Pressmeddelande7 augusti 2023

World Scout Jamboree – Scouterna lämnar lägerplatsen men inte Sydkorea

Den Sydkoreanska lägerorganisationen har beslutat att avsluta lägret World Scout Jamboree i förtid på grund av ett kommande oväder. Den svenska delegationen kommer därför att lämna lägret den 8 augusti. Som ett led i förberedelsen av lägret finns redan en plan för att förflytta deltagarna från lägerområdet samt uppsamlingsplatser och förläggning.

Den sydkoreanska lägerorganisationen har beslutat att förflytta World Scout Jamboree till en annan plats på grund av ett kommande oväder. Den svenska kontingenten lämnar lägret den 8 augusti och förflyttas till nya boenden i Seoulområdet.

En varning för tyfonen Khanun har utfärdats i Sydkorea. Enligt nuvarande prognos kan ovädret nå Sydkorea den 10e augusti. Den har de senaste dagarna minskat i styrka och väntas fortsätta göra det.

Alla deltagare och ledare ska lämna lägret den 8 augusti. Som ett led i förberedelsen av lägret finns redan en plan för att lämna området. Planeringen omfattar både logistik för att förflytta deltagarna från lägerområdet samt uppsamlingsplatser och förläggning. De evakuerade kommer erbjudas boende inomhus.

-Att våra svenska deltagare och vuxna funktionärer är trygga och inte utsätts för onödig risk till följd av vädret är vår viktigaste prioritering, säger Erik Sillén, en av tre projektledare för den svenska resan till Sydkorea. Just nu arbetar vi intensivt tillsammans med den koreanska lägerorganisationen och världsscoutorganisationen för att bedöma och hantera händelseutvecklingen. Vi har också nära kontakt med den svenska ambassaden och har det senaste dygnet varit i kontakt med personal inom SMHI för konsultation.

2 200 svenska ungdomar, ledare och funktionärer befinner sig på lägret, som fram till idag pågått för fullt med inplanerade aktiviteter. Totalt deltar runt 42 000 scouter.

-Vi förstår den stress och oro händelseutvecklingen kan orsaka hos våra deltagare och anhöriga, säger Erik Sillén. Men vi vet också att vi har med oss många trygga och erfarna vuxna ledare på den här resan och är väl förberedda att hantera den här typen av händelser.

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...

19 mar 2024

Scouterna ökar för 10:e året i rad – ”Äventyr och natur istället för skärmtid”

Scouterna ökar för tionde året i rad och har nu 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7...

14 mar 2024

Scouterna presents Julius Kramer as candidate for the World Scout Committee

In August, the World Organization of the Scout Movement (WOSM) will elect a new composition of 12 members to the World Scout Committee. Scouterna...