Tidningen Scout16 september 2021

Socialt eller störande?

Äntligen scoutmöte igen och dags att rusa iväg. Men vad får man egentligen ta med sig? Är mobil på mötet alltid okej? Vi kollade läget med ett gäng scouter och ledare.

Artikel ur tidningen Scout, nr 3 2021:
Mobilen har blivit en del av de flestas vardag. Vi bär med den i fickan eller väskan på väg till och från olika ställen. I skolan ska den stoppas undan på lektionerna. På jobbet ska den vara ljudlös på möten. På tåget är den ett bra sällskap. Och för många är det avkopplande att lägga sig ner efter en lång dag och lyssna på en ljudbok, lite musik eller spela spel på mobilen.
Det finns också otroligt mycket teknik i mobilerna som gör det lättare i vardagen. Du bär med dig en kamera, anteckningsblock, linjal, ficklampa, tidtagarur, karta och mängder av andra användbara appar. Det är helt klart en praktisk liten manick.

MEN IBLAND KAN DEN också distrahera. Du kan känna dig sugen att kolla vad dina kompisar hittar på just nu. Har det hänt något i världen? Vem vann fotbollsmatchen? Från vem kom det där meddelandet? På scoutmöten kan det vara så. Mobilen kan störa. För att komma ifrån det har flera scoutkårer infört en mobilpolicy för vanliga möten. Alltså möten då mobilen inte medvetet ska användas för till exempel kartläsning, fotografering, tipsrundor eller liknande. En av kårerna är Slottstadens scoutkår, som för fem år sedan funderade på om mobiler skulle få vara med på möten. Det blev en diskussion mellan alla ledare. Kåren kom fram till en muntlig policy: Mobilerna ska helst inte vara med.

– Vi upplevde det som ett störningsmoment. Mobilerna åkte upp ofta, kanske bara för att visa senaste modellen eller något nytt spel. Nu är det inte riktigt samma
sak, säger äventyrarledaren Bo Kretz.
Ledarna märkte också att inte alla hade mobiler och det blev tråkig stämning. Ändå togs inget beslut om ett absolut förbud. Istället bad ledarna scouter och föräldrar att respektera att mobilerna inte fick vara med på möten och läger.
– Det har fungerat bra. Nu känns det annorlunda. Vi började med utomhusmöten för tre år sedan och efter det har vi aldrig haft problem med mobiler. Många har dem med eftersom föräldrarna vill att de ska kunna kontakta dem på vägen hem. Men scouterna låter dem ligga i väskan, förklarar Bo och tillägger:
– Så länge vi har ett bra program på scoutmötet struntar mina scouter helt i mobilen.


OSCAR ROTH FRÅN samma scoutkår träffas varje tisdagskväll med sitt utmanargäng. När scouterna började som utmanare uppmanade ledaren dem att inte ta upp mobilerna under mötet. Och så har det fortsatt.
– Det blir ett skönare umgänge och mer socialt. Alla är med på det. Det är aldrig något vi diskuterar, säger Oscar. Visst händer det att någon ändå grejar med sin mobil på ett möte. Då blir det ett bra tillfälle för ledaren att prata om det, berättar spårarledaren Karin Bjerre från samma kår.
– Att hålla på med mobilen under ett scoutmöte kan göra att du inte är aktiv i gruppen. Du blir inte delaktig på samma sätt och hänger inte med i vad som ska göras.


ÄVEN SKULTUNA SCOUTKÅR har funderat mycket på mobilerna. Olika saker har hänt i takt med att mobilanvändandet har sjunkit i ålder. Ledarna har pratat tillsammans om mobilanvändandet i fyra, fem år. Men det handlar mer om ett värderingsarbete och kårens grundsyn på telefonerna, förklarar kårordföranden Barbro Kinnunen. Inget beslut har fattats officiellt. I dag tycker kåren att det fungerar bra på mötena. När scouterna kommer till scoutlokalen lägger de sin mobil i ”Byxbakshängaren” som en av ledarna har gjort. Det har underlättat för alla att snabbt kunna lämna av sin mobil där.
– Vi strävar efter att scouterna ska möta och se varandra och då blir mobilen ofta en distraktion, säger Linda Söderlund som är upptäckarledare i kåren.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...