Rosa glödhoppor
Det är en häftig känsla att snabbt steka sig ett gott, tunt bröd över öppen eld eller på stormkök. Bre på ett egenkryddat smör och låt det smälta lite på det varma brödet. Mums!
Recept kommer från "Scouternas kokbok" som släpps 2022. Det publicerades också i tidningen Scout, nummer 3 2021:
BEHÖVER TILL 10 PORTIONER
● 4–5 kokta rödbetor
● 1 liter vetemjöl
● 2 tsk salt
● 2 tsk bakpulver
● 3 dl vatten
● ½ dl rapsolja
Vitlökssmör:
● 150 g rumsvarmt smör
● 2–3 vitlöksklyftor
● 1 dl hackad persilja
GÖR SÅ HÄR
● Tvätta händerna.
● Riv rödbetorna på det grövsta på rivjärnet.
● Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
● Blanda vatten, rapsolja och rödbetor och rör ner i mjölblandningen.
● Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen vila några minuter.
● Lägg det mjuka smöret i en liten skål.
● Skala vitlöken och pressa ner den i smöret. Häll även i den hackade persiljan och blanda runt ordentligt.
● Dela degen i 20 bitar och kavla ut tunt på mjölat underlag.
● Grädda bröden i mjölad panna 2–3 minuter på varje sida.
● Servera ljumna med vitlökssmör på toppen.
ANPASSA RÄTTEN TILL ALLA
GLUTENFRITT Använd fiberhusk och ett glutenfritt mjöl, till exempel mandelmjöl eller rismjöl.
MJÖLKFRITT Använd mjölkfritt smör.
VEGANSKT Använd växtbaserad smör.
Liknande tidningen scout
Bästa kängan för hösten
Vad ska man tänka på när man väljer skor till hajken? Om man vill kunna klara ett tramp i vatten och inte få för mycket skav? Här listar vi det...
Att läcka eller inte läcka…
För den som snabbt vill få i sig något varmt är en termos i ryggan prefekt. Och då är det viktigaste förstås att termosen är tät. Fatta därför hur...
”Ser ut som pärondryck”
Vad händer om vattnet tar slut när ni är långt hemifrån? Då måste ni kanske dricka vatten från naturen. Hortlax scouter fick bygga ett reningsfilter. ...