Vanliga medlemsfrågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren för våra medlemmar.

Medlemsfrågor

Är du nyfiken på hur scouting funkar kan du läsa på hemsidan under Leda scouting. Under fliken ”Scout, Ledare & Kår” hittar du massor av info från riksorganisationen. Vill du veta mer om verksamheten på scoutkåren? Kika på kårens hemsida eller kontakta en avdelningsledare eller ordförande för mer info.

Scoutdräkten kan användas vid all scoutverksamhet men också gärna utanför scouterna. Att bära scoutdräkt eller scoutkläder utanför scoutverksamheten är ett bra sätt att visa upp Scouterna och vårt varumärke. Tänk dock på att när du använder scoutdräkt ses du som en representant för Scouterna och förväntas alltid uppträda i linje med Scouternas värderingar och policys.

Världsscoutmärkena är tillhörighetsmärken och visar vilken världsorganisation vi tillhör. Det finns två olika världsscoutorganisationer, WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) och WOSM (World Organization of the Scout Movement). Scouterna är medlemmar i båda organisationerna. Just nu ser vårt medlemskap ut så att alla kvinnliga medlemmar i Scouterna är med i WAGGGS och alla med en annan könstillhörighet än kvinnlig är medlemmar i WOSM. Du väljer själv vilket märke som du vill ha på skjortan utifrån vilken världsorganisation du tillhör. Det är dock inte tillåtet att ändra eller på annat sätt modifiera WOSM:s eller WAGGGS märken, du kan alltså inte göra en egen variant av dessa märken.

Europamärket är ett tillhörighetsmärke som visar var ifrån i världen vi kommer vilket är både kul och användbart, speciellt när vi träffar scouter från andra delar av världen. Däremot finns det inga krav om vilka märken varje scout väljer att sy på sin skjorta. För rekommendationer på hur du placerar märkena, läs mer i dokumentet Märkbart.

Det finns inte en officiell märkesordning. Olika kårer och samverkansorganisationer har till viss grad olika traditioner för vilka märken man använder och hur de placeras på dräkten, inga specifika regler kring detta finns. I broschyren Märkbart finns bra tips och rekommendationer för hur du använder Scouternas märken. Se broschyren här!

Alla delar av scoutdräkten (skjorta, piké och t-shirt) är likställda och räknas alla som scoutdräkt. Vid vissa samlingar kan en arrangör besluta att scoutdräkt ska bäras men arrangören kan inte besluta om vilken del av scoutdräkten som ska bäras. Det är upp till varje scout om man vill bära skjorta, piké eller t-shirt tillsammans med halsduken.

Vid all scoutverksamhet bör scoutdräkt eller scoutkläder bäras. Det innebär att det ska synas tydligt av klädseln att man är scout. Med scoutkläder menas profilplagg med ordet scout, Scouternas logotype eller samverkansorganisationernas logotype väl synlig. En arrangör kan besluta om hur scoutdräkt ska bäras under ett arrangemang eller del av verksamhet, som högtider och ceremonier.
Vid viss representation anger inbjudan en formell klädkod, t ex kostym, då följer vi klädkoden men kompletterar kostymen eller klänningen med scouthalsduken.

Scoutdräkten består av Scouternas kort- eller långärmade t-shirt, kort- eller långärmade skjorta, eller pikétröja. Färgen är majolica blå med Scouternas logotyp väl synlig. En halsduk hör till dräkten. Scouternas officiella halsduk är mörkblå med Scouternas logga på ett gult band. Samverkansorganisationer och scoutkårer kan besluta om egna halsdukar. För de som gått Treklöver-Gilwell-utbildningen finns en speciell halsduk, som kan användas istället för andra halsdukar och läggs ovanpå kragen.
När du representerar Scouterna utomlands ska Scouternas officiella halsduk användas som en del av scoutdräkten.

Scoutdräkten är ett sätt att visa att vi alla tillhör Scouterna. Scoutdräkten skapar gemenskap, stärker vår identitet och är en del av vårt symboliska ramverk. Scoutdräkt används i olika utföranden i hela världen och visar på att vi tillhör en global rörelse.

