik Sillén. Men vi vet också att vi har med oss många trygga och erfarna vuxna ledare på den här resan och är väl förberedda att hantera den här typen av händelser.

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

20 sep 2023

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år – “Tidlös och modern på samma gång”

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år. Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna...

21 aug 2023

Ett äventyr utöver det vanliga – nu är alla svenska scouter tillbaka i Sverige

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem...

09 aug 2023

World Scout Jamboree fortsätter i Seoul – de svenska scouterna är på plats

Igår lämnade de sista 39 000 scouterna lägerområdet i SaeManGeum och anlände till sina nya boenden i Seoulområdet. Den svenska gruppen bor på fyra...