Kurs

Leda Avdelning Tredelad (med Redo för Naturen)

Ledarutbildningen Leda avdelning tredelad med Redo för naturen – är en givande och inspirerande kurs för dig som vill ge dina scouter rolig utmanande verksamhet samt vara ett stöd för ditt ledarteam på avdelningen. Du får en utmanande, intensiv och spännande utbildning under tre kurshelger tillsammans med din patrull. Vi bjuder också på avdelningen Vågens över 30-åriga traditioner, ceremonier och symboliska ramverk och kursen avslutas fortsatt med en friluftshelg på Vindalsö. Patrullen bor i vindskydd med matlagning över öppen eld och primitiv matlagning - kursen Redo för naturen.

Om kursen, upplägg, tid och plats

Kursen sträcker sig över tre intensiva helger, från fredagskväll till söndag eftermiddag vilket ger tid till stort utbyte mellan deltagarna. Kursteamet använder scoutmetoden, vilket ger en fin mix mellan teori, upplevelser och inspiration och du bidrar med dina erfarenheter. Scoutledare från hela landet varmt välkomna!

Kursen kommer vara på anrika scoutanläggningar • Kurshelg 1, 21-23 okt 2022 Vi startar kursen i höstmörkret vid Skatboet Värmdö – vi sover inomhus med möjlighet att ta med eget tält. • Kurshelg 2, 27-29 jan 2023 ses vi på Gilwellstugan Sparreholm – deltagarna samåker till Gilwell och vi sover inomhus i sovsal eller smårum. • Kurshelg 3, 12-14 maj 2023 Kursen avslutas med en friluftshelg på Vindalsö i Stockholms skärgård – patrullen planerar själva utrustning och matinköp, ni sover i vindskydd och lagar mat över öppen eld.

Mellan kurshelgerna kommer ni ha enkla patrulluppgifter att lösa inom patrullen, det kan genomföras digitalt, patrullen har stöd av fadder från kursteamet. Räkna med att lägga 3-4 timmar mellan kurshelgerna. I kursen ingår att du ska göra ett hemmaprojekt tillsammans med en samtalskompis, a´ 6 timmar mellan kurshelg 2 o 3 samt genomföra webbkursen anpassat ledarskap före helg 2.

Syftet med kursen

Kursens syfte är att stärka deltagarna inom följande områden. • Planera verksamhet över terminen utifrån scoutprogrammet med scoutmetoden. • Utveckla och leda ett ledarteam med ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar. • Skapa inkluderande verksamhet utifrån barns olika behov samt med öppenhet och jämlikhet. • Inspirera och få erfarenhet av friluftsliv i vindskydd med matlagning över öppen eld, kursen redo för naturen.

Förkunskapskrav

Du ska ha gått Leda scouting eller ha motsvarande förkunskaper om scoutprogram och scoutmetod. Du ska också ha varit aktiv ledare (ej assistent) i minst ett år.

Ansökan till kursen

Observera att du ansöker till kursen, det är INTE en anmälan och att du automatiskt kommer med på kursen. Kursteamet kommer göra uttagning av alla sökande, där målet är att kursens deltagare får så stor spridning som möjligt mellan kön, kårer, och grentillhörighet. Antagningsbesked meddelas senast 2 veckor efter sista ansökningsdagen.

Kursteamet

Kursteamet har en härlig blandning av erfarna och nya medlemmar med spridning av erfarenheter, vårt mål är att hålla hög nivå på kurspassen och leva som vi lär.

Kursen utgår och följer Scouternas folkhögskolas handledningen och lärandemålen men vi bjuder också på Vågens över 30-åriga traditioner, ceremonier och symboliska ramverk.

Vågen har sitt ursprung i Svenska scoutförbundets allmänna ledarutbildning, ALU och därefter Ledarutbildning SCOUT, men är i dag Leda avdelning tredelad med Redo för naturen.

Kursbidrag

De flesta kårer och distrikt betalar kursavgiften eller subventionera kostnaden för ledarutbildning, kontakta din kår och/eller ditt distrikt! Du kan också ansöka om bidrag från Scouternas utbildningsfond.

Välkommen till en kul och intensiv kurs önskar Vågens kursteam, H2O.

Kontakta mig om du undrar något

Fakta

Arrangör

Regionala utbildningsgruppen i Stockholm

Datum

21 okt 2022 – 14 maj 2023

Plats

Plats ej bestämd

Plats ej bestämd

Plats ej bestämd

Kostnad

Deltagaravgift 3 400 kr

Min antal deltagare

1

Max antal deltagare

32

Ansökan

Ansökan öppen 22 dec 2022 – 7 jan 2023

Ansök här

För dig som är

Ledare och kår