Blå Hajken

Blå Hajken är ett äventyr i den svenska vildmarken för äventyrarscouter, utmanarscouter, roverscouter och ledare. Under dessa vandringshajker får du uppleva gemenskap, friluftsliv och spänning.

Tre Blå Hajken-upplevelser

Under flera år har Scouterna haft två Blå Hajken: Jägarna och Forsfararna. Från och med sommaren 2021 finns det tre Blå Hajken när Vikväringarna tillkommit.

Du kan läsa mer om hajkerna här nedanför, eller på Blå Hajkens egna webbsida.

Ansökan för sommarens äventyr är öppen!

Vill du vara med på 2024 års Blå Hajken-äventyr? Skicka in din ansökan via Scoutnet nu. Sista dagen att ansöka är 14 februari. Frågor? Maila blahajken@scouterna.se!

Forsfararna

Forsfararna vandrar i bitvis stiglösa skogar och över myrar i Värmland. Dessutom bygger patrullerna egna flottar och åker nerför Klarälven.

Forsfararna 2024

Vem: Utmanarscouter födda 2006-2008, roverscouter och ledare.
Datum : 13-24 Juli 2024
Plats : Torsby, Värmland
Pris : Max 5700 kr.

Läs mer om Forsfararna

Jägarna

Jägarna vandrar i de Jämtländska fjällen utanför rösade leder där inga andra människor rör sig och utan kontakt med omvärlden. Kort sagt är det ett riktigt fjälläventyr!

Jägarna 2024
Vem: Utmanarscout född 2006-2008 samt som roverscouter och ledare.
Datum : 29 Juli – 8 Augusti 2024
Plats : Undersåker, Jämtland
Pris : Max 5000 kr.

Läs mer om Jägarna

Vikväringarna

Äventyrarscouter som håller till bland de lägst belägna fjällen i Sverige. Till exempel rör vi oss på sjöar och över fjäll mot den bohuslänska kusten.

Blå Hajken Vikväringarna hölls för första gången 2021.

Vikväringarna 2024:
Vem: Äventyrarscouter födda mellan 2009-2011, samt de som var antagna till 2023 års  inställda hajk.
Datum: 25 Juni – 3 Juli 2024.
Plats: Bohuslän
Pris: Max 5500 kr.

Läs mer om Vikväringarna
Blå Hajken

Fokus på patrullen

Under Blå Hajken är patrullen viktig. Livet i patrullen och samarbetet med de andra hajkdeltagarna ger dig kunskaper om grupprocesser och ledarskap genom praktisk erfarenhet.

Vi vandrar, bor i tält eller vindskydd och lagar mat utomhus under hajken vilket ger dig mycket goda erfarenheter och kunskaper om friluftsliv.

Vanliga frågor

Blå Hajken ställer höga krav på din utrustning. Det betyder inte att du måste ha nya och moderna prylar! Dock är det viktigt att utrustningen som du tar med dig ut på hajk är beprövad och att du känner dig trygg och bekväm med den. När du är antagen får du en utrustningslista.

Blå Hajken är både en fysisk och en psykisk utmaning för de flesta, detta gäller alla grenar av Blå Hajken. Den fysiska utmaningen kommer du klara av bra om du har normal kondition och lite vandringsvana.

Vi som ordnar hajken tycker att det är viktigt att så många som möjligt ges möjlighet att gå hajken, men båda hajker har sina begränsningar i deltagarantalet av flera praktiska orsaker. Det finns flera regler som används om fler ansöker än vad det finns platser, förenklat kan de förklaras enligt följande:

  1. I första hand har äldre förtur före yngre då de yngre kan söka igen nästa år utan att vara för gamla (detta gäller ej i uttagningen av rover och ledare).
  2. I andra hand kollar man på mångfald så att det blir ett härligt och blandat gäng.
  3. I tredje och sista hand blir det lottning.

Du som är utmanarscout kan gå Jägarna och Forsfararna. Men vi erbjuder även roverscouter och ledare att gå hajken! Därför har minst en av Forsfararna och Jägarna varje år en patrull som är öppen för roverscouter och ledare (ingen övre åldersgräns finns då). Dessutom finns det från och med 2021 en helt ny Blå Hajken som endast är öppen för dig i äventyrarscout. Den heter helt enkelt Blå hajken Vikväringarna.

Vanligtvis får man besked inom en månad efter det att ansökningstiden har gått ut.

Det skiljer sig lite från år till år, men omkring årsskiftet brukar ansökan för sommarens hajker öppna. Ett tips är att följa oss på sociala medier, så kommer du se i ditt flöde när vi öppnar. Vi finns på Facebook och Instagram.