Tidningen Scout13 juni 2022

Håller lådan?

Läckande lådor, spilld gröt, vassa kanter. Och en lite oväntad vinnare. När Testpatrullen provar matlådor syns många skillnader mellan bäst och sämst.

Mat. Det är kanske det viktigaste på läger och hajk. Dåligt väder, skoskav, bortglömt regnställ, nästan allt kan bli bättre bara du får ett riktigt gott mål mat i magen. Men hur viktigt är det man äter ur? Och hur bra fungerar byttorna för den som vill göra i ordning sin lunch redan på morgonen, för att sen bära med sig den i väskan tills den ska ätas? Testpatrullen, den här gången med Tyra, Elias, Alice, Juno och Maya från Djupadals scoutkår i södra Malmö, hårdtestar sex matlådor.

De utvalda lådorna är utformade på olika sätt och är olika dyra. Några är i metall, några i plast. En har ett lock i silikon. Vissa finns att köpa i olika färger, vilket kan vara bra när man är på läger med många scouter.

– Då är det lättare att hålla koll på dem, säger Tyra.

En viktig egenskap hos en matlåda är hur lätt den är att öppna. Man vill ju inte råka spilla när locket tas av. Lådan med silikonlock är lätt att öppna. Metallådan från Trangia och Wildos matbox är desto svårare. Kanten på Trangialådan känns dessutom lite vass.

– Det känns som att man kan riva sig om man bara tar lite på den, säger Juno och känner försiktigt längs med kanten.

Glassburken som hämtades från skafferiet där hemma hamnar snabbt på en bottenplacering. När Elias trycker på den går den sönder. Inte så bra om den hamnar långt ner i packningen under något tungt. Men några positiva saker enas i alla fall testpatrullen om:

– Den är billigast och man får fika på köpet!

Eftersom glassburken redan hunnit gå sönder stryks den från dagens två sista test: Vatten- och gröttestet. När lådorna fylls med vatten och skakas börjar de flesta av dem läcka. Gröttestet går lite bättre, det klarar alla utom Wildos låda. Den läcker gröt, och när Maya sedan öppnar lådan händer dessutom det som redan förutspåtts. Gröten spills för att lådan är svår att öppna. – Lådan har fått gröt på det man ska hålla i, skrattar hon.

Så gick testet till

Matlådorna testades av fem äventyrarscouter från Djupadals scoutkår. Scouterna klämde och kände på dem. Hur känns de i handen? Är de tillräckligt stora? Är de lätta eller svåra att öppna och stänga? Lådorna fylldes med vatten för att se om de började läcka. De fylldes också med gröt och stoppades i en väska som scouterna sedan sprang runt med på ryggen för att se om det läckte ut.

Resultatet är inte vetenskapligt, utan baseras helt på testarnas åsikter.

Testlådornas material

Lådan från Light my Fire är gjord av bioplast som baseras på sockerrör och majs. Lådan från Clas Ohlson är gjord av förnyelsebara oljor som är restprodukter från skogsindustrin. Wildolådan i testet är inte gjord av bioplast. Trangias box är gjord i aluminium, med delvis återvunnet material. Ecolunchbox är gjord i rostfritt stål och silikon och glassburken i plast.

Om plast

Flera av testets lådor är gjorda i olika sorters plast. Olja är en vanlig ingrediens i plast. Det kan också finnas en del kemikalier i plast. För att minska mängden råolja i plasttillverkning har många företag börjar göra saker i så kallad bioplast. Biobaserad plast görs helt eller delvis av växtbaserat material i stället för råolja.

Källa: Wikipedia.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...