Tidningen Scout9 mars 2022

Testpatrullen: Choklad bäst i skogen

Nypon, blåbär eller svamp. Vad funkar bäst på utfykten – som pulver? Skellefteå scoutkår antog utmaningen att göra iordning varma drycker utomhus.

Text: Ulrika Lindgren Foto: Leif Wikberg

Sally, Holger, Cornelia, Storm, Lukas och Eddie är mitt i jullovet när de tar på sig rollen som testpatrull. Uppdraget är att prova varma drycker för utomhusbruk. Smak, lukt och utseende ska testat, men också hur svårt eller lätt det är att förbereda drycken i skogen. I en liten glänta bakom scoutstugan Hartassen finns en fin grillplats. Snön ligger på träden runt omkring och mörkret är på väg att falla. Här har ledarna Sanna Sjöstedt och Emma Berglund förberett för testet. Vatten i dunkar, kåsor och en mysig eld att värma händerna över.
Tidningen Scouts utsända kommer med drycker i pulverform som scouterna får laga till. De börjar genast rigga spritköken för att koka vatten. Det är inga problem och snart sjuder det i kastrullerna. Nu gäller det att hitta en bra metod för att alla ska hinna smaka medan drycken är varm. Lösningen blir tre olika testkök.

Nyponsoppa i pulverform är välkänt för många äldre scouter, men inte för det här gänget. Bara någon enstaka har smakat förut. Pulvret vispas ner lite på känsla den här gången.
– Mått är ändå inte så bra att använda, det har min mamma lärt mig, säger Cornelia.
Nyponsoppans smak och doft går hem hos de flesta. Men konsistensen känns lite mjölig och utseendet är si sådär. Färgen i orange påminner om morotssoppa.


När blåbärssoppan kommer fram tänds förväntan i ögonen. Det här är en klassiker som alla i gänget gillar. I det här testet finns soppan med både som pulver och färdigblandad i termos. Och det är ingen tvekan. Pulvervarianten är bäst, även om det kräver värmning av vatten och vispning.
– God men lite söt, är flera av scouternas åsikt om pulversoppan.
– Vattnig, tycker Holger om den färdigblandade.
– Det är för söt. Jag skulle vilja ha mer fruktsmak, säger Cornelia.
Gänget är bekanta med blåbärspulvret sedan tidigare och har ett bra tips:
– Det är jättegott att strö över havregrynsgröt!


Sen är det dags att testa en mer matig dryck: Varma koppen kantarell, en svampsoppa i pulverform. En liten påse blandas ut direkt i muggen. Men förutom att soppan
är lätt att hantera blir den ingen succé.
– Ser ut som banangrädde med linser i.
– Ser ut som smutsigt vatten.
– Smakar som sås. Jag tycker inte om sås, kommenterar scouterna.
Cornelia skojar om svampsoppan:
– Jag känner mig rädd.
Till sist kommer något som nästan alla brukar gilla: varm choklad. Sorten som testas är portionspåsar som blandas i kokat vatten. Överlag är betyget klart positivt, även om scouterna har åsikter även här:
– Sämre än den som blandas med mjölk.
– Luktar inte så mycket.
– Kunde vara mer chokladsmak.
Enligt den här testpatrullen finns det inte mycket som klår varm choklad på utflykten. Men Vasaloppsklassikern blåbärssoppan är en klar utmanare.

Liknande tidningen scout

06 feb 2024

Torr, torrare, torrast. Eller?

En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem...

06 feb 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är...

05 feb 2024

Mot toppen alla höjdrädda

I en skog i norra Dalarna finns en perfekt vägg för isklättring. Malung-Sälens scoutkår åkte dit med yxor, stegjärn och mycket pirr i magen.