Tidningen Scout20 september 2022

Nu kööör vi!

Nya idéer, samtal som aldrig tog slut och fniss som hördes långt in i natten. När tusentals scouter samlades på Jamboree22 i somras smälte aktiviteter och bus snabbt ihop med svett, damm och miljoner fotsteg mot marken.

Text: Marieke Johnson Foto: Emil Malmborg/Albin Haglund/Max Sahlström

Det här var ett av de bästa lägren jag har varit på!

Utmanaren Cajsa Karlsson, från Årsta scoutkår i Stockholm, sammanfattar sin lägervecka. Storlägret i Skåne stack ut.

– Jag hade så roligt. Jag har varit på jamboree förut, men den här gången kände jag fler från andra kårer och hängde med dem.

Och så hände det så mycket på lägret.

– Det var så kul! Några i vårt läger tyckte det var för varmt så vi byggde en pool av pallkragar och en presenning. Det var jätteroligt! Vi fyllde den med massa vatten och hade vattenkrig med småscouterna.

På sommarens jamboree fanns scouter från nästan 400 kårer i Sverige. Varje kår bodde i en liten by, noga markerad med nummer som gick att hitta på en karta. Runt omkring bland träd och buskar gömde sig lägrets fyra världar: Brigg, Metro, Aero och Blink. Ett steg in genom portalen, och du mötte dess invånare …

I världarna, med olika teman, hade scouterna aktiviteter på förmiddagarna. Cajsa skrattar åt sitt eget minne från Metro:

– Vi hade extremt roligt där. Vi scouter skruvade om programmet och bestämde att funktionärerna hade strejk och måste förhandla med facket. De gick med på det och då kunde vi ta deras jobb ett tag.

På kvällarna steg sorlet i de olika hubbarna. Varje åldersgrupp hade sitt eget hubb-område som fungerade lite som en fritidsgård. I utmanar- och roverhubben hängde scouter i hängmattor, det stora brädspelstältet och karaoke-scenen.

– Några hade disko en kväll och alla dansade. Det var jättekul!

Kårkompisen och utmanaren Norr Nordmark, som också varit på en jamboree tidigare, delar bilden. Vad kul det var.

– Det kanske inte var lika magiskt på samma sätt som första gången jag var på jamboree. Men det var nästan härligare nu när jag var lite äldre. Jag fick en mycket större uppfattning av all energi som gick åt till att planera lägret.

Norr deltog som äventyrarledare, men var också med på utmanarnas aktiviteter.

– Det var ett underbart program! Det fanns så mycket att göra. Schemat var så anpassningsbart beroende på vad man orkade och ville, det var jättebra.

När Norr pratar med Tidningen Scout efter lägret har hen redan hunnit dra med sina scouter till en ungdomsgård för att prata om eldning, alkohol och trycka ut pins – inspirerad av lägerprogrammet.

– Man kan absolut använda idéer från det! Mitt äventyrarlag är väldigt tajta och hänger utanför Scouterna. Det är så härligt att se hur de blir sammansvetsade.

En hel organisation ideella jobbade med lägret. När de nu efteråt har frågat deltagarna vad de tyckte så svarar nästa alla med en nöjd eller jätteglad emoji. På frågan om de vill åka på jamboree 2026, svarar nästan alla Troligen eller Absolut.

Enligt lägerchefen Elin Jungevi är känslan bland de som jobbat med lägret att det gick bra. De gjorde ett bra jobb.

– Till alla funktionärer vill vi rikta ett så enormt stort tack! De gjorde en så stor skillnad för deltagarna som var där. Det är otroligt att vi kan skapa det här tillsammans med ideella krafter. Det

förändrar livet för barn och unga och ger dem en upplevelse som de aldrig glömmer, säger Elin.

– Vi behöver känna stolthet för att vi har gjort det här alla tillsammans. Varit schyssta kompisar, planerat, gjort det för varandra.

Före lägret fanns en oro för att ha för få funktionärer. Men det ordande sig.

– Folk är så trogna och sliter så hårt, de ser vad det ger, säger Elin, som tillägger att planeringsorganisationen jobbar hårt med hållbart engagemang. Man ska hålla hela resan, inte bara ett läger.

I år kunde kårerna välja vilka funktionärspass de ville ta, och boka på nya under veckan.

– Det var nytt och det var en succé.

På telefon efter lägret sätter utmanaren Cajsa ord på känslan som nu finns i kroppen. Att vara en del av något större. Bland de som spelar fotboll finns den kanske alltid där, eftersom man ser matcher på tv. Men scouter står lite vid sidan om.

– Att se så många scouter som alla gillar ungefär samma grejer som jag … Som i Kristianstad i Tivoliparken. Det var så fullt med scouter, ett hav. Och så är det inte ens en procent av alla scouter i världen. Det är så sjukt mycket. Det är så coolt att vara en del av det.

Så mycket gick åt

430 000 meter toalettpapper

183 000 köttbullar

55 000 skivor ost

25 000 bananer

13 000 glassar

75 år

Så mycket tid och engagemang la alla ideella ner under lägerveckan tillsammans, om man räknar ihop arbetade dygn. En hel livstid för en person alltså. Wow!

Avslutningskonserten

När solen sänkte sig samlades scouterna i ett hav framför stora scenen. Frans (som gjort årets jamboreelåt), Loreen och Tusse fanns bland artisterna. Kungen gjorde raketen med Scouterna, se videon här>>

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...