Gå till huvudinnehållet
Hem
Tidningen Scout16 september 2021

Rosa glödhoppor

Det är en häftig känsla att snabbt steka sig ett gott, tunt bröd över öppen eld eller på stormkök. Bre på ett egenkryddat smör och låt det smälta lite på det varma brödet. Mums!

Recept kommer från "Scouternas kokbok" som släpps 2022. Det publicerades också i tidningen Scout, nummer 3 2021:

BEHÖVER TILL 10 PORTIONER
● 4–5 kokta rödbetor
● 1 liter vetemjöl
● 2 tsk salt
● 2 tsk bakpulver
● 3 dl vatten
● ½ dl rapsolja

Vitlökssmör:
● 150 g rumsvarmt smör
● 2–3 vitlöksklyftor
● 1 dl hackad persilja


GÖR SÅ HÄR
● Tvätta händerna.
● Riv rödbetorna på det grövsta på rivjärnet.
● Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
● Blanda vatten, rapsolja och rödbetor och rör ner i mjölblandningen.
● Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen vila några minuter.
● Lägg det mjuka smöret i en liten skål.
● Skala vitlöken och pressa ner den i smöret. Häll även i den hackade persiljan och blanda runt ordentligt.
● Dela degen i 20 bitar och kavla ut tunt på mjölat underlag.
● Grädda bröden i mjölad panna 2–3 minuter på varje sida.
● Servera ljumna med vitlökssmör på toppen.

ANPASSA RÄTTEN TILL ALLA
GLUTENFRITT Använd fiberhusk och ett glutenfritt mjöl, till exempel mandelmjöl eller rismjöl.
MJÖLKFRITT Använd mjölkfritt smör.
VEGANSKT Använd växtbaserad smör.

Liknande tidningen scout

12 dec 2025

Mot toppen på snöskor

Vill du lära dig bygga snölyktor som håller i plusgrader eller gå uppför isiga backar med snöskor? Följ med på Bodenscouternas årliga vinterhajk. Här...

11 dec 2025

Magi i mörkret

Har du gått ett ljusspår någon gång? Vill du lägga ett som scouterna aldrig glömmer? Använd naturens klippväggar och dolda hålrum och sprid hemliga...

11 dec 2025

Syns du i mörkret?

Reglerna är enkla: En reflex ska synas från en bil med halvljus på 125 meters avstånd. Testpatrullen i Lycksele provade om det stämmer. Nu vet de att...