You pay your fee to our bank account 256-2554 but you also need our data for international payment, IBAN and BIC. Our IBAN is SE36 8000 0831 3950 3103 1148 and BIC is SWEDSESS.

Tag i första hand kontakt med din scoutkår för avregistrering.

Skicka ett mejl till support@scouterna.se med ditt namn och medlemsnummer så får du en kopia av fakturan via e-post.

Du betalar en avgift till Scouterna, eventuell samverkansorganisation och distrikt. Det ingår en försäkring i avgiften till Scouterna och det är därför viktigt att man betalar sin medlemsavgift. De flesta medlemsavgifter innehåller även kårens lokala avgift.

Vi ber dig mejla till support@scouterna.se med en kopia på din betalning så ska vi titta närmare på påminnelsen. Ange även medlemmens namn och medlemsnummer.

Gå till www.scoutnet.se eller kontakta din scoutkår.

Skicka ett mejl till support@scouterna.se och ange varför du anser att det är fel belopp, ditt medlemsnummer, namnet på din kår samt vilken faktura det gäller.

Det är din scoutkår som sätter medlemsavgifterna. Vi hänvisar till din scoutkår i denna fråga.

Logga in på www.scoutnet.se där kan du uppdatera dina uppgifter.

Vi brukar skicka ut medlemsavier i början av månaderna (förutom under loven).

Kontakta din nya kår så får du hjälp med det.

Kontakta din scoutkår så får du hjälp med avregistrering.

Bli scout

Absolut. Som scout har du fördelen att jobba med scoutmetodens olika delar som gör verksamheten utvecklande och unik. Även om du inte är scout kan du ha glädje av våra aktiviteter. I Aktivitetsbanken har vi lagt upp aktiviteter för olika typer av tillfällen och grupper som alla kan testa.

Scouternas riksorganisation är religiöst och partipolitiskt obunden. Scouterna är en demokratisk rörelse för alla. Det finns scoutkårer med olika fokus och intressen. Gemensamt för alla är scoutmetoden och ungas utveckling genom äventyr och gemenskap. En del scoutkårer är kopplade till kyrkoverksamhet, andra inte. Ta reda på vilka scoutkårer som finns nära dig och hitta den som bäst matchar dina intressen.

Det finns scoutkårer med olika fokus. Sjöscoutkårer spenderar mycket tid med segling vid kusten. De flesta heter sjöscoutkår som del av sitt namn. Gå till Hitta scoutkår-kartan och leta upp kårer vid kusten nära dig. Klicka dig vidare till de olika kårernas egna undersidor för att hitta kontaktuppgifter till dem.

Du måste inte ha något särskilt för att börja i Scouterna. Men det finns några saker som kan vara bra att ha eller låna efter ett tag. Till exempel: regnkläder, sovsäck, liggunderlag, ett par vattentäta vandringsskor, stövlar eller kängor, matbestick, något att äta från som till exempel tallrik eller kåsa, vattenflaska och scoutdräkt (t-shirt, piké eller skjorta och halsduk). Om ni ska iväg på hajk eller läger kan du även få tips på bra utrustning i vår packlista.

Fråga hur lång kölistan är och hur stor chansen är att du kan börja nästa termin. Om det finns fler scoutkårer nära dig kan du kontakta fler för att se om de har plats. Om kåren har kö betyder det ofta att de skulle behöva fler ledare för att kunna ta emot fler scouter. Många scoutkårer ger förtur till barn vars föräldrar går med som ledare. Om du är intresserade av att vara med som ledare, fråga scoutkåren om möjligheterna. Kanske är ni några föräldrar som kan tänka er att starta en ny avdelning på kåren?

Kontakta en scoutkår och anmäl intresse. Kåren kommer att kontakta dig inom kort och berätta när, var och hur då kan börja. Om det finns flera scoutkårer nära dig kan du kontakta alla och vänta på svar. Sök din närmaste scoutkår här.

