Tidningen Scout1 november 2023

Här gör helgmöten succé

Hajk på helgen i stället för veckomöten. När Södermöre scoutkår tappade medlemmar fick de tänka nytt. Nu blomstrar kåren – och lockar nya grupper.

I maj tog bävrar märket Under ytan på holmen i Ljunbyholm. Spännande.

I en vacker bygdegård några mil söder om Kalmar ligger Södermöre scoutkår. Den är populär, och en av de största i området. Men så har det inte alltid varit.

För 18 år sen hade kåren få medlemmar. För att locka fler scouter bestämde man sig för att satsa på grupper för sex-åringar, bävrar. Kåren hade haft grupper för bävrar tidigare. Men nu skulle de yngre scouterna få träffas dagtid på helgerna, i stället för på vardagskvällar. Tanken var att de då skulle orka vara utomhus året runt.

– Idén var att ha scoutmötena tre timmar åt gången, var tredje eller var fjärde vecka, berättar ledaren Anna-Karin Alvunger.

När bävrarna blev äldre och började som spårare, fortsatte de att träffas på samma sätt. På helger i stället för på vardagar. I dag jobbar hela Södermöre scoutkår efter samma system.

Varje ledarteam planerar träffarna för sina egna scouter, utifrån vad som passar just dem. Det gör att scouterna träffas olika helger. Vissa kanske ses första lördagen varje månad, medan andra ses sista söndagen i månaden.

– Vi utgår från hur ledarna har det. Jag och min man jobbar till exempel som läkare och jobbar vissa helger. Då kan vi lägga scoutmöten på helger när vi är lediga, säger Anna-Karin.

Sedan kåren började med helgmöten 2005 har antalet medlemmar mer än fördubblats. Yngre scouter kommer in i kåren via bäver-grupperna, och stannar ofta kvar.

Och så hjälper helgmötena till. Upplägget uppskattas av många föräldrar, som slipper hämta och lämna barn på kåren på kvällar efter jobbet.

– Vi är en landsbyggskår, så många scouter måste köras till Scouterna. För familjerna är det lättare att få in det i planeringen på helgerna.

Ledarna märker också att helgmöten lockar barn med diagnoser. De kan vara extra trötta efter en skoldag och ha svårt att orka i väg på kvällen.

– Vi har många barn med diagnoser här nu. Det här upplägget passar dem.

När kåren letade ny lokal hörde bygdegården av sig. De fick inte sälja sin gård, bara skänka bort den. Så nu är gården med 2000 kvm tomt Södermöre scoutkårs. Lycka!

I Södermöres scoutkår är ett möte ofta en hajk. Men en del träffar hålls också i den stora trädgården vid bygdegården.

För de äldre scouterna, som hunnit bli äventyrare, innehåller hajkerna numer alltid en övernattning. För när de får frågan, är det just det som är roligast, berättar Anna-Karin. Hajken kan vara att vandra och sova ute. Eller att titta på mello ihop och sova över. Ledarna använder sig också av färdiga aktiviteter och program, och lägger till en övernattning till det. Som till exempel DM, distriktsmästerskapen.

– Ett tag var hajkerna så poppis att vår lokala fotbollsförening sa: Kan ni tala om när de är? För vi får inte ihop ett lag till matcher då. Barnen ska på hajk med Scouterna, skrattar Anna-Karin.

Södermöre scoutkår

Antal medlemmar: 166

Antal ledare: Cirka 30. Kåren har minst fyra ledare per grupp.

Har scouting: För ålder 6-25.

Hittar nya ledare: Föräldrar kommer in med sina bäverscouter och stannar kvar.

Behåller äldre scouter: Många utmanare slutar, men blir ledare i stället. ”Det känns lagom att vara bäverledare en gång i månaden.”

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...