Tidningen Scout11 december 2023

Testpatrullen: Fortsätt veva!

I varje överlevnadskit ska det finnas en vevradio. Men innan ni köper en ska ni veta: Det kan krävas orimligt mycket vevande innan ni får något tillbaka.

Text: Anders Boström Foto: Johan Gunséus

För några år sen började vi köpa vevradios i Sverige som aldrig förr. De skulle in i våra prep-kit ihop med toarullar, stormkök och konserverad mat. Radion sålde slut i flera affärer, och var på vippen att utses till årets julklapp.
Men – det är enorma skillnader på vad man får för pengarna. Det visar Scouts test.
Utgångspunkten i testet var att se hur apparaterna funkar när batterierna är tömda, ungefär så som det skulle kunna bli i ett skarpt läge, utan el på fjällturen eller skärgårdspaddlingen.
Vi testade de sex apparaterna i Njurunda, söder om Sundsvall. Och det som brukar hända när man är ute, det hände. Vi såg en säl och några sjöfåglar, vi attackerades av en miljon mygg och en av testpersonerna plurrade i en vattenpöl.
Nina Clarin, ledare, ler och berömmer sin grupp:
– Det är ett fint gäng.
Hon trivs i Scouterna.
– Det är en livsstil att vara med. En gång scout, alltid scout.
Hon berättar att hon, med några få års undantag, har varit aktiv på ett eller annat sätt i nästan 40 år. Kåren har runt 50 medlemmar. Nicklas Jarl, som också är ledare, är pappa till fyra av dem:
– Vi både ger och får en meningsfull fritid. Tre dagar i veckan är jag med, dessutom sitter jag i styrelsen.

TESTET BESTÅR AV två delar. Den ena är mätningar som visar hur mycket radio man får för samma vevning eller identiskt solljus i solpanelen. Det andra är scouternas intryck. Resultatet har slagits ihop. Scouterna upptäckte att vissa apparater kräver väldigt mycket vevande – enormt mycket faktiskt. Alla som tycker synd om Youtube-profilerna Jocke & Jonna, när de förtvivlat vevar i Skattjakten i teveprogrammet Fångarna på fortet, ska veta att det kan ta en hel dag att ladda batterierna till en vevradio. I en bruksanvisning står det att det tar sju timmar att veva upp batterierna från noll till 100 procent. De skulle lika gärna kunna skriva att radion inte går att ladda fullt med vev, utan att det krävs el.
Det står också att man ska kunna vevladda sin telefon med vissa av apparaterna. Vi testade, men man ska nog ta den funktionen med en stor nypa salt. Trots ihärdigt vevande lyckades vi inte få fram en enda procents ökning i vår Iphone någon gång. Om det verkligen är kris så kanske man kan veva fram ett nöd-sms, men knappast mycket mer.

TESTPATRULLEN MÄRKTE OCKSÅ att det var stor skillnad på solcellerna. Fyra timmar i solljus gav som mest en och en halv timme radioljud (det var överraskande bra!). Men variationen var stor. De radios som hade sämst solpaneler gick inte ens att starta.

Ska du köpa en vevradio? Då är tipset att fundera på vad du ska ha den till.
Det finns tre sätt att ladda radion: vev, solceller och nät. Testet visar att det blir oerhört mycket enklare om den är fulladdad när den behövs. Två apparater stack ut och blev testpatrullens favoriter. Men med tanke på prisskillnaden – där den ena är tre gånger så dyr – så utser testpatrullen Emergency weather radio till Bäst i test.

Så gick testet till

✿ Tidskollen med en minuts vevning gjordes på helt tömda batterier. Vi mätte radiotiden men spelade alla enheter med lampan (star- kast möjliga fasta ljus) påslagen.
✿ När vi testade solcellerna så laddades de ute i solsken i fyra timmar. Alla laddades samtidigt. Denna test gjordes utan lampa.
✿ Testpatrullens bedömning utgår från vad de upplevde när de kände och klämde på apparaterna en septemberkväll. Gruppen har i första hand bedömt veven, ljudet, hur lätta de är att hantera och om de tycker den skulle passa i deras packning. Testpatrullen kände inte till vad apparaterna kostade och de började med urladdade apparater. Åldern på testgruppen var 12-14 år.
✿ Apparaterna har ibland fler finesser än vad vi räknat upp.
✿ Betyget är ett sammantaget betyg som baseras på testpatrullens upplevelse och de mätningar som gjorts.
✿ Priset vi angett är det ordinarie priset som säljaren själv angett. Vi har inte tagit hänsyn till rabatter och kampanjer under testperioden.

Lyssnare i siffror

✿ 62 procent av svenskarna lyssnade någon gång på radio vecka 33, i mitten av augusti.

✿ Sveriges Radios P4 hade överlägset flest lyssnare.

✿ Om man lägger ihop antal lyssnare och lyssnade minuter så får man en marknadsandel. SR-P4 har 50 procent. Rix FM var störst av reklamkanalerna med 5,8 procent.

Källa: Kantar Sifo vecka 33

Sveriges radiohistoria

✿ Sveriges Radio (då AB Radiotjänst) fyller snart 100 år. Bolaget föddes 1924 och det första programmet sändes 1 januari 1925. Sven Järring var då programledare. Första programmet var en högmässa.

✿ Barnens brevlåda var ofantligt populärt och sändes 1925-1972, alltså i nästan 50 år.

✿ Vi i femman startade 1963 som ett radio- program. Det hamnade senare också i tv.

✿ 1986 mördades statsminister Olof Palme. Efter det infördes nyhetssändningar dygnet runt.

✿ 2018 spelade Sverige mot Schweiz i fot- bolls-VM. Mer än halva befolkningen lyssnade då på P4.

✿ Det har funnits reklamradio (ibland illegal) i alla fall sedan 1958. Den nuvarande kommer- siella radion startade 1993.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...