Alla kan gå med. De flesta scoutkårer har verksamhet för scouter från 8-24 år. En del erbjuder aktiviteter för barn från 6 år eller familjescouting där även de yngsta kan delta med sällskap av en vuxen. Vuxna är alltid välkomna att engagera sig. Kåren kanske vill ha fler ledare, en kassör, chaufför, kock, skeppare eller stugfogde. Kontakta din närmaste kår så får du reda på hur du kan delta.

Scouterna är en barn och ungdomsorganisation. Scouternas syfte är att göra barn och unga till trygga och ansvarsfulla samhällsmedborgare. Scoutprogrammet sträcker sig till 25 års ålder.

 

Många vuxna engagerar sig för att stödja ungas utveckling, på olika sätt. Det är fantastiskt roligt och utvecklande, och förutsättning för verksamheten. Vuxna engagerar sig tex som scoutledare, i lägerplanering och genomförande, i ideella arbetsgrupper lokalt eller nationellt, som materialansvariga eller styrelsemedlemmar. För Scouternas ideellt engagerade finns ledarutbildningar via Scouternas folkhögskola och mötesplatser via riksorganisationen och regionalt. Syftet är alltid att utveckla barn och unga.

Scouting är en ganska billig fritidsaktivitet. Terminsavgiften är olika i varje scoutkår eftersom kåren själva bestämmer den. Kostnaden kan vara allt mellan 90 kronor och 1050 kronor per termin beroende på vilken kår du går med i. Vanligast är att avgiften ligger mellan 300-500 kronor per termin. Att åka på läger och övernattningsaktiviteter brukar oftast kosta extra för utgifter som mat och transport. Scouterna har en stödfond där medlemmar kan söka bidrag till terminsavgift, läger eller utrustning vid behov. Fråga på scoutkåren.

Utbildning

Det är Scouternas folkhögskolas ideella regionala utbildningsgrupper som planerar och genomför Scouternas ledarskapsutbildningar på Ledarskapsön. Om du saknar någon utbildning i ditt område – kontakta den regionala utbildninsggruppen i din region. Du hittar kontaktuppgifterna till våra regionala utbildningsgrupper här >>

Den allra första utbildningen du ska gå är Trygga möten. Det är den enda obligatoriska utbildningen som du måste ha gått för att kunna vara scoutledare. Trygga möten är en webbkurs som du gör på egen hand och den tar ca 1 timme att göra.
Så här kommer du igång med Trygga möten >>

Efter Trygga möten är det lämpligt att gå Leda scouting. Här får du kunskap som gör dig tryggare i din ledarroll i Scouterna. Du lär dig bland annat om Scouternas program och får förståelse för vad ledarskap i Scouterna innebär. Efter denna utbildning kan du själv välja hur du vill utvecklas.
Läs mer om Leda socuting här >>

När du känner dig redo att fortsätta utveckla ditt ledarskap inom Scouterna så finns det många fler utbildningar att välja mellan. Du hittar dem alla på Ledarskapsön. Läs mer om dem här >>

 

 

 

 

Du hittar all information om Ledarskapsöns utbildningar på Scouternas folkhögskolas hemsida här >>

Du hittar till kurskatalogen med Ledarskapsöns alla utbildningar via Scouternas folkhögskolas hemsida >>

Ja, det har vi. Scouternas folkhögskola erbjuder Allmän kurs som är en utbildning som ger dig behörighet för att studera vidare på universitet, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning. Vi har också profilutbildningar som riktar sig till unga i civilsamhället, alltå även till (men inte enbart) scouter & scoutledare. Dessa utbildningar är bland annat Ledarskap för hållbarhet, Projektledningskurs, Ordförandeprogrammet och Värdebaserat ledarskap.

Läs mer om Scouternas folkhögskola här >>

Ja, det gör det. Tre av våra mest grundläggande utbildningar finns som webbutbildningar. Det är Trygga möten, Anpassat ledarskap och Leda scouting distans.

Övriga utbildningar på Ledarskapsön är normalt sett fysiska utbildningar. Under coronapandemin har dock flera av dem gjorts i digitalt format. Du hittar kommande kurstillfällen, både fysiska och digitala, för våra olika utbildningar här i kurskatalogen  >>